Gradina

In casa aurie timpul trece repede. Ne bucuram de liniste, de calm, de gradina, de aer curat. Las la usa zgomotul orasului, lumea rapida in care traim. Inca nu avem internet, televizorul e ambalat intr-o cutie de carton, prioritatile s-au schimbat fara tumult sau razvratiri. Citesc la umbra copacilor, ma bucur de toamna tarzie, imi aproprii gradina si darurile ei.
...Mi-am dorit o gradina cu lavanda, cimbru si rozmarin....

Cimbrul

De cand il am, il folosesc peste tot :
- il presar peste o friptura prajita simplu la gratar
- il adaug peste legume fierte indelung la foc moale (dovlecei, vinete sau cartofi)
- parfumez uleiul de masline sau de floarea soarelui adaugand cateva fire uscate la soare
- il raspandesc usor peste o bucata de branza alba proaspata
- il folosesc in siropuri sau ceaiuri, in comprese, creme sau bai.
Retetele vor veni cat de curand.

Branza marinata in ulei de masline aromatizat cu cimbru si usturoi

Ingrediente
20 fire de cimbru proaspat
1 bucata de 200 g de branza feta
2 catei de usturoi
250 ml de ulei de masline

Preparare
Curatati cateii de usturoi si taiati fin.
Curatati cimbrul si rupeti frunzele de pe tija.
Taiati branza in bucati mari, puneti-o intr-un borcan, adaugati usturoiul si cimbrul si varsati uleiul. Uleiul trebuie sa acopere branza.
Inchideti borcanul ermetic si uitati-l intr-o camara intunecata timp de o saptamana.
Pofta buna!

Comentarii

roxana a spus…
Ce tihna si asezare razbat din randurile tale, Irina! Casa "aurie" este un adevarat camin, asa cum ti-ai dorit sa fie.
Am pus si eu plante aromatice in ghivece: busuioc, coriandru si cimbru. Dintre toate, cimbrul inca n-a iesit.
O fi tulit-o intr-o seara, pe nevazute, spre gradina ta? :)
Irina a spus…
Pai, daca vrei neaparat, iti trimit impreuna cu o dulceata de gogonele! La noi creste bine.
Eu am dat la prieteni, colegi, am pus la uscat si tot strang idei despre cum sa le folosesc.
Acum cateva zile ma gandeam ca imi pare rau ca nu sunt in Romania. As fii facut un blog cu adresele fetelor care au ghivece cu ierburi aromatice. Tu ai busuioc, eu am cimbre, X are iarba ciorii, etc. In fiecare an / trimestru, ghivecele isi schimba stapanul. Astfel am putea profita toate, rand pe rand.
roxana a spus…
Ooo, asta ar fi chiar fain! Mi-ar face atata placere sa trimit ghivece cu plantute diverse, si nu numai aromatice!
Am impresia ca cimbrul are un ciclu de crestere mai lent decat alte plante. Am vazut ca a iesit un firicel plapand si-n ghiveciul meu si sper sa-i urmeze exemplul si altele. Cimbrul si oregano sunt plantele mele aromatice preferate.
Irina, iti multumesc tare mult pentru oferta cu dulceata si cimbrul. E foarte tentanta, insa ar fi culmea sa-mi trimiti tocmai din Franta!! Cum spuneai si tu, daca erai in Romania, ar fi fost altfel! Insa, o eventuala reteta de la soacra ta, daca spui ca-i atat de buna dulceata, n-as refuza-o. :)
Irina a spus…
Discutam prin mail?
Salin a spus…
Super reteta cu branza. Ai dreptate cimbru este un condiment destul de aromt care da savoare si un gust placut
deA a spus…
Hmmmm, am trecut un set de borcane inchise ermetic pe lista de cumparaturi urgente:)

In afara de feta, crezi ca mai merge cu vreun sortiment de branza, nu prea am vazut feta pe aici:)