Granola

Micul meu dejun obisnuit e format dintr-un pahar cu apa si suc de lamaie, un kiwi, o cafea si o felie de cozonac sau chec.
Cateodata, insa, mai ales iarna, micul dejun obisnuit nu imi e de ajuns. La zece simt ca imi e foame, picioarele imi sunt din ce in ce mai grele, scarile mi se par munti inalti, drepti in fata mea. Intelegeti ce vreau sa zic?
In cazul in care :
- ceasul de desteptare vi se pare un sunet cristalin, indepartat, la zeci de km distanta de patul in care dormiti
- poarta casei nu vrea sa se mai deschida desi o impingeti cu toata forta voastra (usurel, nu trebuie impinsa ci trasa spre voi)
- casa vi se pare un cuib cald, linistit iar lumea de afara zgomotoasa si rapida desi afara sunt -5°C si nu e ABSOLUT nimeni pe strada
- plictisul e atat de maaaaare incat nu mai diferentiati imaginarul de vis (sau realitate)
- pantofii sunt grei, grei, oare din ce ii fac, pietre, marmura, ciment? Sunteti in masura sa-i gasiti pe ceilalti? Nu.
- mainile sunt butuci iar corpul ramane fix, 179-180°C!
In aceste situatii extreme destul de frecvent intalnite,dar si in multe altele, inlocuiesc cozonacul cu granola (pentru americani) sau musli (pentru europeeni). Si ca sa fie totul sanatos pana la capat, in loc sa il cumpar, il fac in casa.


Granola
(dupa o reteta din revista Elle)
Ingrediente

150 g fulgi de ovaz (2 cani)
50 g migdale (1/2 cana)
50 g de seminte de floarea soarelui (1/2 cana)
50 g de seminte de bostan (1/2 cana)
50 g seminte susan (1/2 cana)
50 g stafide (merisoare) (1/2 cana)
100 ml apa calda
1 lingura de miere
2 linguri de ulei de floarea soarelui

Puteti sa inlocuiti unele ingrediente cu nuci, caise sau prune uscate, smochine, etc. Puteti sa adaugati scortisoara, vanilie, nuca de cocos, etc.
Puteti sa inlocuiti mierea cu sirop si apa cu suc de mere. Ca de obicei, lasati-va imaginatia sa va conduca catre reteta perfecta.

Preparare

Simplu ca buna ziua!
1. Amestecati toate lichidele.
2. Varsati-le peste celelalte ingrediente.
3. Amestecati bine cu o lingura si varsati totul intr-o tava de cuptor.

Puneti tava la 150°C (foc mic) timp de 30 de minute.
Serviti cu lapte, lapte batut, iaurt sau compot.
Pastrati granola intr-un borcan inchis ermetic tinut in camara!
Pofta buna si cat mai multa energie!

Comentarii

Sylvia a spus…
Super combinatie !!! Spor in toate !
roxana a spus…
Nu mi-a placut niciodata in mod deosebit musli - prefer cornflakes pe care ii rontai oricand, cu sau fara lapte - dar, intr-adevar, cand vine vorba de energie nu se compara cu altceva!
Un astfel de mic-dejun este intotdeauna satios si consistent. Si unde mai pui ca si foarte sanatos, cu atat mai mult cu cat este si preparat in casa!
Uite ca privind la poza ta, mi-ai facut pofta: merg sa-mi pun o cana cu lapte! :-)
Irina a spus…
Multumesc Sylvia, si tie la fel!
Irina a spus…
Roxana, diferenta intre musli si granola e ca granola ramane crocanta, fulgii nu se inmoaie repede iar semintele nici atat!
VertAnge a spus…
Foarte buna idea! Eu de obicei amestec mai multe feluri de cereale (fulgi de ovaz, de grau, de porumb) cu fructe uscate (stafide, caise, ananas confiat) si cu nuci prajite.
Voi incerca si varianta ta.
Irina a spus…
Si eu pun cam ceea ce am in casa dar cu ananas nu am incercat niciodata. Poate data viitoare!
Sylvia a spus…
Irina ai un Premiu virtual de la mine,nu am mai reusit sa intru sa iti zic de el, il gasesti postat la data de 12 ian, pupici multi !!
Irina a spus…
Sylvia, multumesc mult pentru premiu!