A inceput scoala! Si timpul rece.... frigul, ce ma indeamna sa stau in casa, in bucatarie, cu o ceasca de ceai verde si carti, cat mai multe carti. Reiau seria retetelor de baza, a aluaturilor, oprindu-ma astazi la unul dintre cele mai placute, aluatul de paine.
In fiecare duminica fac paine. Retete de paine am multe, zeci. Folosesc de fiecare data maia sau plamadeala, facuta cu o seara inainte. Maiaua da gust bun painii, dezvolta aromele. Aveti nevoie de faina alba (tip 65 in Franta, tip 650 in Romania) si de faina de secara.
Reteta de Cécile Decaux
Ingrediente
1 lingurita de drojdie uscata
100 g faina tip 650
50 g faina de secara
150 ml apa
Preparare
Varsati ingredientele intr-un vas adanc.
Amestecati ingredientele pana cand aluatul devine omogen. Acoperiti vasul cu plastic si lasati-l la dospit intr-un loc caldut timp de 12 ore. Volumul aluatului trebuie sa se dubleze.
Ingrediente paine
1/2 lingurita drojdie de bere uscata
360 g faina alba tip 650
170 ml apa
1,5 lingurita sare
Preparare
Varsati ingredientele in masina de paine, in ordinea prescrisa de fabricant. Adaugati maiaua la sfarsit. Porniti un program tip aluat, fara coacere.
La sfarsitul programului varsati ca aluatul a crescut cam de 2-3 ori, daca nu mai lasati-l sa creasca.
Presarati putina faina pe masa de lucru, varsati aluatul. Taiati-l in 4 bucati egale, cam de 200 g.
Acoperiti aluatul cu un servet umed. Lasati aluatul sa se odihneasca timp de 15 minute.
Dati forma de baghete, ca in filmul de mai jos :
Puteti pune baghetele pe doua tavi anti-adezive sau acoperite cu pergament sau pe o panza mai groasa pentru a pastra si mai mult forma de bagheta.
Acoperiti-le cu un servet umed si lasati-le la crescut timp de o ora. Baghetele nu vor creste foarte mult.
Pregatiti cuptorul : puneti tava mare de la aragaz pe cea mai joasa treapta si tava tip gratar in mijloc.
Incalziti bine cuptorul la 240°C.
Presarati faina peste baghete, taiati painile in lungime cu o lama de ras tinuta la 20° fata de suprafata painii.
Daca vreti sa presarati seminte pe suprafata painii, varsati semintele intr-o farfurie, pulverizati apa pe paine si treceti painea prin seminte.
Aveti nevoie de abur pentru a avea o coaja crocanta. Pentru aceasta, varsati repede 50 ml de apa in tava de jos a cuptorului. Inchideti din nou usa.
Puneti baghetele (cate o tava de fiecare data) la cuptor ,timp de 16 minute. Lasati painea la racit pe un gratar. Pofta buna!
Comentarii
Interesanta maiaua! 12 ore? Asa faci la toate retetele sau doar la asta de baghete?
Foarte frumos ti-a iesit!
Bisous!
timpul painii de casa.
Tare faine ti-au iesit baghetele.
Coaja crocanta si miezul moale.
P.S. Astept lectia despre maia.
Bisous.
Bisous!
O saptamana frumoasa sa ai.Pupicei
Imi place ideea cu maiaua, si nu stiam ca ea este cea care da gustul deosebit al painii. La urmatoarea runda de copt paine, voi incerca sa fac si eu in acest fel.
p.s. Bagheta arata excelent!! Imi place fotografia in care sta pe prosop. Parca ii poti intui cresterea inceata si calduta.
Pe voi cum v-a invatat sa-l bateti la curs, de te-ai distrat asa bine? :-)
Ai aluatul pe masa, in fata ta. Gandeste-te ca are forma patrata. Il apuci cu ambele maini de latura din dreapta. Il ridici deasupra capului si il trantesti bine pe masa tot cu ambele maini. Apoi impingi partea de sus a aluatului peste partea de jos pentru a ii da din nou o forma rotunda. Si tot asa timp de 15 minute!