Gomasio


Ideea de a va scrie despre gomasio mi-a dat-o Alina care condimenta o salata de rosii si oua cu seminte de susan. Buna idee....
Gomasio este un condiment care nu imi lipseste din casa. L-am descoperit acum cativa ani, savurand o salata de legume intr-un restaurant japonez. La inceput l-am cumparat din magazin, apoi am invatat sa il fac acasa. E vorba despre un amestec de seminte de susan si sare. De preferat sare de mare grunjoasa, condimentul fiind originar din Japonia.
Denumirea provine, deci, din japoneza, de la goma (susan) si shio (sare).
Modul de preparare e intotdeauna acelasi. Semintele de susan se prajesc putin (caldura eliberand aromele), se amesteca cu sarea si se macina rapid. Se pastreaza cateva luni in camara intr-un borcan sau intr-o cutie metalica inchise.
Proportia intre susan si sare depinde de gust. Eu pun noua parti de susan si o parte de sare dar va sfatuiesc sa incercati sa micsorati sau sa mariti proportia de sare in functie de gustul vostru.
Ce facem cu gomasio? Simplu, il putem folosi la orice mancare : salata de legume, biscuiti aperitiv, presarat peste pui sau peste, presarat peste vinete sau dovlecei la cuptor, in supe, peste oua, etc. El inlocuieste sarea si da gust. Elementele sale nutritive sunt recunoscute deci puteti sa il folositi fara probleme. Iata cateva dintre retetele pe care le fac cele mai des:

Gomasio (reteta de baza)

Ingrediente
180 g seminte de susan
20 g sare de mare grunjoasa

Preparare
Varsati semintele intr-o tigaie.

Puneti tigaia pe foc mijlociu pana cand semintele se prajesc si incep sa sara din tigaie.
Luati tigaia de pe foc, varsati sarea si amestecati totul cu o lingura de lemn.
Macinati in mojar sau in robot. Aveti grija, semintele nu trebuie macinate foarte tare, aspectul de grunjos trebuie totusi sa ramana. Eu opresc robotul in momentul in care semintele incep sa se grupeze ca in imaginea de mai jos.

Varsati amestecul intr-un borcan, acoperiti borcanul cu un capac. Pastrati-l in camara, nu in frigider. Se poate pastra timp de 3 luni.

Salata de fasole verde cu gomasio

Ingrediente
200 g fasole verde
1 lingura de gomasio
4 linguri de ulei de floarea soarelui
1 lingura de otet de vin

Mod de preparare
Puneti un litru de apa la fiert. Spalati fasolea verde, taiati-i capetele si varsati-o in apa, imediat ce aceasta a inceput sa fiarba. Lasati fasolea sa fiarba cateva minute, gustati-o, fasolea trebuie sa ramana crocanta.
Varsati fasolea in apa foarte rece si lasati-o cateva minute. Apa rece va opri fierberea, fasolea isi va pastra culoarea verde. Scurgeti fasolea si puneti-o intr-un vas.
Amestecati uleiul cu otetul si cu gomasio. Varsati sosul peste fasole, amestecati usor. Serviti.


Somon cu gomasio

Ingrediente
4 fileuri de somon (sau orice alt peste)
4 linguri de ulei de masline
4 linguri de gomasio

Preparare
Incalziti cuptorul la 180°C.
Asezati fileurile intr-o tava. Varsati uleiul de masline si presarati gomasio.
Puneti tava la cuptor timp de 20 de minute. Serviti cu legume si cartofi fierti.


Biscuiti sarati aperitiv
Reteta lui Clea

Ingrediente
40 g de ulei de masline
2 linguri de gomasio
150 g branza de oaie desarata (lasati-o doua ore in apa rece)
1 galbenus de ou
100 g faina

Preparare
Scurgeti branza, taiati-o in bucati mici si amestecati-o cu faina. Adaugati si celelalte ingrediente.

Amestecati cu degetele foarte putin pana obtineti un aluat.
Etalati aluatul intr-o folie de plastic si inrulati pana obtineti un sul.

Puneti aluatul la frigider timp de o ora. Scoateti-l din frigider si taiati-l felii.

Preincalziti cuptorul la 210°C. Puneti biscuitii pentru 10-15 minute. Serviti ca aperitiv sau alaturi de o supa de legume.
Pofta buna!

Comentarii

deA a spus…
Irina, iarta-ma dar nu inteleg prea bine cata faina se pune la biscuiti...
Irina a spus…
deA, nu aveai cum sa intelegi pentru ca uitasem sa spun cata faina am pus : 100 g, am adaugat si in text. Multumesc!
deA a spus…
@Irina: nu ai pentru ce. Eram doar confuza.:)
Niko a spus…
Imi place susanul la nebunie! Dar nu l-am folosit niciodata asa. Multumesc pentru retete!
Te sarut,
Eda a spus…
Merci pentru idei. Eu obisnuiesc sa folosesc susanul intreg la salata de fasole verde, dar cred ca o sa incerc cu gomasio data viitoare.
roxana a spus…
Asta voi incerca si eu sa fac, negresit! Sigur da un gust deosebit si foarte bun salatelor si nu numai! Eu sunt innebunita dupa susan si alte condimente / mancaruri chinezesti (chiar daca gomasio provine din Japonia).
Irina, biscuitii crezi ca merg facuti si cu o telemea de vaca mai tare, sau ceva de genul parmezan? Caci cu branza de oaie nu prea sunt prietena. :-)
Multumesc, o zi frumoasa!
Irina a spus…
Niko, cu placere, imi pare bine ca ai trecut pe aici.
Irina a spus…
Buna, Eda. Bine ai venit-excelent blogul tau! Felicitari!
Irina a spus…
Roxana, incearca o telemea de vaca mai grasa. Desareaz-o putin caci la gomasio adaugi sare iar amestecul ar putea iesi prea sarat.
Parmezanul cred ca merge insa pune mai putina sare. De fapt, ca de obicei, e o chestie de gust. Incearca 10 - 15 - 20 g de sare, in functie de gustul tau.
Niko a spus…
Revin.
Ieri am avut musafiri si am pregatit o salata de legume fierte si drese cu acest condiment minunat. Au fost foarte incantati. Multumiri si din partea lor (m-au intrebat ce am pus in salata, cum se prepara, de unde am aflat de ingredientul asta si le-am dat toate amanuntele).
Te pupam,
O saptamana usoara !
Irina a spus…
Nu cred ca exista o veste mai buna pentru mine decat aceea de a citi ca cineva a facut o reteta scrisa pe blog si ca i-a placut! Multumesc!