09.05.2010

Aluatul pentru eclere sau pentru choux à la crème

Choux à la crème, éclairs, religieuses, paris brest... Extraordinare prajituri clasice frantuzesti. Le gasiti peste tot, in orice cofetarie.
As putea sa ghicesc intr-o clipa daca un ecler e bun. Aaaah, fondantul bine etalat, apoi coaja crocanta, putin dulce si, in sfarsit...crema...sublim!
Se fac usor, merita sa incercati!

Pâte à choux

Ingrediente
100 g unt
150 g faina cernuta
4 oua mijlocii
putina sare
50 g zahar
25 cl apa rece

Preparare
Varsati apa, sarea, zaharul si untul intr-o cratita. Puneti cratita pe foc. Amestecati pana cand se topesc ingredientele cu o lingura de lemn.
Trageti cratita de pe foc imediat ce amestecul incepe sa fiarba.
Adaugati toata faina dintr-o data.
Amestecati bine pana cand faina e complet absorbita.
Puneti cratita din nou pe foc si amestecati cu lingura timp de 2 minute astfel incat aluatul sa se usuce bine.
Imediat ce aluatul incepe sa se lipeasca din nou de peretii cratitii, luati cratita de pe foc si adaugati, unul cate unul toate ouale, amestecand bine de fiecare data.
Preincalziti cuptorul la 210°C.
Varsati aluatul intr-o punga, folositi ce dui vreti (8, de ex.) si formati gogosi sau eclere.

Puneti tava la cuptor timp de 25 de minute. Dupa 10 minute, scadeti temperatura cuptorului la 180°C.
La sfarsitul celor 25 de minute, inchideti focul, deschideti putin usa cuptorului si mai lasati choux-urile timp de 10 minute.
Scoateti-le din cuptor, lasati-le putin la racit, faceti o gaura cu ajutorul unui dui si umpleti-le de crema.
De ex. 140 g mascarpone, 1 lingura de smantana,100 g capsuni taiate bucati mici, 1 lingura de zahar pudra.
Pofta buna!

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Buna Irina!
Imi plac foarte mult eclerele si as vrea sa incerc si eu reteta ta. Sunt sigura ca o sa iasa tare buna, dar as avea o intrebare: stii cumva cum se prepara acel delicios fondant care se pune pe deasupra? Stiu ca se poate pune ciocolata dar pt mine nu e acelasi lucru... :)
PS: am facut prajitura Zidul Berlinului si a fost delicioasa!
Multumesc! Ioana.

Victor spunea...

Salut!
felicitari pentru blog :)
Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com

Succes!

Irina spunea...

Buna Ioana! Marturisesc ca eu cumpar fondantul. Aici se gaseste in magazine de specialitate. Poate si de aceea nu am pus reteta de eclere.
Uitandu-ma pe Internet si in cartile pe care le am, am gasit 2 retete.
1. Clasica dar la care ai nevoie de un termometru de bucatarie.
2. Cea bazata pe guimauves (Chamallow sau Mashmallows). Spune-mi care te intereseaza si ti-o scriu.

Irina spunea...

Salut Victor!
Multumesc pentru mesaj, sigur ca vreau sa facem schimb. Cu cea mai mare placere! Mult succes in continuare!

Roxana spunea...

Mmmm... choux à la crème si éclairs, prajiturile mele preferate! De multa vreme n-am mai gasit prin patiserii unele bune-bune. Imi placeau mult cele pe care le mancam in copilarie: combinatia dintre crema de vanilie si glazura de zahar de deasupra - acum am aflat ca era un fondant, de fapt - ma innebunea pur si simplu.
In urma cu vreo 3-4 ani am gasit in Constanta o cofetarie, unde le faceau dupa aceeasi reteta ca atunci. Am cumparat... si mancat 10 bucati in aceeasi zi. :-))
Acum nu mai mananc decat din cele facute in casa. Si cum reteta postata de tine e mult mai faina decat cea pe care o am eu, sigur voi incerca foarte curand o noua portie.

LLAAVVIINNIIAA spunea...

Buna gasit!
Din reteta ta inteleg ca ouale se pun imediat ce am luat cratita de pe foc?
Intreb pentru ca in absolut toate retetele gasite de mine de-a lungul vremii aluatul trebuia mai intai racit, apoi puse ouale unul cate unul .
Multumesc!

ionela spunea...

buna ! super choux_urile tale! si eu prepar dar reteta este putin diferita , la cantitati ma refer! poti vizita blogul meu ,micut pt ca este la inceput , pt a le vedea si pe ale mele! http://bucatariaionelei.blogspot.com/
succes in continuare!

Irina spunea...

Roxana, imi pare bine ca iti plac si sper sa faci reteta in curand! Sa imi spui daca ti-au placut!

Irina spunea...

Bun gasit si tie Lavinia!
Da, ouale le pui imediat.
Il pui pe primul, amesteci bine pana cand s-a incorporat complet, apoi continui cu al doilea, s.a.m.d.

Irina spunea...

Ionela, bine ai venit! Mi-a placut blogul tau! Mult succes in continuare!

Gospodina de Criza spunea...

Buna idee. De cand vreau sa fac si eu eclere...si am tot amanat.
Tie ti-au iesit foarte frumos! Atat de micute si dragalase.
Bisous
GDC

Anonim spunea...

Buna Irina!
Sunt Ioana. Avand in vedere ca nu am un termometru de bucatarie , m-ar interesa a doua reteta de fondant, cea bazata pe guimauves. Multumesc mult!

Irina spunea...

GDC, multumesc. Sper sa le faci!
Bisous!

Irina spunea...

Ioana, tocmai vroiam sa iti explic reteta dar am vazut ca Teo a explicat-o deja foarte bine aici:
http://gospodini.blogspot.com/2009/11/fondant-din-marshmallows.html

alison spunea...

foarte frumoase ti-au iesit!si delicate...asta pentru ca sunt convinsa ca au imprumutat putin din tine...:))

Anonim spunea...

Multumesc foarte mult!
Ioana

Antzu' spunea...

ce frumoase sunt, de 2 ori am facut si nu mi-au iesit cum am vrut eu de nici o culoare:(, am sa incerc reteta ta sper sa imi iasa.te pup..daca nu imi ies , daru vina pe cuptor..vorba aia "cand mesterul nu e bun, da vina pe scule":))

Anonim spunea...

Reteta grozava, dar fara nici o "poveste"...... parca nu ar fi scrisa de tine.

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Excelenta reteta o sa incerc !!! Ma tot minunez ce bunatati faci !

Irina spunea...

Alison, multumesc frumos! M-ai facut sa rosesc!

Irina spunea...

Ioana, cu placere. Pune zahar in functie de ce consistenta vrei.Mai groasa sau mai cremoasa.

Irina spunea...

Antzu, sper sa reusesti. Daca nu...iti trimit de aici?

Irina spunea...

Reteta fara poveste... e adevarat dar retetele sunt atat de bune ca merita sa le arat asa cum sunt, fara povesti!

Irina spunea...

Silvia, sper sa iti iasa! Pe curand!

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Irina in seara asta ma incumetez si le fac :) daca nu mai apar cu o vorba inseamna ca am dat rateu :))) pupici .

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Sa stii ca au ieist super buna, pozele sunt putinintunecata ca le-am facut seara, le-am mancat la seara ma de dulce :) ( sunt la dieta RINA ) le repet maine si mai fac o tura de poze, am fost innebunita dupa ele ca nu am mancat de o vesnicie. Multumim de reteta , pupici .