Plimbarea de sambata dimineata imi face bine. Avand o alarma de ceas vie (pisicul nostru, Filou...care, va asigur ca stie chiar si ceea ce inseamna trecerea la ora de vara), imi e imposibil sa stau mai mult de cinci minute dupa ora sase in pat.
Cu timpul, am observat ca sculatul de dimineata, apa curgand, zgomotul masinii de cafea, capacul cutiei de mancare a pisicului, primul jurnal radiofonic in surdina, fereastra deschisa, plimbarea de dimineata ... toate aceste gesturi devenite ritual in linistea diminetii, ma linistesc si ma deconecteaza de la viata trepidanta a saptamanii. Ca si cum, dintr-o data, as trece intr-o alta viata, mai senina, mai calma, unde ma simt in osmoza cu orasul, cu natura si cu mine insami.
Locuiesc pe malul Loarei, in fata unui parc pe care il consider gradina mea, in centrul unui oras plin de istorie, pe care il iubesc din ce in ce mai mult. Dimineata devreme, orasul e aproape pustiu, fac cativa pasi prin parc, ma uit la primii boboci, o iau apoi incetisor pe o straduta ingusta catre hale...
...trec pe langa biserica de cartier, cumpar ziarul si schimb o vorba despre vreme, trec pe la paine si dau buna ziua vanzatorilor de fructe, branza sau carne pe care ii cunosc foarte bine...
...ies incetisor pe usa din spate si cobor pana la Loara. Uite ca, cu ploile astea, nivelul apei a crescut din nou ! Sa fiu atenta, nu trebuie sa imi las masina in parcarea de la subsol, iar o sa fie inundatie ! Hmmm, ce frumos se vede soarele in apa, Loara nu are niciodata aceeasi culoare....
...dupa cateva minute o iau din nou spre casa, urc pe stradutele stramte...
...deschid usa grea care scartaie ca intotdeauna, Filou ma asteapta miorlaind, imi las haina, ce bine si ce cald e acasa, imi pun o cafea si tai o felie de cozonac. Olivier, vrei sa te scoli si sa mananci o briosa ... romaneasca ?
COZONAC MOLDOVENESC
Aceasta reteta apartine lui Adriana Nicoleta de pe culinar.ro. Am facut-o de foarte multe ori, am schimbat-o, am adaugat alte mirodenii, am adaptat-o la cuptorul meu. V-o scriu in varianta originala si va invit sa cititi si postul Adrianei care vorbeste cu mult drag despre mama ei si despre obiceiurile de acasa.
Ingrediente
Plamadeala
2 linguri de faina
200 ml de lapte cald
50 g drojdie
2 lingurite zahar
Aluat
1000 g de faina
200 ml de lapte cald
3 oua si 3 galbenusuri
1 lingurita de sare
200 g de zahar
250 g unt
arome (rom, vanilie)
Umplutura
3 albusuri
2 linguri zahar
1 lingura cacao
100 ml lapte
450 g nuca
200 g stafide
Preparare
Puneti laptele la incalzit. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte.
Frecati drojdia cu doua lingurite de zahar. Adaugati doua linguri de faina si laptele incalzit.
Acoperiti cu o folie de plastic plamadeala si puneti-o la crescut.
Amestecati trei oua si trei galbenusuri cu o lingurita de sare, 200 g de zahar si aromele alese.
Dupa 20 de minute, plamadeala arata asa :
Adaugati plamadeala la amestecul de oua. Puneti untul la topit.
Adaugati 500 g de faina la plamadeala si incepeti sa amestecati. Cand aluatul s-a intarit, adaugati laptele si restul de faina putin cate putin.
La sfarsit, adaugati untul topit. Nu adaugati ingredientele dintro- data ci putin cate putin. Daca aveti un robot, totul dureaza cam 20 de minute.
Acoperiti cu o folie de plastic si lasati la crescut.
Pregatiti umplutura.
Puneti laptele, zaharul si pudra de cacao la fiert. Imediat ce amestecul a inceput sa fiarba, luati-l de pe foc si adaugati nuca, albusurile si stafidele. Amestecati.
Lasati amestecul la crescut, dupa aproximativ o ora, aluatul s-a triplat.
Ungeti masa cu ulei, bateti aluatul, intindet-l, umpleti cu amestecul de nuca si stafide si formati cozonacul dupa cum doriti. Trebuie sa va iasa 3 cozonaci.
Lasati cozonacul la crescut. Eu il pun in cuptorul cu microunde sau in cuptor cu usa inchisa. Dupa o ora, aluatul a crescut din nou. Ungeti-l cu ou si presarati zahar.
Puneti tava la cuptor, la 180°C timp de o ora. Adaugati in cuptor o tava cu apa.
Scoateti cozonacii din tava imediat si lasati-i la racit.
Pofta buna !
