26.07.2008

Sherlock Holmes II in cautarea biscuitilor pentru Diana

Pe adresa creata special pentru blog (invatsagatesc@live.fr) primesc destul de multe mesaje legate de retete, comentarii, poze, etc. Le citesc cu placere si incerc sa raspund cat de repede pot.
Intr-unul din mesajele trimise acum cateva saptamani, Diana imi povestea cum cauta reteta unor biscuiti "Bonne Maman", biscuitii sai preferati in timpul peregrinarilor prin Franta.
Diana vroia sa refaca biscuitii acasa si ma intreba daca am auzit de vreo reteta de biscuiti asemanatoare celor cu unt sau celor cu nuci de pecan.
...Ideea, citita intr-o seara calduroasa, fara vant, in fata calculatorului care fierbea molcom, eu tanjind la o inghetata de vanilie cu sirop de cirese amare si pisicul balacindu-se intr-un lighean cu apa rece, mi s-a parut foarte interesanta.
Voila ceva ce ma va trezi din toropeala! Watson, sari din lighean si deschide dulapul cu carti de bucatarie ! Avem un caz interesant!
V-am mai spus ca, alaturi de casa, avem un magazin mic, deschis non stop. Magazinul e tinut de o familie de arabi foarte amabila, mai ales cand Olivier e obligat sa coboare de trei ori pentru ca m-am decis sa fac clatite si descopar ca imi lipsesc pe rand faina, untul si laptele.
Deci, bijour madame care uita tot, bijour m'sieur care nu uita niciodata.
Nu va suparati, am nevoie de faina, zahar nerafinat, nuci de pecan, unt. Si puneti si o inghetata de vanilie, daca tot sunt aici. Si niste apa rece.
Sunteti sigura ca aveti tot ce va trebuie ? Hrrrrrr. Nu, dati-mi si un pachet de biscuiti Bonne Maman.Hrrrrrr. De ce oare nu imi notez tot ce imi trebuie pe o hartie ? Bun, sa nu ma pierd in povesti...
...Cercetarea a inceput prin degustarea primului biscuit. Bun, rotund, dulce, crocant, gust de nuci de pecan, unt, atentie, nucile nu sunt taiate foarte fin, grosimea unui biscuit este de 1 cm, ingredientele sunt faina, unt, zahar, nuci de pecan si proportiile sunt aproape inscrise pe pachet.
Watson, scoate robotul si tava, da drumul la cuptor, am gasit solutia !



Ingrediente :

150 g de faina
100 g de unt rece taiat in bucatele
100 g de nuci de pecan
50 g de zahar nerafinat (cel brun)
2 plicuri de zahar vanilat
1/2 lingurita de bicarbonat sau praf de copt

Preparare

1/ Taiati nucile in bucati foarte mici (puneti-le intr-un robot cateva secunde).
2/ Amestecati cu ajutorul mainilor untul, zaharul, zaharul vanilat, faina si bicarbonatul cam 5 minute. Untul trebuie sa intre bine in aluat. O sa obtineti un fel de nisip umed.

Adaugati nucile si amestecati inca putin.

Dati o forma aluatului (rotunda sau baton). Inveliti aluatul intr-un film plastic si lasat-l la frigider cel putin o jumatate de ora.

3/ Incalziti cuptorul la 180°C. Taiati aluatul in felii, puneti feliile intr-o tava la distanta destul de mare una de alta.

4/ Puneti tava la cuptor timp de 15 minute. Atentie, biscuitii sunt destul de moi la iesirea din cuptor. Se intaresc cand se racesc.
Autorul retetei este : erynfollecuisine.
Pofta buna !

P.S. Diana ma intreba daca poate sa inlocuiasca nucile de pecan cu altceva. Eu cred ca se pot inlocui cu nuci, alune, migdale,etc.
Reteta este aproape identica la gust cu cei de la Bonne Maman. Diana, incearca-i!

9 comentarii:

Cristina spunea...

Waw ce biscuiti buni si usor de facut !! Irina ca de obicei jos palaria !

Irina spunea...

Multumesc frumos !

Diana spunea...

Luni am revenit din concediu si ieri am si incercat una din retetele dumneavoastra - cea simpla, fara nuci, dar cat de curand o sa incerc si reteta cu nuci. Gustul e minunat, nu mai e nevoie sa vin in Franta ca sa gust asemenea bunatati. :)
Va multumesc inca o data foarte mult pentru ajutor.O zi frumoasa in continuare :)

Irina spunea...

Ba da!
Trebuie sa veniti in Franta ! Macar pentru crema de ciocolata de la Bonne Maman!
Ati gustat-o vreodata? Hmmmm... ar trebuie sa incerc sa vad daca exista vreo reteta asemanatoare. Crema nu e gretoasa, e buna rece... are o pelicula subtire la suprafata unde se concentreaza gustul de ciocolata!

Diana spunea...

Nu am incercat. Crema de ciocolata. Suna nemaipomenit. :)
Seamana cumva cu Nutella sau este cu totul altceva?
Ei, oricum motive de venit in Franta sunt o gramada - numai delicioasele branze ar fii suficient, problema e sa existe un motiv ca sa fiu trimisa de compania pentru care lucrez. :)
Pentru ca, din pacate, zilele de concediu au zburat. :)
O sa incerc azi sau in weekend prajitura cu caise de pe blogul dvs. De-abia astept :)

Irina spunea...

Diana, nu seamana cu Nutella. E mai usoara, nu are grasimi multe (totul e relativ). Nu se intinde pe paine.
Sper sa iti placa prajitura cu caise !

Anonim spunea...

Buna! As vrea sa fac si eu astazi reteta asta de biscuiti doar ca nu am cuptorul cu masurarea temperaturii, e doar un cuptor normal de aragaz. Cat trebuie sa-i las la copt?si la ce foc? Mare sau mic? Multumesc. Daniela

danutza1210@yahoo.com

Irina spunea...

Buna Daniela, pune-i 15 minute la foc mijlociu.

Daniela spunea...

Multumesc. o sa-ti spun cum au iesit!