Tarta cu lamaie pentru o sambata cu soare

Auzise inca de miercuri ca aceasta sambata de octombrie va fi o zi cu soare.
Asteptase cu inima cat un purece, veghind fiecare forma de nor... Dis de dimineata, deschise cu greu usa grea a casei. Simtind lumina soarelui poposand bland pe obrajii rosii, isi spuse cu nostalgie : été indien...
O porni incet spre centrul orasului trezit de pasi grabiti si de zgomotul scaunelor intinse la soare...

Caldura o invaluia atat de placut, lumea era atat de aproape... Fiecare detaliu o imbucura si o facea sa se simta din ce in ce mai usoara...

Trecu pe alei colorate, intra in magazine numai de ea cunoscute, privi clipe nestiute daruri viitoare pentru cei dragi.

Din nou in fata casei, se intoarse catre soare si-l ruga sa ii dea o parte din caldura sa... Cu inima stralucind, intra in bucatarie si se gandi la galbenul zilei. Dupa cateva minute de gandire, incerca sa il redea, la randul ei, celor dragi...

Tarta cu lamaie

Reteta de Raymond Blanc

Ingrediente

120 g de unt
75 g de zahar
3 galbenusuri
250 g de faina
2 linguri de apa

5 oua
150 g de zahar
85 ml de suc de lamaie (putin mai mult de 1/2 pahar cu apa)
2 linguri de coaja de lamaie rasa
150 ml de smantana

Preparare

Amestecati untul cu zaharul si cu 2 galbenusuri. Adaugati faina si apa. Nu amestecati mai mult de 30 de secunde.

Acoperiti aluatul cu un plastic si puneti-l la frigider timp de 30 de minute.
Intre timp, pregatiti crema. Amestecati cele 5 oua cu zaharul, sucul de lamaie si coaja rasa. Adaugati smantana. Amestecati din nou si puneti crema la frigider.
Scoateti aluatul din frigider. Intindeti doua foi de film plastic sau de hartie cerata. Intindeti aluatul intre cele doua foi. Cu ajutorul sucitorului, puneti aluatul intr-o tava rotunda de 24 cm. Apasati cu sucitorul pe marginile tavei pentru a indeparta surplusul de aluat.

Cu ajutorul unei furculite, faceti cateva gauri in aluat. Acoperiti tava cu o folie de plastic si puneti-o la frigider pentru inca o jumatate de ora.
Incingeti cuptorul la 160°C. Acoperiti aluatul cu o folie de aluminiu sau de hartie cerata si presarati boabe de fasole. Puneti aluatul la cuptor timp de 10 minute. Boabele vor impiedica aluatul sa creasca.
Scoateti folia de aluminiu si mai puneti inca o data aluatul la cuptor pentru 20 de minute.
Scoateti crema din frigider si incalziti-o pe foc pana devine fierbinte.
Ungeti aluatul cu galbenusul ramas si puneti tava din nou la cuptor pentru 1 minut.
Galbenusul va impermeabiliza aluatul.
Coborati temperatura cuptorului la 140°C.
Varsati crema peste aluat si puneti tava la cuptor timp de 40 de minute.

Din aluatul ramas puteti sa faceti o tarta (foarte mica) cu fructe.
Puneti aluatul la cuptor la 180°C pentru 15 minute. Amestecati 2 linguri de mascarpone cu 1 lingurita de zahar pudra. Puneti amestecul de branza peste aluat. Adaugati dulceata sau fructe (eu am adaugat afine).
Scoateti tarta cu lamaie de la cuptor.
Presarati zahar pudra si serviti.

Pofta buna !

Comentarii

Alina a spus…
Draga Irina, fotografiile de pe blogul tau sunt superbe. Iar retetele - delicioase. Iti multumesc pentru comentariul lasat la mine si sper ca voi intra si eu in familia pasionatilor de gust... Momentan sunt doar la inceput.
Irina a spus…
Inceputul e mai greu. Mul succes in continuare si te mai astept pe aici.
Edith a spus…
Irina, cred ca e super tarta asta :) Am si eu o reteta de tarta de lamaie pe undeva insa nu i-a venit randul deocamdata...
Irina a spus…
E foarte buna... fina, gustul de lamaie e pronuntat dar tarta ramane dulce. Crema se tine bine si a doua zi... in fine, ce a mai ramas...
Micul a spus…
Excelente, Irina.Si povestea si tarta.
Laura a spus…
Irina, draga mea, nici nu iti poti imagina cat de mult imi plac povestile tale culinare...
Ador!!!...direct ador sa iti rasfoiesc paginile...
...drept pentru care, ti-am acordat, cu mare admiratie, un premiu: Premiul Grafica!

Te pup cu mare drag!
Irina a spus…
Laura, multumesc mult de tot! Te astept intotdeauna cu mare placere. Si eu citesc blogul tau si iti simt caldura sufletului in fiecare pagina...
Anonim a spus…
E vb de smantana lichida sau de cea grasa, consistenta?
Irina a spus…
Smantana groasa, consistenta.