26.09.2010

Baghete!


A inceput scoala! Si timpul rece.... frigul, ce ma indeamna sa stau in casa, in bucatarie, cu o ceasca de ceai verde si carti, cat mai multe carti. Reiau seria retetelor de baza, a aluaturilor, oprindu-ma astazi la unul dintre cele mai placute, aluatul de paine.

In fiecare duminica fac paine. Retete de paine am multe, zeci. Folosesc de fiecare data maia sau plamadeala, facuta cu o seara inainte. Maiaua da gust bun painii, dezvolta aromele. Aveti nevoie de faina alba (tip 65 in Franta, tip 650 in Romania) si de faina de secara.
Reteta de Cécile Decaux

Ingrediente
1 lingurita de drojdie uscata
100 g faina tip 650
50 g faina de secara
150 ml apa

Preparare
Varsati ingredientele intr-un vas adanc.
Amestecati ingredientele pana cand aluatul devine omogen. Acoperiti vasul cu plastic si lasati-l la dospit intr-un loc caldut timp de 12 ore. Volumul aluatului trebuie sa se dubleze.

Ingrediente paine
1/2 lingurita drojdie de bere uscata
360 g faina alba tip 650
170 ml apa
1,5 lingurita sare

Preparare
Varsati ingredientele in masina de paine, in ordinea prescrisa de fabricant. Adaugati maiaua la sfarsit. Porniti un program tip aluat, fara coacere.
La sfarsitul programului varsati ca aluatul a crescut cam de 2-3 ori, daca nu mai lasati-l sa creasca.
Presarati putina faina pe masa de lucru, varsati aluatul. Taiati-l in 4 bucati egale, cam de 200 g.

Acoperiti aluatul cu un servet umed. Lasati aluatul sa se odihneasca timp de 15 minute.
Dati forma de baghete, ca in filmul de mai jos :

Puteti pune baghetele pe doua tavi anti-adezive sau acoperite cu pergament sau pe o panza mai groasa pentru a pastra si mai mult forma de bagheta.
Acoperiti-le cu un servet umed si lasati-le la crescut timp de o ora. Baghetele nu vor creste foarte mult.
Pregatiti cuptorul : puneti tava mare de la aragaz pe cea mai joasa treapta si tava tip gratar in mijloc.
Incalziti bine cuptorul la 240°C.
Presarati faina peste baghete, taiati painile in lungime cu o lama de ras tinuta la 20° fata de suprafata painii.
Daca vreti sa presarati seminte pe suprafata painii, varsati semintele intr-o farfurie, pulverizati apa pe paine si treceti painea prin seminte.
Aveti nevoie de abur pentru a avea o coaja crocanta. Pentru aceasta, varsati repede 50 ml de apa in tava de jos a cuptorului. Inchideti din nou usa.
Puneti baghetele (cate o tava de fiecare data) la cuptor  ,timp de 16 minute. Lasati painea la racit pe un gratar. Pofta buna!

24 de comentarii:

Raluca Octavia spunea...

CE vad aici!Chiar zilele trecute vazusem un reportaj despre painicile din Paris! Adevarata arta!
Interesanta maiaua! 12 ore? Asa faci la toate retetele sau doar la asta de baghete?
Foarte frumos ti-a iesit!
Bisous!

Irina spunea...

Asa fac la toate painile. Cu aceasta maia sau cu o alta (reteta lui Eric Kaiser). Reteta lui Kaiser da o maia ... nemuritoare...nu stiu cum sa ii spun altfel.O tii in frigider, o hranesti in fiecare saptamana maxim sau dupa ce o folosesti.

Lia spunea...

Da a venit frigul si o data cu el
timpul painii de casa.
Tare faine ti-au iesit baghetele.
Coaja crocanta si miezul moale.

Irina spunea...

Da, Lia. Coaja crocanta si miez moale! Sa-ti mai spun ca am mancat-o cu un paté de ciuperci, primele din aceasta toamna?

