15.11.2009

Ca pestele in apa!

Acum doi ani, cand am inceput sa scriu pe acest blog, blogosfera culinara romaneasca nu era mare. In afara de forumurile importante Culinar si Retete culinare, rare erau fetele ce doreau sa-si deschida, cu adevarat, usa bucatariei. Imi amintesc de Amalia (in care vad si acum Ardealul bunicilor mei), de Bucataresele vesele (aaah, ce prietenie deosebita!), de Laura (aceeasi persoana altruista si calda si astazi), de Ginuca (intotdeauna o vorba buna, o incurajare), de Niko (insotita, astazi, de Betty si puii ei), Edith (ce imbina astazi pasiunea pentru bucatarie cu cea pentru fotografie)si de Maya (de la care am invatat primii pasi in fotografie. Si voi, nu ?).
De-a lungul anilor, noi bloguri culinare au aparut, multe din ele imi sunt dragi mai ales datorita temperamentului sau a talentului lor la povestit(Mazilique, Easy peasy, Gabriela Cara, Placeri si zile), a fotografiilor expuse (Lifestyle blog, Clipe dulci si parfumate, Hobby bucatar) sau a pasiunii pentru bucatarie (Teo's kitchen, La cucina di Cristina, Dulce si dolce, Ciocolata si zahar).
S-au creat noi forumuri puternice ce au lansat concursuri cu premii interesante si cu o participare masiva (Gustos, Ardei iute). Mi se pare ca blogosfera culinara romaneasca devine pe zi ce trece mai mare, ultimul concurs de bloguri gustoase avand, cel putin, meritul de a reuni, intr-o singura lista, nu mai putin de 135 de bloguri!!! Blogroll-ul meu nu le contine pe toate, imi pare rau, aici chiar ca am ramas in urma!
Cei doi ani mi-au adus oameni calzi, la care ma gandesc cu drag (Roxana, Mona, Adriana Nicoleta) precum si multi cititori care mi-au indepartat indoielile si frica de a continua (Andreea, Antonela, Gabriela, Cosmina, Raluca sunt primele nume care imi vin in minte).
Contributia mea la blogosfera culinara nu e mare, blogul meu contine 142 de mesaje, cateva dintre ele au fost publicate si in Apostolat in Tara Fagarasului si, de putin timp in Rondul de Sibiu la categoria Stil de viata.
Ma simt bine in aceasta comunitate. Imi plac mesajele, ideile, fotografiile. Ma inspir din ele zi de zi, apartin acestei sfere ce prinde, incetul cu incetul, continut si viata. De cateva luni ma simt ca un peste in apa!

Somon la cuptor
Puteti inlocui somonul cu un alt peste, in acest caz temperatura de coacere se va schimba.
Ingrediente
1 fileu de somon (750 g)
50 g unt
1/2 lamaie
25 ml apa
25 ml vin alb
1 ceapa mica
1 buchet mic uscat de plante aromatice (rozmarin, cibru, fenic, dafin)
Sare

Preparare
Uscati bine somonul cu ajutorul unui servetel.
Topiti untul la micro-unde fara sa il lasati sa fiarba. Taiati lamaia in felii subtiri.
Puneti somonul intr-o tava de cuptor.
Amestecati apa cu vin si turnati-o peste somon.
Asteptati cateva minute si ungeti pestele cu untul topit.

Taiati ceapa bucati mici si presarati-o peste somon. Sarati.
Adaugati feliile de lamaie si buchetul de plante uscate.

Puneti somonul la cuptor la 220°C timp de 20 de minute. Noua ne place sa fie bine gatit si il tin 5 minute in plus.
Evident, puteti sa beti un pahar de vin in asteptare.

Serviti-l cu cartofi natur sau cu orez si legume.
Pofta buna!

P.S. Si o ultima poza, pentru Elena, care m-a intrebat cum se simte Filou in noua casa. As raspunde la fel, ca un peste in apa! Iata ultima poza, de azi dimineata, prea dimineata pentru a fi in toane bune! Profit de poza pentru a-i arata si lui Daniela gresia sub forma de parchet.

15 comentarii:

Laura spunea...

