21.12.2009

La rascruce

Ati fost vreodata cu adevarat la rascruce de drumuri?
Deoparte drumul cunoscut, batatorit de tot aceiasi pasi, format pe timp de furtuna, si alinat de soare, cunoscut si, deci, fara surprize?
De cealalta parte drum nou, usor sau poate foarte greu, cine stie? Necunoscut chiar dupa primele clipe. Intuneric sau poate soare orb, gropi adanci sau panta senina, totul concentrat in senzatie de infinit si deci de frica...sau plutire? Un sentiment de necunoastere si teama de a gresi, de a rata, de a schimba....
Cum ati ales? Cu ochii inchisi si inima atenta? Cu bratele deschise, vantul alene printre degete? A fost usor? Ati regretat? Rascruce de drum, rascruce de viata?

Lumea mea ma aduce din ce in ce mai des la Paris. Cu aceasta ocazie va vorbesc despre unul din locurile mele favorite : La grande épicerie, mai bine zis, cele doua magazine separate Le bon marché et Au bon marché.

Incep vizita cu magazinul (de lux) Le bon marché.

Ma plimb linistit pe aleile elegante uitandu-ma cu atentie la marcile mele favorite.

Cobor la subsol, beau un pahar de suc de portocale si admir ultimele carti culinare:

Sunt intotdeauna fascinata de culori, poze si retete! Si, pentru a doua suta oara, spirit slab, incurabil, ma opresc si cumpar macar o carte! Ultima pe anul acesta, promit!
Cu sacul mai greu decat la inceput, imi fac curaj si urc usor la etajele superioare, pline de comori, mai bine las pozele sa vorbeasca:



Dupa ce imi incant privirea si imi fac planuri de viitor, ies frumos pe usa si ma opresc la magazinul de vis à vis...

adevarata caverna a lui Ali Baba, plina de produse si ingrediente aduse din toata lumea:




Cumpar de fiecare data dulceturi de Christine Ferber sau unt afumat Bordier! Invelite in hartie colorata, le duc acasa ca pe niste comori, le degust in bucatarie cu Olivier si ma minunez ca si cum le-as degusta pentru prima data!

Crumble de rosii
Ingrediente
500g de rosii micute
1 ceapa
1 catel de usturoi
putin cimbru
1 lingurita de zahar brun
1 lingura de ulei de masline
50 g unt rece
50 g de faina
50 g cascaval ras
Preparare
Spalati rosiile, taiati-le in sferturi. Curatati cepele si taiati-le bucati mici. Curatati si taiati fin si usturoiul.

Puneti o tigaie pe foc, adaugati uleiul si apoi ceapa. Lasati ceapa pe foc pana devine transparenta, adaugati zaharul si amestecati bine. Lasati ceapa sa se caramelizeze timp de 1-2 minute.
Adaugati rosiile, usturoiul si cimbrul, acoperiti tigaia si lasati rosiile pe foc timp de 5 minute.

Intre timp amestecati cu varful degetelor untul si faina pana faceti bucati mici de aluat. Adaugati cascavalul ras si amestecati rapid.
Turnati intr-un vas care merge la cuptor sau intr-o tava rosiile, adaugati aluatul de crumble.

Preincalziti cuptorul la 210°C, puneti vasul la cuptor timp de 0 de minute.
Pofta buna!

19 comentarii:

Ana spunea...

Vai,ce magazine superbe aveti acolo!!! As vrea si eu sa le vizitez, candva! Si,evident, sa fac si cateva achizitii! :D

Irina spunea...

Ana, sper sa ajungi cat de curand!

Bianca spunea...

Irina draga iti doresc Sarbatori fericite. Povestile tale si retetele ce le insotesc sunt deosebite. Cu mult drag, Bianca

maya spunea...

Sarbatori fercite!

Edith spunea...

Am savurat din plin plimbarea prin magazinele pariziene. Frumos. multumim :)
Nu am mai trecut de mult pe la tine (sa stii ca nici pe la mine nu prea mai trec:P).. dar am venit sa iti urez sa ai un Craciun fericit si un an nou cu multe bucurii :)

Ana spunea...

Sa dea Domnul! Multumesc!

Ginette spunea...

Sarbatori fericite Irina !!!

Sa va fie casa, casa
Cu bucate noi pe masa
Mos Craciun cu sacul plin,
Drumu'n viata cat mai lin,
Bogatie cata vreti,
Sanatate pentru toti,
Iar la anul care vine
Sa va fie si mai bine.
LA MULTI ANI !!

Irina spunea...

Bianca, multumesc mult pentru vorbele frumoase si pentru urari. Sarbatori fericitie si tie, si familiei tale!

Irina spunea...

Maya, sarbatori feriticite si mult succes in arta culinara!

Irina spunea...

Edith, inteleg de ce nu ai mai trecut, mult succes in noua pasiune! Sarbatori fericite!

Irina spunea...

Ginette, sarbatori fericite si tie! Multumesc de urari!

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Irina esti minunata in tot ceea ce faci ! Ador sa te citesc si sa iti vad retetele, imi place cum ne faci sa traim o clipa vazand lumea prin ochii tai. Craciun fericit si tot ce iti doresti. Ca sa iti raspund la intrebare :) am ales mereu ascultand acea voce plapanda care ne invata ce e bine, unii o numesc prim intinct, constiinta, altii suflet...altii inima. Nu conteaza cum ii spunem , important e sa o auzim chiar daca nu o ascultam mereu. Nu conteaza prea tare nici daca nu o asculti si greseti....va ramane mereu langa tine sa te ajute. Am invatat ca in viata exact asa cum spunea Octavian Paler "avem timp" pentru toate, sa gresim, sa invatam si sa uitam ce am invatat . Asa ca ....traieste clipa si alege...
Cu admiratie, Sylvia

Irina spunea...

Silvia, multumesc pentru mesaj si pentru sfat, bine ai venit!
Cateodata mi-e frica sa aleg cu inima, capul ma trage in alta parte... Poate si experienta...

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Irina cu siguranta vei face alegerea buna. Cuvantul experienta ma face sa zambesc, imi aduce mereu aminte de o maxima scrisa de Oscar Wilde "Experienta este numele pe care il dam greselilor noastre. " . Iti admir si eu foarte mult blogul, esti o adevarata inspiratie, daca nu te deranjeaza as vrea sa te trec pe lista mea de bloguri favorite, pe care le urmaresc. Pupici multi si un An Nou plin de impliniri si tot ce iti doresti.

Teo spunea...

Multumim ca ne impartasesti experientele tale din Paris. Am ajuns si eu la Patisserie des Reves, si recunosc ca a fost intr-adevar de vis. Am luat o tarta cu lamaie, si am ramas realmente surprinsa cu cata atentie si dischis mi-a oferit-o. O simpla tarta :) Iti doresc un An Nou fericit si plin de aventuri (culinare si nu numai);)

Irina spunea...

Silvia, iti urez si aici multa sanatate si numai bine! Pe curand!
Teo, imi aduc aminte cum ambaleaza fiecare prajitura, chiar uitasem! Ti-au si fixat-o in bete roz ca sa nu se miste?

Ina spunea...

La multi ani si un an nou binecuvantat!

Irina, permite-mi sa te rog ca daca se va intampla sa ajung vreodata in paris, sa te deranjez pt a-mi arata aceste comori de magazine. Exceptional! In tara asta nu avem nimic care sa arate a magazin cochet... Te imbratisez cu drag!

Irina spunea...

Ina, cu cea mai mare placere!!!!

Irina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.