Raluca Octavia spunea...

Pai atunci ia sa faci bine sa pui un post si cu maia ta minune. Eu o stiu doar aia care sta 10,15 min.,sa se umfle. Una hranita o saptamana intrega la frigider, nu am auzit. Chiar vreau sa stiu, nu fac ca mama mea cand aude de preparate pe baza de linte, hrisca sau naut. Iar pateul cu ciuperci, ma fac...ca nu am auzit de el.
P.S. Astept lectia despre maia.
Bisous.

Irina spunea...

Da, sa traiti! Dar ce ai cu pateul de ciuperci ? Ciuperci, branza Philadelphia, parunjel si usturoi?
Bisous!

yafa spunea...

Grozava bagheta asta Irina, am sa o incerc sigur. Am facut si eu ceva dupa o reteta de pe situl lui JP Coffe, dar nu pot sa spun ca rezultatul m-a incantat, doar gustul.
O saptamana frumoasa sa ai.Pupicei

alison spunea...

de cind zic si eu ca fac o bagheta fr.,sper sa ma tin de cuvint acum,reteta ta e foarte prietenoasa si rezultatul imbietor!si eu fac piinea in casa,mereu din 650 sau 650 cu secara,ce coincidenta!!!

Irina spunea...

Yafa, sper sa o incerci. Coaja e crocanta iar plamadeala ii da gust bun!

Irina spunea...

Alison, abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!

Raluca Octavia spunea...

N-am nimic cu el, inafara de faptul ca mi s-afacut un dor de ciuperci de padure!!!

Irina spunea...

Ahaaa, am inteles!

Roxana spunea...

Paine fac si eu in casa, cam... tot la 3 zile! Mi se pare ca nimic din ce cumpar nu-i la fel de bun - nu sunt lipsita de modestie, doar ca nu am descoperit inca in oras un loc unde se face paine buna.
Imi place ideea cu maiaua, si nu stiam ca ea este cea care da gustul deosebit al painii. La urmatoarea runda de copt paine, voi incerca sa fac si eu in acest fel.
p.s. Bagheta arata excelent!! Imi place fotografia in care sta pe prosop. Parca ii poti intui cresterea inceata si calduta.

Irina spunea...

Roxana, cum faci paine? Bati aluatul cu mainile sau cu masina? Nu de alta dar, la ultimul curs de paine, profesoara m-a invatat cum sa bat aluatul de paine si tare m-am distrat!

Roxana spunea...

Il framant cu mainile. Este momentul care imi place cel mai mult, chiar daca nu rezist atat cat ar trebui. Am citit undeva ca daca vrei sa-ti iasa painea... paine, trebuie sa framanti aluatul cel putin 15-20 de minute. Eu pe la al 12-lea deja nu mai pot!!
Pe voi cum v-a invatat sa-l bateti la curs, de te-ai distrat asa bine? :-)

Irina spunea...

Incerc sa iti povestesc. Cu cuvintele mele...deci, mai greu.
Ai aluatul pe masa, in fata ta. Gandeste-te ca are forma patrata. Il apuci cu ambele maini de latura din dreapta. Il ridici deasupra capului si il trantesti bine pe masa tot cu ambele maini. Apoi impingi partea de sus a aluatului peste partea de jos pentru a ii da din nou o forma rotunda. Si tot asa timp de 15 minute!

Andreea Crisan spunea...

Cu adevarat apetisant ! abia astept sa vad cum vor iesi baghetele mele ...:)

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Minunat ti-au iesit, imi place foarte mult painea cu secara, are un gust aparte care parca pastreaza dulceata verii in el.

retete- ina spunea...

imi place ,daca tot inveti te invit sa vezi si retele mele,poate iti plac

Irina spunea...

Vincent, multumesc pentru invitatie!

Irina spunea...

Exact Sylvia, ai dreptate.

Irina spunea...

Bine ai venit, Ina. Multumesc pentru mesaj. Unde pot sa vad retetele tale?