Masina de paine sau Kitchen Aid, reteta de paine de Paul Hollywood


Nu sunt un fan inrait al masinii de paine. Daca cineva m-ar intreba ce prefer intre un Kitchen Aid sau o masina de paine, as raspunde fara ezitare KA.
Cu siguranta ca masina de paine este mult mai ieftina... dar aluat mai bun, mai fraged, mai pufos decat cel batut in KA nu am intalnit. Pentru mine, inventand KA, americanii au realizat una dintre cele mai mari inventii din bucatarie. Chiar daca masina de paine face aluatul, il dospeste, il coace, gustul painii facute integral in masina nu m-a satisfacut niciodata.
Asa ca regula mea este urmatoarea : aluatul de briosa sau cozonac il fac numai cu KA iar aluatul de paine, in masina de paine. Cozonacul si painea le coc in cuptor.
Pentru painea zilnica (sau mai bine zis, saptamanala) folosesc faini si seminte special facute pentru masina de paine. Aluatul il prepar in masina de paine (program de 1H30), il mai bat putin, il ung cu ou sau cu lapte si faina, il pun in cuptor la 80°C timp de o jumatate de ora.
Adaug in cuptor un vas cu apa, cresc temperatura cuptorului la 180°C si las aluatul timp de o jumatate de ora. Eu fac doua paini, una o congelez si o scot in mijlocul saptamanii.

Paine

Reteta lui Paul Hollywood este una dintre retetele pe care le fac cel mai des :

Ingrediente
500 g de faina
270 g de apa
10 g de sare
1 pachetel de drojdie
putin lapte
60 g de unt la temperatura camerei

Preparare
Puneti apa si untul in masina de paine. Adaugati faina, sare intr-un colt, drojdia in mijloc.
Puneti masina de paine pe programul "aluat" (1H30 pentru mine).

Scoateti aluatul. Bateti-l cateva secunde. Asezati-l intr-o tava, ungeti-l cu lapte si presarati faina. Faceti cateva incizii cu cutitul.
Puneti-l la dospit, volumul lui trebuie sa dubleze.

Asezati in cuptor un vas cu apa.
Puneti tava cu aluatul de paine in cuptor la 220°C timp de 15 minute si la 180°C timp de 10 minute.

Pofta buna !

Si voi, ce parere aveti despre masina de paine ?

Comentarii

Ina Todoran a spus…
Sunt total de acord cu tine! Painea facuta in MP nu e foarte grozava asa ca si eu de multe ori fac doar aluatul in ea si il coc in cuptor. O intrebare am: aluatul il pui in vasul cu apa sau in alta tava, desupra vasului cu apa? Te pup, ai facut o paine tare aspectuoasa.
DIANA a spus…
Masina mea de paine sta degeaba de cateva luni,nu am mai folosit-o;astept sa vina frigul,ca atunci imi place sa simt miros de paine proaspat coapta.

Toate aluaturile le fac in KA si sunt multumita pe deplin.

Arata foarte bine painica ta,o sa o fac si eu!
Irina a spus…
Ina, imi pare rau ca nu am explicat foarte bine. Vasul cu apa il pun direct pe etajera de jos a cuptorului iar tava sau forma cu aluat o pun pe etajera din mijloc. Nu trebuie sa se atinga intre ele. De fapt apa face aburi facand ca painea sa aiba o coaja mai crocanta.
Irina a spus…
Diana, painea este foarte gustoasa si se pastreaza mai multe zile (3-4 fara nici o problema).
Ina Todoran a spus…
Irina mersi! Am tot cautat pe net sa vad dc gasesc in Romania KA dar... :-( no chance... Asa ca dc merg prin Germania imi cumpar. Am auzit ca ajunge pana la 700 E.
Irina a spus…
Ina, aici costa 549 €.
DIANA a spus…
Ina,daca ai pe cineva in Germania care sa urmareasca prospectele de la magazinele cu electronice etc,reusesti sa il sub 400€.De obicei pe sfarsitul toamnei il vad la 369-399€,cu ustensila pt tocat carne,stors fructe,macinat nuci,toate incluse in pret.Al meu a fost 399€
Edith a spus…
Superba painica! :)
Irina a spus…
Multumesc Edith!!!
Maya a spus…
Irina,nu stiu daca ai vazut sau stii,dar aici:
http://gastronomie.arely.ro/masina-de-paine-sau-kitchen-aid-reteta-de-paine-de-paul-hollywood/

http://gastronomie.arely.ro/paste-cu-legume-din-gradina/

si înca o gramaaaada de retete,cu tot cu poze apar la duduia asta pe blog.
Maya a spus…
daca cumva are permisiunea ta,scuza-ma ca m-am amestecat.dar am vazut o gramada de retete,ale Laurei Adamache,Amaliei,ale tale...etc..etc
Irina a spus…
Maya, nu are permisiunea mea DELOC! Multumesc pentru mesaj. Chiar nu stiu ce sa fac... I-am scris dar degeaba !!!! Pana si pozele sunt copiate... si pe ele scrie "Invat sa gatesc"!
Unknown a spus…
Ina, pentru KA nu trebuie sa te duci in Germania. Gasesti pe okazii second handuri. Daca vrei nou vezi la Bilancia. Cauta Bilancia pe google...