Clasic

Ma intreb inca si acum de ce nu am scris niciodata despre una dintre retetele pe care le fac frecvent pentru prietenii nostri : chocolat liégeois.
Poate pentru ca de cativa ani experimentez noi si noi retete? Aceasta ramanand ca o supapa de siguranta, ca un ultim ajutor in caz de esec?
Aveti in minte retete "de sprijin" ? Cele pe care le faceti atunci cand vin socrii in vizita? Retete care va scot din impas si care plac practic tuturor?
Retete pe care le-ati transmite copiilor vostri pentru ca sunt simple, de efect si pentru ca AU GUST? Retete pe care le scoateti din cutia cu amintiri intotdeauna cu aceeasi satisfactie?
Iata ca v-o scriu pe a mea, culeasa cred dintr-o revista veche, modificata in functie de gustul nostru. Daca vreti, incerccati-o, apoi, a doua oara, adaugati inca putin zahar, diminuati smantana, etc.
Pofta buna va doresc si mese imbelsugate, cu rasete si voie buna, cu dragoste de viata si prietenie.

Chocolat liégeois

Ingrediente
200 g ciocolata neagra
3 galbenusuri
50 g zahar pudra
25 g maizena (faina de amidon)
25 cl smantana pentru frisca
75 cl lapte

20 cl smantana pentru frisca
2 linguri rase de zahar pudra

Preparare
Taiati ciocolata in bucati mici, egale.
Amestecati cu telul galbenusurile cu zaharul si faina.
Incalziti laptele impreuna cu smantana (25cl) pana cand incep sa fiarba. Luati de pe foc, adaugati ciocolata si amestecati pana cand ciocolata s-a topit. Varsati putin din ciocolata calda peste galbenusuri si amestecati repede.
Varsati galbenusurile peste ciocolata calda si puneti ciocolata din nou la foc mic.
Amestecati tot timpul pana cand crema se ingroasa (intre 3 si 5 minute). Luati crema de pe foc si continuati sa amestecati inca cateva minute.
Varsati crema in pahare. Puneti paharele la racit imediat.
Varsati cele doua linguri de zahar peste smantana si amestecati cu un robot pana cand obineti frisca.
Varsati frisca peste crema (cam un deget pentru fiecare pahar).
Lasati cremele la racit 3 - 4 ore. Serviti.

Edit 1 (pentru Alex) :
Am servit crema azi la pranz, la o masa simpla, cu cativa prieteni.
La felul 1 am avut peste cu piure si legume.
Am pus pestele (alb) intr-un celofan (special pentru cuptor!), l-am uns cu o lingura de pesto si cu o lingura de sos de rosii. L-am pus la cuptorul preincalzit la 200°C timp de 15 minute.
Legumele sunt morcovi galbeni si portocalii taiati batonase, cateva rosii cherry, putin spanac si o ceapa. Am pus ceapa la foc in putin unt, am adaugat morcovii si putina apa pana cand s-au mai fiert, am adaugat rosiile si spanacul si am lasati sa fiarba cateva minute. Am adaugat sare si piper.
Piureul, ca de obicei, cu lapte si unt.

Edit 2 : Cris TV!
Probabil ca deja ati auzit despre proiectul Deei, un tur al "blogospodinelor" la Cris TV.
Daca nu, va transcriu mesajul ei :

Buna Dimineata, Buna Dimineata Gospodinelor!!!
M-am trezit cu gandul la voi.
Am o propunere interesanta, zic eu.
Va invit pe fiecare, sa imi trimiteti un link catre reteta voastra preferata.
In fiecare dimineata la
wwww.cristv.ro voi prezenta o reteta deosebita, telespectatorilor nostri.
M-am gandit ca acest lucru ar fi mult mai interesant decat sa citim retete facute de mari bucatari ... deoarece voi, minunatele mele bucatarese, sunteti de 10 ori mai talentate.
Asadar va invit sa trimiteti un link catre reteta voastra pentru a o prezenta in direct in fiecare dimineata.
Urmariti-ne la Dimineata Nebuna , numai pe
www.cristv.ro
In fiecare zi, asa cum le-am spus si fetelor mele gospodine, voi posta pe blog reteta pe care o vom prezenta in emisiunea noastra din dimineata urmatoare.
Sa inceapa Petrecerea!!!!!"


Maine e randul meu
! Asadar, daca aveti timp si curiozitate, puteti sa urmariti una dintre retetele mele maine dimineata, la emisiunea "Dimineata nebuna". Multumesc, Deea!

