25.03.2008

Bomboane de ciocolata

De Paste ofer de fiecare data familiei bomboane de ciocolata. De cativa ani, cadoul meu s-a "inbunatatit" : folosesc forme diferite cu ajutorul tavilor in policarbonat sau in polipropilena si fac singura ambalajul de prezentare cu ajutorul tehnicii de lipire a servetelelor.
Programul e intotdeauna cam acelasi : cu doua zile inainte cumpar cutiile de bomboane, servetelele, ciocolata si celelate ingrediente pe care le pun in ciocolata (alune, nuci, fructe confiate, etc.).
Cu o zi inainte purced la prepararea ambalajelor.Nu stiu daca ati auzit deja de aceasta tehnica. Pe mine m-a entuziasmat de la inceput caci, chiar si eu, care am doua maini stangi, ajung sa fac un lucru placut ! Trebuie doar sa decupezi servetelele si sa le lipesti pe carton, sticla, ceramica, gips, metal, lemn sau orice alt suport cu ajutorul unui lac adeziv. Dupa uscare, lacul devine transparent, lucios si rezistent la apa.
Uitati cum am procedat saptamana trecuta :
Aveti nevoie de o pensula, lac adeziv, servetele si de cutii de carton.

Incepeti sa lipiti servetelele mai intai pe marginile cutiei.

Continuati pana ce acoperiti toata suprafata.

Dati inca o data cu pensula si cu lac adeziv pe toata suprafata. Ambalajul este gata, va mai raman bomboanele !

Bomboane de ciocolata
Puteti sa folositi orice tip de ciocolata...
Conform legilor in vigoare in UE, ciocolata se compune din cacao, zaharoza si unt de cacao (minim 18%).
Cu cat procentul de cacao e mai mare, cu atat ciocolata e mai buna.
Ciocolata extra amara contine 90% cacao.
Ciocolata amara contine cel putin 45% de cacao.
Ciocolata cu lapte se obtine adaugand lapte praf sau lapte concentrat. Contine minim 25% de cacao.
Ciocolata alba se obtine din unt de cacao, zahar, lapte si alte arome. Ea nu contine cacao.

Buun.... exista doua metode de a face bomboane de ciocolata. Puteti sa le faceti in saptamana de post si puteti sa degustati cele facute cu ciocolata amara, facuta cu grasime vegetala !

Metoda simpla
Aveti nevoie de :
- forme diferite pentru bomboane daca nu aveti tavi folositi cutii de plastic de la oua sau forme din silicon)
- ciocolata (alba, neagra cu lapte)
- o cratita
- un castron mai mic decat cratita pentru a forma un sistem bain marie
Prima metoda este foarte simpla.
Turnati apa in cratita si puneti castronul deasupra. Apa nu trebuie sa atinga castronul. Puneti castronul pe foc si adaugati ciocolata. Cand ciocolata s-a topit, varsati-o in forme. Puneti formele in frigider. Scoateti formele dupa 5-6 ore.
Desi este rapida, metoda are totusi mai multe inconveniente : bomboanele nu se pot tine decat la frigider si nu au un aspect lucios. Oricum, ele sunt foarte bune, o perioada indelungata de timp le-am facut dupa aceasta metoda.

Metoda prin temperare
Aceasta tehnica presupune ca topiti ciocolata la o anumita temperatura astfel incat untul de cacao sa se cristalizeze si ciocolata sa straluceasca si sa se pastreze mai bine.
Va trebuie insa un termometru de bucatarie, ca acesta, de exemplu :

Pregatiti celelalte ingrediente si ustensile :





Topiti 2/3 din ciocolata la bain marie pana la temperatura urmatoare :
- 52° pentru ciocolata neagra
- 44° pentru ciocolata cu lapte
- 40° pentru ciocolata alba
Ciocolata nu este foarte fierbinte, o puteti atinge cu mana..
Luati cratita de pe foc si adaugati cea de treia parte. Amestecati cu o lingura de lemn pana cand ciocolata s-a topit complet.

Temperatura a coborat la :
- 29° pentru ciocolata neagra
- 28° pentru ciocolata cu lapte
- 27° pentru ciocolata alba
Adaugati celelalte ingrediente : nuci, alune, fructe confiate, etc.

Reincalziti ciocolata pana la :
- 32° pentru ciocolata neagra
- 30° pentru ciocolata cu lapte
- 29° pentru ciocolata alba
Turnati ciocolata in forme.

Puneti formele la racit timp de o ora.
Scoateti-le din forma. Bonboanele stralucesc !

Puneti-le in ambalaj si oferiti-le cu drag !



Puteti sa imprimati reteta aici : Bomboane de ciocolata.

