Choux à la crème, éclairs, religieuses, paris brest... Extraordinare prajituri clasice frantuzesti. Le gasiti peste tot, in orice cofetarie.
As putea sa ghicesc intr-o clipa daca un ecler e bun. Aaaah, fondantul bine etalat, apoi coaja crocanta, putin dulce si, in sfarsit...crema...sublim!
Se fac usor, merita sa incercati!
Pâte à choux
Ingrediente
100 g unt
150 g faina cernuta
4 oua mijlocii
putina sare
50 g zahar
25 cl apa rece
Preparare
Varsati apa, sarea, zaharul si untul intr-o cratita. Puneti cratita pe foc. Amestecati pana cand se topesc ingredientele cu o lingura de lemn.
Trageti cratita de pe foc imediat ce amestecul incepe sa fiarba.
Adaugati toata faina dintr-o data.
Amestecati bine pana cand faina e complet absorbita.
Puneti cratita din nou pe foc si amestecati cu lingura timp de 2 minute astfel incat aluatul sa se usuce bine.
Imediat ce aluatul incepe sa se lipeasca din nou de peretii cratitii, luati cratita de pe foc si adaugati, unul cate unul toate ouale, amestecand bine de fiecare data.
Preincalziti cuptorul la 210°C.
Varsati aluatul intr-o punga, folositi ce dui vreti (8, de ex.) si formati gogosi sau eclere.
Puneti tava la cuptor timp de 25 de minute. Dupa 10 minute, scadeti temperatura cuptorului la 180°C.
La sfarsitul celor 25 de minute, inchideti focul, deschideti putin usa cuptorului si mai lasati choux-urile timp de 10 minute.
Scoateti-le din cuptor, lasati-le putin la racit, faceti o gaura cu ajutorul unui dui si umpleti-le de crema.
De ex. 140 g mascarpone, 1 lingura de smantana,100 g capsuni taiate bucati mici, 1 lingura de zahar pudra.
Pofta buna!
As putea sa ghicesc intr-o clipa daca un ecler e bun. Aaaah, fondantul bine etalat, apoi coaja crocanta, putin dulce si, in sfarsit...crema...sublim!
Se fac usor, merita sa incercati!
Pâte à choux
Ingrediente
100 g unt
150 g faina cernuta
4 oua mijlocii
putina sare
50 g zahar
25 cl apa rece
Preparare
Varsati apa, sarea, zaharul si untul intr-o cratita. Puneti cratita pe foc. Amestecati pana cand se topesc ingredientele cu o lingura de lemn.
Trageti cratita de pe foc imediat ce amestecul incepe sa fiarba.
Adaugati toata faina dintr-o data.
Amestecati bine pana cand faina e complet absorbita.
Puneti cratita din nou pe foc si amestecati cu lingura timp de 2 minute astfel incat aluatul sa se usuce bine.
Imediat ce aluatul incepe sa se lipeasca din nou de peretii cratitii, luati cratita de pe foc si adaugati, unul cate unul toate ouale, amestecand bine de fiecare data.
Preincalziti cuptorul la 210°C.
Varsati aluatul intr-o punga, folositi ce dui vreti (8, de ex.) si formati gogosi sau eclere.
Puneti tava la cuptor timp de 25 de minute. Dupa 10 minute, scadeti temperatura cuptorului la 180°C.
La sfarsitul celor 25 de minute, inchideti focul, deschideti putin usa cuptorului si mai lasati choux-urile timp de 10 minute.
Scoateti-le din cuptor, lasati-le putin la racit, faceti o gaura cu ajutorul unui dui si umpleti-le de crema.
De ex. 140 g mascarpone, 1 lingura de smantana,100 g capsuni taiate bucati mici, 1 lingura de zahar pudra.
Pofta buna!
Comentarii
Imi plac foarte mult eclerele si as vrea sa incerc si eu reteta ta. Sunt sigura ca o sa iasa tare buna, dar as avea o intrebare: stii cumva cum se prepara acel delicios fondant care se pune pe deasupra? Stiu ca se poate pune ciocolata dar pt mine nu e acelasi lucru... :)
PS: am facut prajitura Zidul Berlinului si a fost delicioasa!
Multumesc! Ioana.
felicitari pentru blog :)
Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com
Succes!
Uitandu-ma pe Internet si in cartile pe care le am, am gasit 2 retete.
1. Clasica dar la care ai nevoie de un termometru de bucatarie.
2. Cea bazata pe guimauves (Chamallow sau Mashmallows). Spune-mi care te intereseaza si ti-o scriu.
Multumesc pentru mesaj, sigur ca vreau sa facem schimb. Cu cea mai mare placere! Mult succes in continuare!
In urma cu vreo 3-4 ani am gasit in Constanta o cofetarie, unde le faceau dupa aceeasi reteta ca atunci. Am cumparat... si mancat 10 bucati in aceeasi zi. :-))
Acum nu mai mananc decat din cele facute in casa. Si cum reteta postata de tine e mult mai faina decat cea pe care o am eu, sigur voi incerca foarte curand o noua portie.
Din reteta ta inteleg ca ouale se pun imediat ce am luat cratita de pe foc?
Intreb pentru ca in absolut toate retetele gasite de mine de-a lungul vremii aluatul trebuia mai intai racit, apoi puse ouale unul cate unul .
Multumesc!
succes in continuare!
Da, ouale le pui imediat.
Il pui pe primul, amesteci bine pana cand s-a incorporat complet, apoi continui cu al doilea, s.a.m.d.
Tie ti-au iesit foarte frumos! Atat de micute si dragalase.
Bisous
GDC
Sunt Ioana. Avand in vedere ca nu am un termometru de bucatarie , m-ar interesa a doua reteta de fondant, cea bazata pe guimauves. Multumesc mult!
Bisous!
http://gospodini.blogspot.com/2009/11/fondant-din-marshmallows.html
Ioana