Comentarii

Anonim a spus…
Irina, bine ai revenit! Cum a fost acasa?
Imi place reteta, o sa incerc sigur s-o fac. Ce-ai servit inainte de desert?
Te pup!
Alex.
Irina a spus…
Alex, bine te-am regasit! A fost bine, scurt, prea scurt. Ai mei s-au bucurat mult, si eu.
Desertul l-am servit azi, la pranz. Felul 1 simplu, peste cu cartofi piure si legume. Iti pun o poza!
Te pup si eu!
Anonim a spus…
Irina, eu fac piept umplut la cuptor cu sunca si cascaval. Nu da gres niciodata. Si clatitele tale. Bune, au mare succes!
Pe maine, la Cris TV!
Cristina
Anonim a spus…
E o idee buna, multumesc de sfat!
Eu fac lasagne. Sau pizza.
Alex
Lia a spus…
Irina,

Crema asta de ciocolata la pahar,
o fac si eu ,doar ca mai adug alune
prajite,taiate marunt.

Doamne cum poate sa arate crema ta!
sara & Miki a spus…
Acum am citit si probabil ca emisiumea cu reteta ta a fost. Dar poate poti salva inregistrarea de pe site si sa o pui pe blog, ca sa vedem si noi. Pup si o saptamana frumoasa.
kzarinne a spus…
Ai fost acasa, ce frumos! Sper ca ti-ai reincarcar bateriile si sufletul cu energie pozitiva!
In rest, nimic nou ... fotografiile tale arata minunat! Niciodata nu mi-a fost asa de pofta de .... legume!! Credeai ca o sa zic ciocolata, nu-i asa? :))
Cum faci ca piureul si legumele sa se aseze asa frumos? Folosesti niste forme speciale?
Gros bisous!
Le Blog Piquant a spus…
Arata minunat! Good job!
Ciuşca a spus…
Yum.. le mousse au chocolat tocmai a cazut in dizgratie. Sau bine, a devenit temporar neinteresant :)
roxana a spus…
Dulciurile mele "de sprijin" sunt deocamdata negresa, clatitele sau crema de zahar ars. Desi in ultima vreme m-am tot incumetat sa pregatesc ceva nou cand au venit prieteni pe la noi, pe cele trei stiu sigur ca ma pot baza in caz de esec. Ceea ce nu se intampla intr-atat de rar pe cat mi-as dori eu. :-)
Imi place cum suna Chocolat liégeois si sigur o voi testa cu prima ocazie. Cu ciocolata alba ai incercat vreodata?

Te imbratisez cu drag si bine-ai revenit!
VertAnge a spus…
Cat de bine arata crema! O voi incerca negresit!
Irina a spus…
Cristina, multumesc pentru idee.
Irina a spus…
Alex, si mie imi place sa fac lasagne. Cateodata cu ce imi ramane prin frigider. Ca un sandwich.
Irina a spus…
Lia, nu e asa ca e buna?
Irina a spus…
Emisiunea o poti gasi pe blugul Deei caruia ii multumesc inca o data!
Irina a spus…
Raluca... imi pare bine sa te citesc. Am fost acasa, putin...
Daca iti e pofta de legume, mananca legume. Si fructe. Ca e sanatos! Pentru legume folosesc forme speciale dar poti sa tai o cutie de conserva mai mica si sa o folosesti fara nicio problema.
Irina a spus…
Le blog piquant...j'aime bien! Multumesc pentru mesaj!
Irina a spus…
Ciusca, cum faci mousse au chocolat? Mie imi place mult numai cu albusuri si ciocolata!
Irina a spus…
Roxana, nu am incercat cu ciocolata alba. Dar cred ca e o idee buna, poate ar trebui sa pui mai putin zahar, 25 de g?
Irina a spus…
Vertange, imi pare bine ca ti-a placut si sper ca o vei incerca!
Imi era dor sa iti vad retetele, multi pupici .
Anonim a spus…
Buna, Irina

Felicitari pentru un blog atat de interesant/captivant-iti scrie o cititoare constanta.
Zilele acestea sunt in cautarea unei retete perfecte de tort (fructe + ciocolata)...m-ai putea tu ajuta in privinta aceasta?
Eu iti multumesc inca de pe acum.

O zi frumoasa si solara iti doresc!
Elena
Irina a spus…
Buna seara, Elena. Bine ai venit.
De ce nu ai alege un Forêt Noire (ciocolata si visine)? Vrei sa iti dau reteta?
Anonim a spus…
Suna excelent. Multumesc mult. Sigur ca vreau. Si ce coincidenta...si eu m-am gandit astazi la tortul acesta minunat. Totusi, ai o sugestie in privinta visinelor (cu ce le-as putea substitui?) Hmmm, nu se gasesc pe aici asa ceva iar ciresele din conserva nu ma atrag (poate zmeura? capsuni?)
Tot astazi mi-am adus aminte de Cofetaria Continental din Bucuresti si de tortul meu preferat de acolo (tort de bezea cu ciocolata -Roche-nu stiu sigur daca asa se scrie denumirea lui)...yummy...(ai avea si reteta lui la indemana?
Multumesc mult inca o data pentru bunavointa ta.

O seara placuta in fata ta!
Elena

PS O sa-ti trimit si adresa mea de email in seara aceasta.