16 comentarii:

Cristina spunea...

minunate bomboanele si de mare ajutor explicatiile .. felicitari Acum mie imi trebuie termometru caci imi dau seama de ce ultima oara cind am facut boboane nu erau lucioase si frumoase ca ale tale .. cred ca ai creat un monstru :-)))

Edith spunea...

Superbe, Irina! Cata rabdare, vad ca e o intreaga filosofie cu ciocolata asta... :)

Irina spunea...

Cristina, multumesc frumos. Adevarul e ca si eu aveam aceeasi problema. Mai e o chestie, formele de silicon nu sunt asa de bune. Formele mele de plastic le-am luat acum cativa ani cand se vindeau impreuna cu ciocolata. Spune-mi daca nu gasesti in Italia.

Irina spunea...

Edith, sper ca acum poti sa editezi reteta. Multumesc frumos pentru mesaj... De fapt nu e mare lucru, ciocolata ajunge repede la 50°C, lucrul merge repede.

Mai vroiam sa spun ceva... termometrul l-am cumparat de la Ikea (nu fac reclama dar imi aduc aminte ca nu era scump) !

Mona spunea...

Buna Irina !...imi place mult blogul tau, plin de retete interesante , dar mai ale rapide si foare aspectuoase...felicitari !!

dupa cum ti-am mai spus , cadourile pregatite de tine pentru Paste (respectiv cosuletele cu bomboane de ciocolata) sunt extraordinare, facute cu dragoste si daruite asemeni...asemenea cadouri trebuiesc pretuite de doua ori !!...pupice dulci ca bombonelele tale

Edith spunea...

O sa ajung si eu intr-un final la Ikea ca n-am reusit inca...
Aia cu editarea retetei am dat de curiozitate sa vad ce e si cand colo, hop am vazut ca iti cere permisiunea :P

Cristina spunea...

Si eu tb sa ajung la ikea mai ales ca m-am uitat pe pagina lor si termometrul asta costa mai putin de jumatate decit alte modele pe care le-am vazut eu ... Eu am forme de metal pentru bomboane ( mini ciocolati) si m.am descurcat bine cu ele pina acum. Trebuie sa mai citesc o data cu atentie din ce material sunt facute formele tale ca sa ma pot uita la magzin dupa ele.

Irina spunea...

Mona, multuùesc frumos. Si blogul tau este frumos, culorile sunt frumoase si pozele .... Iar tarta cu lamaie mi-a ramas in gand, nu stiu cum de ti-a iesit bezeaua asa de bine !

Irina spunea...

Edith, am vrut ca la 10.000 de vizitatori sa pot sa ofer un alt "serviciu"....cititorilor !
Vazusem pe alte bloguri ca pot sa imprim (editez, printez...) reteta si am incercat sa fac si eu la fel. Astfel, oricine poate sa le tina intr-un dosar sau sa le copieze intr-un caiet, etc.
In ceea ce priveste IKEA, nici eu nu am fost niciodata in Romania, dar in Franta sunt mai multe. Spune-mi daca reusesti sa gasesti termometrul ...

Irina spunea...

Cristina, in Franta costa 6,99 euro. Al meu suna cand atinge o anumita temperatura,numai bun pentru ciocolata.
Pentru tavi de ciocolata, cum sa ti le descriu, sunt din plastic ! Ca de jucarie. Cu siguranta ca exista si altele, pentru cei de meserie, mie imi ajung cele doua pe care le am. Ti-am pus si poza de la cea transparenta, poate iti este mai usor sa vezi cum arata. Dar cred ca si cele din metal merg... Ce e cu adevarat important : sa nu iti arda ciocolata.

Cristina spunea...

Irina multumesc pentru poza cu tavile ... o sa ma uit dupa ele .
Termometruk aici costa vreo 8 euroi ( atit era pe pagina lor .. ) acum ramine sa il gasesc atunci cind o sa ajung eu acolo ( e cam peste mina magazinul dar cind o sa vina caldura poate fac o excursie....

maya spunea...

ce misto ideea cu gentutele!O sa-i placa Denisei sa construiasca!! merci de inspiratie!

Alina spunea...

De unde ai luat chipsurile pentru ciocolata? Ce marca sunt?
Multumesc!

Irina spunea...

Cristina, cam aceleasi preturi sunt si aici. Dar e o investitie buna, il folosesc la ciocolata, creme, dulceturi, siropuri, etc.

Irina spunea...

Maya, imi pare bine ca ti-a placut!

Irina spunea...

Alina, eu stau in Franta asa ca le iau de aici. Dar poti sa le inlocuiesti cu o ciocolata buna taiata bucati.