Minunat postul tau, Irina!!! Iti multumesc pentru ca m-ai amintit cu atata drag :)
Si eu te pretuiesc nespus!!!
Toate postarile tale sint deosebite, inedite...iar povestile desprinse din ele sint de-o reala incantare, felicitari!!! Sa ne incalzesti sufletele si in continuare cu ele :)

P.S. Somonul este extrem de apetisant...iar Filou la fel! :P

Laura spunea...

...am uitat sa-ti spun cat de uimita am fost sa vad ca are si Adriana Nicoleta blog!!!!!!!! :P

ciocolata si zahar spunea...

Multumesc, dar eu iti trimit o leapsa. Si la multi ani pentru blogul tau...

Doina Varga spunea...

La Multi Ani blogului tau.
Blogul meu are tot doi ani si jumatate, dar a devenit culinar din mai 2009.
Imi face o deosebita placere sa adaug blogul la mine, pe blogroll.

Blogul meu este Arta culinara Doina,
http://nicuvar.wordpress.com/
Cu drag, Doina

Roxana spunea...

Irina, intr-adevar emotionanta postarea ta! Iti multumesc mult!! Odata cu tine, imi amintesc si eu de momentul in care am inceput sa citesc pe blogurile culinare: al tau, al lui Edith, al Mayei, al Laurei, al lui Ginette, sunt cateva ce-mi vin in minte. Mi se pareau extraordinare. Cata creativitate, cata pricepere si cat talent fotografic! Erau timpurile de inceput, in care persoanele care le urmareau constant ajungeau undeva la 10-15. Acum depasesc chiar si cifra de 300!!!
Pe atunci nu aveam eu insami blog. Si-mi amintesc cum am poposit la tine, am rasfoit paginile si mi-a placut mult. Atunci am simtit imboldul de a-mi face si eu un blog culinar. Si... a iesit ce-a iesit! :)
Te-am admirat mereu pentru parfumul inconfundabil pe care il lasa in urma fiecare postare de-a ta. Si pentru caldura, optimismul si, uneori, tristetea linistita ce razbat din randurile tale.
Succes mai departe, in tot ceea ce-ti propui. Eu o sa te citesc mereu cu drag!

Anca spunea...

Reteta ta imi aduce aminte de o secventa din filmul Julie & Julia, mai exact cand un ospatar ii aduce Juliei Child un file de peste(nu mai retin exact de care) gatit in sos cu mult unt. Arata exceptional somonul tau!! Iti urmaresc blogul de ceva vreme si recunosc ca pozele tale imi fac o pofta....:)

Mamina spunea...

Difficile pour moi de comprendre... De quelle langue s'agit-il?
Europe de l'est sans doute... Roumanie peut-être?

Irina spunea...

Laura, multumesc mult pentru mesaj. Sper sa continui, cat, cand, nici eu nu stiu! Deocamdata scriu de placere si sper sa o tin tot asa!
Si pe mine m-a uimit si bucurat blogul lui Adriana Nicoleta! O veste intr-adevar foarte buna!

Irina spunea...

Cristina, cu placere.
Incerc sa raspund la leapsa :
Care este madlena domniei voastre ?
-Galustele cu prune ale bunicii, omleta tatalui meu, ciorba de fasole a mamii si multe altele!

2. Dar bau-baul din farfurie?
- Nu imi place pielita de pui.

Irina spunea...

Doina, bine ai venit. Trec site-ul cu placere pe lista mea!

Irina spunea...

Roxana, multumesc.

Irina spunea...

Anca, bine ai venit! Somnul se face usor asa ca, daca ai timp, poti sa il faci repede.

Ina spunea...

wow, mersi Irina. Blogul tau mi se pare cu totul deosebit fata de restul. Se vede ca ai imprumutat acel ceva "french", irezistibil. Tare placut imi este blogul tau. O zi minunata!

Irina spunea...

Ina, cu placere, mulumesc pentru mesaj!

K spunea...

Irina, multumesc pentru mentionare si numai ganduri bune.
Multa dragoste e in retete, cu un Romanian-French touch, sa dea Domnul sa se intoarca asupra ta binele si lumina cu care ne incanti pe blog si sa ai parte de zile senine, senine.