Cu timpul, am observat ca sculatul de dimineata, apa curgand, zgomotul masinii de cafea, capacul cutiei de mancare a pisicului, primul jurnal radiofonic in surdina, fereastra deschisa, plimbarea de dimineata ... toate aceste gesturi devenite ritual in linistea diminetii, ma linistesc si ma deconecteaza de la viata trepidanta a saptamanii. Ca si cum, dintr-o data, as trece intr-o alta viata, mai senina, mai calma, unde ma simt in osmoza cu orasul, cu natura si cu mine insami.
Locuiesc pe malul Loarei, in fata unui parc pe care il consider gradina mea, in centrul unui oras plin de istorie, pe care il iubesc din ce in ce mai mult. Dimineata devreme, orasul e aproape pustiu, fac cativa pasi prin parc, ma uit la primii boboci, o iau apoi incetisor pe o straduta ingusta catre hale...
...trec pe langa biserica de cartier, cumpar ziarul si schimb o vorba despre vreme, trec pe la paine si dau buna ziua vanzatorilor de fructe, branza sau carne pe care ii cunosc foarte bine...
...ies incetisor pe usa din spate si cobor pana la Loara. Uite ca, cu ploile astea, nivelul apei a crescut din nou ! Sa fiu atenta, nu trebuie sa imi las masina in parcarea de la subsol, iar o sa fie inundatie ! Hmmm, ce frumos se vede soarele in apa, Loara nu are niciodata aceeasi culoare....
...dupa cateva minute o iau din nou spre casa, urc pe stradutele stramte...
...deschid usa grea care scartaie ca intotdeauna, Filou ma asteapta miorlaind, imi las haina, ce bine si ce cald e acasa, imi pun o cafea si tai o felie de cozonac. Olivier, vrei sa te scoli si sa mananci o briosa ... romaneasca ?
COZONAC MOLDOVENESC
Aceasta reteta apartine lui Adriana Nicoleta de pe culinar.ro. Am facut-o de foarte multe ori, am schimbat-o, am adaugat alte mirodenii, am adaptat-o la cuptorul meu. V-o scriu in varianta originala si va invit sa cititi si postul Adrianei care vorbeste cu mult drag despre mama ei si despre obiceiurile de acasa.
Ingrediente
Plamadeala
2 linguri de faina
200 ml de lapte cald
50 g drojdie
2 lingurite zahar
Aluat
1000 g de faina
200 ml de lapte cald
3 oua si 3 galbenusuri
1 lingurita de sare
200 g de zahar
250 g unt
arome (rom, vanilie)
Umplutura
3 albusuri
2 linguri zahar
1 lingura cacao
100 ml lapte
450 g nuca
200 g stafide
Preparare
Puneti laptele la incalzit. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte.
Frecati drojdia cu doua lingurite de zahar. Adaugati doua linguri de faina si laptele incalzit.
Acoperiti cu o folie de plastic plamadeala si puneti-o la crescut.
Amestecati trei oua si trei galbenusuri cu o lingurita de sare, 200 g de zahar si aromele alese.
Dupa 20 de minute, plamadeala arata asa :
Adaugati plamadeala la amestecul de oua. Puneti untul la topit.
Adaugati 500 g de faina la plamadeala si incepeti sa amestecati. Cand aluatul s-a intarit, adaugati laptele si restul de faina putin cate putin.
La sfarsit, adaugati untul topit. Nu adaugati ingredientele dintro- data ci putin cate putin. Daca aveti un robot, totul dureaza cam 20 de minute.
Acoperiti cu o folie de plastic si lasati la crescut.
Pregatiti umplutura.
Puneti laptele, zaharul si pudra de cacao la fiert. Imediat ce amestecul a inceput sa fiarba, luati-l de pe foc si adaugati nuca, albusurile si stafidele. Amestecati.
Lasati amestecul la crescut, dupa aproximativ o ora, aluatul s-a triplat.
Ungeti masa cu ulei, bateti aluatul, intindet-l, umpleti cu amestecul de nuca si stafide si formati cozonacul dupa cum doriti. Trebuie sa va iasa 3 cozonaci.
Lasati cozonacul la crescut. Eu il pun in cuptorul cu microunde sau in cuptor cu usa inchisa. Dupa o ora, aluatul a crescut din nou. Ungeti-l cu ou si presarati zahar.
Puneti tava la cuptor, la 180°C timp de o ora. Adaugati in cuptor o tava cu apa.
Scoateti cozonacii din tava imediat si lasati-i la racit.
Pofta buna !
Comentarii
felicitari...pupici
Intr-adevar au iesit extraordinar!
Nu uita sa pui poze la ai tai. Reteta este aceeasi ?
adaug albusurile la umplutura. Tocmai am modificat mesajul, mulumesc.
Spor la cozonac,
Irina
Felicitari pentru acest blog pe care il descopar ...
O întrebare :
ce inseamna exact "bateti aluatul" ? ca la brioche du boulanger sau doar de câteva ori, acolo ... ? Si cam cât timp ?
Multumesc,
Catalin
Bine ai venit!