De fiecare data cand viata ma poarta pe alte hotare, programul meu cuprinde neaparat si o vizita prin librariile locale.
Imi plac librariile, as sta o viata printre carti... Ador mirosul lor, imi place sa le ating, imi place linistea din sali intrerupta de zgomotul paginilor intoarse, fetele cititorilor incruntate de gandurile inchise intre foi sau luminate de culorile paginilor lucioase.
Univers paralel linistit ce scrie si descrie lumea rapida in care traim.
Astazi, e aproape imposibil sa intri intr-o librarie din Anglia si sa treci peste noua carte scrisa de catre Jamie Oliver.
Daca va intrebati daca sunt un fan Jamie Oliver, va raspund simplu, nu. Si totusi, cam de doi ani, am inceput sa il urmaresc cu placere si cu un oarecare interes. Nu mi-au placut emisiunile spectacol sau documentarele despre restaurantele deschise la Londra, Amsterdam sau Melbourne. Insa, am urmarit cu atentie ultima serie, facuta intr-o casa de la tara, cu retete sanatoase, cu legume si fructe de sezon, cu idei ingenioase, utile si la indemana tuturor. Iar, astazi, ader intru totul la miscarea sa pentru o alimentatie sanatoasa in cantinele scolare.
Asadar, curioasa sa vad ultima sa carte, m-am oprit in fata stand-ului sau, mai bine zis, a piramidei de carti si am inceput sa citesc noile sale idei.
Noul mesaj, foarte direct, al lui Jamie este urmatorul : "pass it on (da-o mai departe)!"
Jamie Oliver considera ca nu vom putea manca mai bine si mai sanatos,decat daca, fiecare dintre noi invata sa gateasca, acasa, lucruri simple, economice si la indemana tuturor. Nu mancaruri preparate sau fast food ci un pui la gratar, paste cu sos de rosii, o supa calda sau un desert la cuptor.
Pe masura ce o persoana stapaneste una sau doua retete, Jamie cere ca aceasta persoana sa-si impartaseasca experienta altor doua sau mai multe persoane.
Asadar : Pass it on !
Gasesc ca ideea lui este excelenta si, mie, imi aduce aminte, cu multa nostalgie, de copilarie, de intr-ajutorarea intre vecini, de caietul mamei cu retete de la "Rodica, Pasa sau dna Stanciu".
De altfel, blogurile noastre culinare nu sunt caiete de retete si idei deschise dintr-o data spre lume? Ce placere mai mare poate sa aiba un blogger decat aceea de a citi un mesaj de la cineva care a preluat reteta, a facut-o si i-a reusit!
O lume frumoasa, de partaj de retete bune si sanatoase, iata ideea lui Jamie!
Pe langa cartea de retete, Jamie a creat un site care se numeste "Ministry of food" precum si o revista, cateva pagini din magazin apar pe acelasi site.
In plus, a organizat mii de cursuri de bucatarie, iar ideea este, astazi, preluata de tot mai multe tari.
Daca va intrebati de unde numele de "Ministry of food", trebuie sa stiti ca Jamie face aluzie la conditiile grele prin care a trecut Marea Britanie dupa cel de-al doilea razboi mondial. In acele timpuri, guvernul englez a creat un cabinet al carui obiectiv a fost acela de a ii invata pe britanici sa gateasca in mod sanatos produsele simple, rationalizate, existente pe piata. La acea epoca, guvernul englez a trimis mii de bucatarese in toata tara pentru a ajuta toate gospodariile sa reuseasca sa-si echilibreze meniurile gatind gustos si sanatos acasa.
In spiritul Pass it on, am placerea de a partaja cu voi reteta de mai jos. Ea este simpla, economica, se face usor si repede :
Prajitura de ciocolata pentru care Olivier "s-ar duce pe jos pana la Paris si ar veni inapoi imediat, ceea ce inseamna, totusi, chérie, 200 de km!"
Ingrediente
200 g de ciocolata neagra
6 patratele de ciocolata alba
100 g de zahar
50 g de faina
50 g de unt
4 oua (Elly, multumesc!)
1 tava de muffins in silicon sau o tava de metal si 6 casolete de hartie
Preparare
Topiti la microunde sau la bain marie ciocolata impreuna cu untul.
Amestecati cu telul ouale si zaharul timp de doua minute. Adaugati ciocolata si untul si amestecati din nou.
Adaugati faina si amestecati usor.
Umpleti pe sfert tava cu aluat. Adaugati cate un patrat de ciocolata alba. Astupati-l cu restul de aluat.
Puneti tava la cuptor la 180°C timp de 15 minute. Prajitura trebuie sa arate cam asa :
Scoateti prajiturile usor din tava si serviti imediat.
Puteti sa faceti aluatul cu o jumatate de ora inainte de a-l servi si sa il puneti la cuptor in timpul mesei.
Pofta buna !
Imi plac librariile, as sta o viata printre carti... Ador mirosul lor, imi place sa le ating, imi place linistea din sali intrerupta de zgomotul paginilor intoarse, fetele cititorilor incruntate de gandurile inchise intre foi sau luminate de culorile paginilor lucioase.
Univers paralel linistit ce scrie si descrie lumea rapida in care traim.
Astazi, e aproape imposibil sa intri intr-o librarie din Anglia si sa treci peste noua carte scrisa de catre Jamie Oliver.
