Nu am pretentia de a face clatitele cele mai bune din lume dar pot sa va scriu toate sfaturile utile pe care le-am cules de-a lungul timpului si care m-au facut sa ajung la o reteta perfecta pentru famila mea : clatite pufoase, fine, repede si usor de facut.
Ingrediente pentru 10 clatite:
Reteta de Jean André Charial
- 1/4 l de lapte
- 60 g de unt (margarina)
- 3 oua
- 125 g de faina
- 20 g de zahar
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
- arome (vanilie, rom, coniac, coaja de portocale sau de lamaie, etc.)
Preparare
Puneti la incalzit laptele si untul. Lasati-le pe foc pana cand untul s-a topit (cateva minute).
Lichidul nu trebuie sa fiarba. Lasati-l sa se raceasca pana cand amestecati celelalte ingrediente.
Amestecati ouale cu zaharul cu o furculita. Adaugati faina si amestecati din nou cu un tel. Varsati laptele cald si nu fierbinte si amestecati bine din nou.
Adaugati aromele.
Puneti la incalzit la foc mijlociu o tigaie anti-adeziva. Adaugati o lingura de ulei de floarea soarelui, lasati-o sa se incalzeasca putin si intindeti-o cu ajutorul unui servet de hartie pe toata suprafata tigaii.
Pentru a varsa aluatul in tigaie folositi un polonic. Varsati cam 3/4 din el in tigaie. Inclinati tigaia in toate partile pentru ca aluatul sa se intinda pe toata suprafata ei. Faceti rapid cateva miscari circulare. puneti tigaia din nou pe foc.
Cand aluatul incepe sa se desprinda in centrul tigaii , dezlipiti aluatul de pe pereti usor, cu ajutorul unui cutit. Intoarceti clatita si mai lasati-o pe foc cateva minute.
Ungeti tigaia cu un servetel inmuiat in putin ulei cam la fiecare trei clatite.
Serviti cu dulceata, nutella, zahar, branza de vaci indulcita, compot, etc.
Pofta buna!
Sfaturi
Pentru a evita cocoloasele, folositi o faina trecuta prin sita sau dati aluatul printr-un blender sau un robot de bucatarie.
Se spune ca aluatul trebuie sa se odihneasca cateva minute pentru ca glutenul sa se dezvolte si sa formeze retele mai elastice. In acest mod clatita nu se rupe. Sincer, eu nu il las deloc. De fapt, cu reteta de ma sus am incercat ambele metode , nu am vazut nicio diferenta.
Pastrati clatitele la cald intre doua farfurii pe care le puneti alaturi de aragaz sau pe o oala cu apa fierbinte sau intr-un cuptor inchis ce a fost incalzit pentru cateva minute.
Ingrediente pentru 10 clatite:
Reteta de Jean André Charial
- 1/4 l de lapte
- 60 g de unt (margarina)
- 3 oua
- 125 g de faina
- 20 g de zahar
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
- arome (vanilie, rom, coniac, coaja de portocale sau de lamaie, etc.)
Preparare
Puneti la incalzit laptele si untul. Lasati-le pe foc pana cand untul s-a topit (cateva minute).
Lichidul nu trebuie sa fiarba. Lasati-l sa se raceasca pana cand amestecati celelalte ingrediente.
Amestecati ouale cu zaharul cu o furculita. Adaugati faina si amestecati din nou cu un tel. Varsati laptele cald si nu fierbinte si amestecati bine din nou.
Adaugati aromele.
Puneti la incalzit la foc mijlociu o tigaie anti-adeziva. Adaugati o lingura de ulei de floarea soarelui, lasati-o sa se incalzeasca putin si intindeti-o cu ajutorul unui servet de hartie pe toata suprafata tigaii.
Pentru a varsa aluatul in tigaie folositi un polonic. Varsati cam 3/4 din el in tigaie. Inclinati tigaia in toate partile pentru ca aluatul sa se intinda pe toata suprafata ei. Faceti rapid cateva miscari circulare. puneti tigaia din nou pe foc.
Cand aluatul incepe sa se desprinda in centrul tigaii , dezlipiti aluatul de pe pereti usor, cu ajutorul unui cutit. Intoarceti clatita si mai lasati-o pe foc cateva minute.
Ungeti tigaia cu un servetel inmuiat in putin ulei cam la fiecare trei clatite.
Serviti cu dulceata, nutella, zahar, branza de vaci indulcita, compot, etc.
Pofta buna!
Sfaturi
Pentru a evita cocoloasele, folositi o faina trecuta prin sita sau dati aluatul printr-un blender sau un robot de bucatarie.
Se spune ca aluatul trebuie sa se odihneasca cateva minute pentru ca glutenul sa se dezvolte si sa formeze retele mai elastice. In acest mod clatita nu se rupe. Sincer, eu nu il las deloc. De fapt, cu reteta de ma sus am incercat ambele metode , nu am vazut nicio diferenta.
Pastrati clatitele la cald intre doua farfurii pe care le puneti alaturi de aragaz sau pe o oala cu apa fierbinte sau intr-un cuptor inchis ce a fost incalzit pentru cateva minute.
Comentarii
Mi-a placut comentariul despre Gwynetha (cum ii spune sotul meu).
forsitzia.blogspot.com
Multam de reteta.
PS: sa frecati mult si bine ouale cu zaharul si adaugati putin cate putina faina ca sa nu iasa cu cocoloase
Multumesc de reteta Irina, sigur le voi repeta cat de curand.
Iti doresc un sfarsit de saptamana cat mai fain!
Asadar, reteta duduitei pusa in practica de mine suna cam asa :
375 gr. faina, 500 ml. lapte, 100 ml. apa gazoasa, 50 gr. zahar,30 gr. margarina, 3 oua, coaja portocala,2 plicuri zahar vanilat cu rom si un praf de scortisoara. Au iesit 16 clatite pe tigaia speciala de clatite de la Tefal. Gust super cu gem de piersici, caise si de ... ridichi de luna! Nu intrebati cum adica ridichi pentru ca nu stiu ... Mama mea e cu retete de pe vremea lui Tiranozaurus Rex, asa ca ...