Oua florentine

Citeam zilele trecute un articol in Jurnalul National care dezbatea asupra unei probleme importante pentru mine. Exista bucatarie romaneasca ? Si daca exista, care sunt retetele ei originale ? De cand exista, de unde provin, ce istorie le invaluie?
Am mancat in multe tari si de fiecare data imi pun aceleasi intrebari !
Sunt oare ale noastre sarmalutele sau ardeii umpluti ? Am mancat sarmale in sudul Frantei si in Polonia.
E al nostru cozonacul ? Cozonac cu nuca sau cu mac am gustat in aproape toate tarile din Europa de Est.
Nu gasim influente rusesti in ciorbele de legume ? Covrigii, nu sunt aceiasi cu cei din Germania ? Pateurile cu branza de la Izvor nu sunt aceleasi cu cele de aici?Musacaua sau salata de vinete nu se regasesc in bucatarii turcesti sau arabe. Ce diferenta exista intre piftie si aspic?
Zacusca nu vine de la "zakuski", cascavalul afumat nu e acelasi cu pravola italian, ciorba de peste nu are aceeasi origine cu bouillabaisse ?
Roman plecat departe de tara scumpa, cum sa ma construiesc si sa ma regasesc in valmesul asta de povesti, culegeri, istorii comune? Cum sa fac sa-mi recapat identitatea si sa ma bazez pe ea pentru a putea merge inainte ?
E greu sa nu te pierzi sau sa te identifici cu cei din jur. Ca orice fiinta umana, am nevoie de o traditie, de o familie, de amintiri pentru a ma putea construi. Si de retete romanesti.
...Pentru mine, bucataria romaneasca este cea facuta de ai mei, sarmale am mancat in strainatate dar ca mama nu le face nimeni. Ce arome, ce gust...
Cozonac sau briose mananc peste tot, dar cel moldovenesc, pentru mine, este cel mai bun. Ciorbe sau supe fac in fiecare zi, dar ca cea pe care am mancat-o intr-o seara de iarna, intr-un apartament din Titan, facuta de cumnata mea, n-o voi uita niciodata.
Toate blogurile culinare romanesti au meritul de a incerca sa duca mai departe aceasta traditie, sa transmita bucataria romaneasca mai departe. Fara sa dau un premiu, le multumesc tuturor celor de pe lista mea care transmit incetul cu incetul retete de familie si le doresc sa aiba tot timpul si toata dispozitia penru a continua sa scrie retete romanesti.


Oua florentine

Problema originii retetelor este una internationala. Acum cateva zile Adriana Nicoleta si Maya isi puneau intrebarea ce legatura are spanacul cu Florenta sau Toscana. Cu aceasta ocazie mi-am adus de ouale florentine. Ce legatura are Florenta cu spanacul, nici acum nu stiu dar aceasta reteta este arhi-cunoscuta in restaurantele din Franta si din Statele Unite. Ea reprezinta poate o explicatie la aceasta enigma.
Reteta este foarte buna, noua ne-a placut mult.

Ingrediente
1 kg de spanac
25 g de unt
4 oua
sare,piper
Pentru sos :
30 g de unt
30 g de faina
30 cl de lapte
2 oua
1 lingura de smantana
60 g de cascaval ras
2 linguri de otet

Preparare
Rupeti coditele si frunzele stricate ale spanacului. Spalati-l bine si lasati-l intr-o strecuratoare la scurs.
Fierbeti un litru de apa sarata, imediat ce apa incepe sa fiarba adaugati spanacul. Lasati-l pe foc timp de 8-10 minute. Cand s-a fiert, strecurati-l si presati bine frunzele ca sa iasa toata apa.
Intr-o cratita anti-adeziva puneti cele 25 de g de unt. Puneti cratita pe foc. Cand untul s-a topit si incepe sa sfaraie, adaugati faina. Amestecati cu o lingura de lemn timp de cateva secunde. Cand amestecul a devenit galben si compact, stingeti focul.
Puneti laptele la incalzit. Cand incepe sa fiarba, stingeti focul. Adaugati cateva linguri la amestecul de unt si faina. Amestecati bine.

Adaugati acest amestec in laptele fierbinte. Amestecati din nou si puneti cratita pe foc.
Adaugati sare si piper dupa gust.
Amestecati cu telul pana cand sosul incepe sa fiarba.

Imediat ce sosul incepe sa fiarba, dati focul la puterea cea mai mica.
Lasati sosul sa fiarba timp de 10 minute. Amestecati din cand in cand, sosul se ingroasa destul de repede.

Spargeti doua oua si separati galbenusurile de albusuri.
Puneti galbenusurile peste sos. Amestecati bine.

Adaugati cascavalul si amestecati din nou.

Cand cascavalul s-a topit, stingeti focul.Acoperiti sosul cu o folie de plastic si tineti cratita la cald.

Puneti 1 l de apa la fiert. Adaugati otetul. Imediat ce apa incepe sa fiarba, spargeti ouale cu grija si adaugati-le in apa care fierbe.

Lasati sa fiarba ouale timp de 3 minute.
Puneti cuptorul la incalzit, la 240°C.
Taiati 4 felii de paine, asezati spanacul peste felii.

Adaugati ouale si sosul.

Puneti tava in partea de sus a cuptorului si lasati-o timp de 2 minute.

Pofta buna!

Comentarii

Alina a spus…
Grozava reteta, o sa fac si eu cat de curand asa ceva. Si imi mai place ceva: compozitia pozelor. Mai e de lucru la claritate si lumini (Dana2dor are cateva sfaturi legate de asta pe blogul ei) insa imi plac unghiurile si ideea de fotografie in sine.
Irina a spus…
Multumesc pentru mesaj.
Problema mea e ca locuiesc intr-o casa cu lumina putina.
Cateodata, sambata sau duminica, incep sa mut toate farfuriile in dormitor, acolo unde, intre 10 si 16 intra soarele....Visez la o casa cu geamuri, deocamdata ma multumesc cu lumina hotei!
Mai e si altceva...rar fac mancare pentru blog. De atunci cand am terminat de facut mancarea, trebuie sa o pun pe masa!
Asa ca timpul de fotografiat e scurt!
Oricum, multumesc pentru mesaj, reteta este foarte buna!
Mona a spus…
bune, bune "florentinele" astea..se prepara mai greu, dar au un gust si un aspect minunat...
..ouale preparate sub orice forma, sunt un aliment pe care Mihai, il adora ,daca pot spune asa :-))..papile gustative parca simt gustul unei omlete cu ceapa verde si marar, cu o salata de rosii si cu branza rasa de oaie.....hai ca d-au in SF-euri ..hahaha

un sfarsit de saptamana cat mai frumos..
va pupam si va imbratisam cu drag :))
Irina a spus…
Intr-adevar sunt putin mai greu de facut. Dar daca respecti bine toate etapele, ouale se fac bine.
Week end placut si voua!