Daca va intrebati daca sunt un fan Jamie Oliver, va raspund simplu, nu. Si totusi, cam de doi ani, am inceput sa il urmaresc cu placere si cu un oarecare interes. Nu mi-au placut emisiunile spectacol sau documentarele despre restaurantele deschise la Londra, Amsterdam sau Melbourne. Insa, am urmarit cu atentie ultima serie, facuta intr-o casa de la tara, cu retete sanatoase, cu legume si fructe de sezon, cu idei ingenioase, utile si la indemana tuturor. Iar, astazi, ader intru totul la miscarea sa pentru o alimentatie sanatoasa in cantinele scolare.
Asadar, curioasa sa vad ultima sa carte, m-am oprit in fata stand-ului sau, mai bine zis, a piramidei de carti si am inceput sa citesc noile sale idei.
Noul mesaj, foarte direct, al lui Jamie este urmatorul : "pass it on (da-o mai departe)!"
Jamie Oliver considera ca nu vom putea manca mai bine si mai sanatos,decat daca, fiecare dintre noi invata sa gateasca, acasa, lucruri simple, economice si la indemana tuturor. Nu mancaruri preparate sau fast food ci un pui la gratar, paste cu sos de rosii, o supa calda sau un desert la cuptor.
Pe masura ce o persoana stapaneste una sau doua retete, Jamie cere ca aceasta persoana sa-si impartaseasca experienta altor doua sau mai multe persoane.
Asadar : Pass it on !
Gasesc ca ideea lui este excelenta si, mie, imi aduce aminte, cu multa nostalgie, de copilarie, de intr-ajutorarea intre vecini, de caietul mamei cu retete de la "Rodica, Pasa sau dna Stanciu".
De altfel, blogurile noastre culinare nu sunt caiete de retete si idei deschise dintr-o data spre lume? Ce placere mai mare poate sa aiba un blogger decat aceea de a citi un mesaj de la cineva care a preluat reteta, a facut-o si i-a reusit!
O lume frumoasa, de partaj de retete bune si sanatoase, iata ideea lui Jamie!
Pe langa cartea de retete, Jamie a creat un site care se numeste "Ministry of food" precum si o revista, cateva pagini din magazin apar pe acelasi site.
In plus, a organizat mii de cursuri de bucatarie, iar ideea este, astazi, preluata de tot mai multe tari.
Daca va intrebati de unde numele de "Ministry of food", trebuie sa stiti ca Jamie face aluzie la conditiile grele prin care a trecut Marea Britanie dupa cel de-al doilea razboi mondial. In acele timpuri, guvernul englez a creat un cabinet al carui obiectiv a fost acela de a ii invata pe britanici sa gateasca in mod sanatos produsele simple, rationalizate, existente pe piata. La acea epoca, guvernul englez a trimis mii de bucatarese in toata tara pentru a ajuta toate gospodariile sa reuseasca sa-si echilibreze meniurile gatind gustos si sanatos acasa.
In spiritul Pass it on, am placerea de a partaja cu voi reteta de mai jos. Ea este simpla, economica, se face usor si repede :
Prajitura de ciocolata pentru care Olivier "s-ar duce pe jos pana la Paris si ar veni inapoi imediat, ceea ce inseamna, totusi, chérie, 200 de km!"
Ingrediente
200 g de ciocolata neagra
6 patratele de ciocolata alba
100 g de zahar
50 g de faina
50 g de unt
4 oua (Elly, multumesc!)
1 tava de muffins in silicon sau o tava de metal si 6 casolete de hartie
Preparare
Topiti la microunde sau la bain marie ciocolata impreuna cu untul.
Amestecati cu telul ouale si zaharul timp de doua minute. Adaugati ciocolata si untul si amestecati din nou.
Adaugati faina si amestecati usor.
Umpleti pe sfert tava cu aluat. Adaugati cate un patrat de ciocolata alba. Astupati-l cu restul de aluat.
Puneti tava la cuptor la 180°C timp de 15 minute. Prajitura trebuie sa arate cam asa :
Scoateti prajiturile usor din tava si serviti imediat.
Puteti sa faceti aluatul cu o jumatate de ora inainte de a-l servi si sa il puneti la cuptor in timpul mesei.
Pofta buna !
Comentarii
Te pup si iti doresc un an bun, cat se poate de bun si imbelsugat !
..tot ce este cu ciocolata ma atrage ca un magnet..asadar reteta ta este pe gustul meu si nu numai..si baietii mei(baiatul si sotul, asa ii alint eu )sunt fani ciocolata...
...iti intorc urarile, si-ti doresc si eu un an cat mai bun, plin de realizari, sanatate ,fericire si multe clipe frumoase petrecute alaturi de cei dragi..
cand ai timp, treci pe la mine, ti-am acordat cateva premii..te pup :)
Apropos, cate oua se pun la prajitura prezentata de tine?
Olivier a mancat insa cu placere iar prietenii lui de la servici, la fel. De altfel, prajitura a trezit curiozitati : ce diferenta exista intre un fondant, un "moelleux" si un "mi-cuit" de ciocolata... asa ca a trebuit sa dau explicatii pentru fiecare reteta in parte!
Un sfirsit de saptamina placut iti doresc.
Cristina
Oare reci nu mai sunt bune?