Quatre quarts

Dificil de pronuntat...4 parti, 4 parti egale ce constituie un echilibru. Echilibru perfect. Prima mea reusita, reteta atat de simpla ce mi-a adus atata bucurie de fiecare data. Il fac pentru toata lumea, lui Olivier ii place cel cu lamaie, lui Anne cel cu portocale, in serile de iarna il prefer pe cel de vanilie, vara pe cel cu fragi sau cu ciocolata alba. De saptamani intregi visez la cel cu nuca de cocos al Roxanei. Ma intreb de ani intregi de ce bucataria face parte din viata mea, de ce pot sa stau ore intregi in fata cuptorului fara sa obosesc, de ce simt intotdeauna o emotie atat de mare cand o prajitura place celor din jur. Astazi, am taiat cateva felii din checul cu lamaie si mac si le-am dat copiilor ce se jucau in fata casei. In fata zambetelor largi am hotarat sa nu mai imi pun intrebari, ochii lor mi-au fost de ajuns.

Aluat de quatre quarts

Ingrediente
4 oua (un ou mare cantareste 60 de g)
240 g de faina
240 g unt
240 g zahar
1 praf de copt

Puteti adauga coaja rasa de la 2 lamai si 2 linguri de mac sau coaja rasa de la o portocala, puteti amesteca o lingura de cacao cu jumatate de aluat, puteti adauga bucati de ciocolata, mere, pere, banane, etc.
Puteti inlocui untul cu 120 ml de ulei de masline si 120 ml de piure de migdale, puteti scadea cantitatea de zahar adaugand putina miere (90 g zahar = 30 g miere), deschideti camara, alegeti ce aveti la indemana si porniti la drum!

Preparare
Amestecati zaharul si ouale timp de 3-4 minute. Topiti untul, adaugati-l la primul amestec.
Varsati praful de copt peste faina si amestecati usor.
Radeti coaja de la cele doua lamai.
Varsati faina, macul si coaja de lamaie peste aluat. Amestecati bine din nou.
Varsati totul intr-o tava de chec. Puneti checul la copt la 170°C timp de 45 de minute.
Pofta buna!

Comentarii

Momo a spus…
checul ramine mereu o prajiturica la indemina si placuta...si e musai legata de copilarie,cind mereu te trezeai cu o felie linga un lapte sau un ceai...sau chiar un pahar de apa cu sirop...cu lamiie si mac imi pare cea mai reusita combinatie "refreshing".al tau arata perfect!
minunata reteta...si banuiesc ca si f gustoasa
Irina a spus…
Alison, multumesc. Si mie imi plac mult de tot!
Irina a spus…
Frumos nume de blog, bine ai venit si multumesc pentru mesaj!
dana a spus…
sper sa ma lase pagina asta sa comentez. am tot incercat la ultimele doua mesaje, in repetate randuri, si-mi zicea la neasfarsit ca n-am ghicit cuvantul de verificare... frustrant.
pate a choux, te iubesc. imediat ma apuc si eu de-o tura. pate sucree, esti un deliciu. mai ales cand ai capsuni deasupra. quatre quarts, consolarea copilariei mele. asta era reteta go-to a mamei cand n-avea chef sa faca dulce dar eu o stricam la cap. irina, esti o zana. cu bagheta fermecata.
Irina a spus…
Imi pare rau, Dana. Multumesc mult pentru mesaj!
roxana a spus…
Cat de bine arata!! Mi-ai facut pofta Irina, caci stiu si ce gust bun are!
Si mie imi place mult checul, pentru ca este simplu de facut si reuseste de fiecare data. Cu zmeura si ciocolata alba n-am incercat, insa cred ca-i o minunatie! Il voi face cu prima ocazie cu care gasesc zmeura, mai ales ca la noi daca e prea simplu (adica uscat), numai eu il mananc...
O imbratisare cu mult drag!

PS Ildi iti transmite un pupic si intreaba ce mai face Filou. :-)
Irina a spus…
Roxana, fa-l cand ai timp, al nostru s-a terminat! Cel cu zmeura e bun, combinatia ciocolata alba si zmeura e buuuuuna!
Filou face bine, vaneaza muste, albine, tantari, etc. E o-c-u-p-a-t!
yafa a spus…
Irina draga mea, nu stiu de ce, dar checul asta rascoleste asa, deodata amintiri..e minunat si chiar ca ochii acelor copii probabil ti-a dat toate raspunsurile.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Superba reteta Irina , vad ca tu chiar respecti reteta tarditionala, eu am adaptat ceva reteta cu ceva mai putin unt . E prajitura casei pentru cafea. Tare as vrea sa gust o bucatica de la tine, cu capsuni nu am facut niciodata, pupici .
VertAnge a spus…
Cred ca e delicioasa combinatia de lamaie si mac. O voi incerca si eu. Multumesc frumos pentru reteta!
Irina a spus…
Yafa, sunt bucuroasa ca ti-a placut reteta!
Irina a spus…
Silvia, respect reteta traditionala dar o mai dau si pe alaturi : unt, lapte, s.a.m.d.
Irina a spus…
VertAnge, combinatia e delicioasa, intr-adevar dar stii care e combinatia mea preferata? Ciocolata si lamaie.
CIusca a spus…
M-am gandit ce m-am gandit la el pana intr-o zi in care am cedat si l-am facut. Multumesc frumos :)
Irina a spus…
Cu placere!