Prajitura cu nuci si stafide pentru "brunch", "slunch", "quatre heures" sau "five o'clock"

Timp de o saptamana mi-am spus in continuu aceeasi fraza : "le monde est devenu fou" !
Lumea financiar- economica a devenit impresionant de fragila. Petrolul se plimba intre 150 si 100 de dolari cu viteza timpului, sistemul bancar si de asigurari american sta sa se prabuseasca, si cu el, cu siguranta, si altele, bursa inregistreaza valori istorice in ambele sensuri, cursurile metalelor nu mai au niciun fel de logica....Dificil sa lucrezi in aceste conditii, chiar si la nivelul meu....actor invizibil intr-un film de S.F.
E greu sa intri pe usa casei si sa revii la viata normala, sa iti spui ca supa trebuie incalzita, ca vasele sunt in acelasi loc, ca pisicul plange de foame, ca si maine e o zi. Vrem sau nu vrem, suntem cu totii atinsi de aceasta situatie. Cum? Pana cand ? De ce ?
In fata acestei stari de urgenta, niste prieteni apropiati au decis organizarea unui slunch miercuri seara! Da, miercuri si nu duminica!
Ok, pentru cei care nu stiu ce este un brunch sau un slunch, iata cateva definitii proprii:
Brunch provine din contractia cuvintelor breakfast si lunch. E de fapt un mic dejun ce incepe mai tarziu (pe la 10 dimineata) si care se etaleaza destul de mult in timp, combinand feluri de mancare de dimineata cu cele de pranz. Multe restaurante organizeaza brunch-uri sambata dimineata.
Slunch provine din contractia cuvintelor "souper" si "lunch". Deci, el incepe pe la 4 dupa amiaza si se termina la ora 10 seara. De obicei are loc duminica, principiul fiind acela de a-ti invita toti prietenii si de a discuta impreuna, pe indelete, la o masa plina de gustari. Slunch-ul permite tuturor de a termina week end-ul in calm si convivialitate, astfel atacand mai usor saptamana de lucru. El se organizeaza acasa.
Indiferent ce nume ii dam, mie mi-au placut intotdeauna reuniunile unde toata lumea povesteste, rade sau danseaza, unde gospodinele aduc de mancare, unde se intalnesc toate generatiile, toate opiniile si se aud toate discursurile.

Si chiar daca, undeva, in minte, imi apareau inca curbele graficelor bursiere, la sfarsit de "slunch" inima imi era mai usoara si surasul imi aparuse pe buze.

Prajitura cu nuci si stafide
Reteta de Christophe Felder

Ingrediente
1 ou
1 galbenus
3 albusuri
160 g zahar
40 g de faina de porumb (puteti sa o inlocuiti cu faina de grau)
2 linguri de faina de grau
50 g de nuci taiate nu foarte fin
40 g de stafide
50 g de zahar pudra
Tava rotunda de 26 cm

Preparare

Amestecati bine oul cu galbenusul si cu 80 de zahar. Adaugati faina de porumb si pe cea de grau si amestecati din nou.
Bateti albusurile pana cand devin mai ferme, adaugati restul de 80 de g de zahar. Bateti albusurile din nou pana se intaresc.

Incorporati usor albusurile in primul amestec. Adaugati stafidele si nucile.
Varsati amestecul intr-o tava si puneti-o la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 de minute.

Asteptati sa se raceasca, scoateti-o din tava si pudrati cu zahar pudra.
Pofta buna!

Comentarii

Cristina a spus…
Irina ai mincat deja prajiturica ?? sa iti fie de bine ..
numai retete interesante ai... pe asta am pus-o pe lista deja pentru serile de iarna ( am inceput deja sa visez Craciunul :-)))
Niko a spus…
Arata minunat !
In fata unei asemenea prajituri nimic nu conteaza! Nici macar graficul unei burse, fie ea si NYSE.
Mona a spus…
nu stiu pentru ce moment al zilei este buna aceasta prajiturica..dar sincer, eu as manca din ea la orice ora din zi (noaptea nu..eh, cu mici exceptii..)..si cu siguranta prieteni tai vor revenii mereu cu drag la tine, o asa gospodina nu ai cum s-o "ocolesti"...frumoase sunt intalnirile cu prieteni, cand unul mai spune, una ,alta, si mai uitam de rutina zilnica...

o seara placuta in continuare
te pup
Irina a spus…
Cristina, am mancat-o eu, au mancat-o si altii. Prajitura e pufoasa si poti sa o mananci la o cafea sau la un ceai. Nu pune mai multe stafide sau nuci (tentatia e mare), cantitatile sunt suficiente.
Irina a spus…
Nico, ai mare dreptate !
Irina a spus…
Mona, si eu te imbratisez cu drag.
Cristina a spus…
Irinel multumesc pt sfat !! cred ca o sa o incerc cit de curind.
Sa treci pe la mine pt un mic premiu ...

paaaaaaa si week end placut!!
Irina a spus…
Cristina, multumesc inca o data. Ti-am trimis un mesaj.
Dora a spus…
Cu mare placere am descoperit blogul tau. Felicitari!E o mina de aur :) L-am pus la favorites, merci. Presimt ca am sa revin des in vizita ;)
Agenda di Nico a spus…
O prajiturica simpla de facut si cu gust de nuca ,tocmai pe placul meu. O voi face curand si eu.
pa!
Nicoleta
Irina a spus…
Dora, bine te-am gasit. Frumos blogul tau "Peticelul romanesc"!
Irina a spus…
Iti multumesc mult Nicoleta. Sper sa iti placa.
Melianda a spus…
Irina ce bine arata prajiturica...yammy...
ai un premiu la mine ti-l ofer din toata inima!pup!
Irina a spus…
Multumesc mult, Melianda !!!!
Ina Todoran a spus…
Irina ai un premiu la mine :-)
roxana a spus…
Irina, crede-ma ca pe toti ne-a dat peste cap situatia asta, destul cu ingrijorarea. Si intotdeauna cel mai bine te fac sa te simti prietenii, suportul lr, atmosfera calda, iar prajitura ta sunt convinsa ca a contribuit la asta. Eu incerc sa imi indepartez pesimismul ocupandu-ma de hobby-ul asta culinar, si sper ca si tu vei face la fel in continuare. Vizitele pe blogul tau imi sunt foarte dragi, iar talentul si inspiratia ta culinara si la scris sunt demne de toata lauda. O adevarata tratatie de fiecare data. Te imbratisez cu drag, Roxana
Irina a spus…
Roxana, multumesc mult pentru mesaj. Cateodata am impresia ca lumea se schimba din ce in ce mai repede. Ma simt in cautarea timpului pierdut...
Irina a spus…
Ina, mutumesc mult pentru premiu!
roxana a spus…
Irina, tocmai am vazut linkul postat de Lory la mille-foile, si m-am uitat si eu sa vad despre ce e vorba. Nu stiu daca ai vazut dar ti-a copiat si postul acesta. Si sunt nu stiu cate posturi de-ale Amaliei copiate in intregime, poze, retete, tot. Rar am mai vazut asa nerusinare... nici macar titlul nu l-a schimbat sau randurile scrise de voi inainte de reteta propriu-zisa.
Irina a spus…
Nu inteleg deloc care este scopul acestui blog. Imi pare rau de ceea ce se intampla. Asta e...
Anca a spus…
MMMM, tocmai am pudrat prajitura si-o savurez...sper sa mai ramana pe dupa-masa cand suntem invitati la masa la Roxana :) sa duc si eu ceva. Aceeasi Roxana cred. Sunt calare pe blogul tau tot timpul, imi place la nebunie. Pusici si spor!