16.01.2011

Flan de legume

Marturisesc ca, de cateva zile, incerc sa mananc mai usor, mai sanatos. Asa ca, incetul cu incetul, am eliminat zaharul si prajiturile. Painea inca mai rezista, chiar nu pot sa renunt sa impart cu Filou cele doua felii de paine prajite cu unt de dimineata!
In Franta ti se spune peste tot 5 legume si fructe pe zi. Sub orice forma, crud, copt, la aburi, etc.
Iata o alta forma de a manca legume, flan-ul fiind un fel de budinca si aducand mult la consistenta si aspect cu crema de zahar ars. Puteti folosi orice fel de legume, dovlecei, ardei gras, conopida, etc.
Puteti adauga verdeturi (patrunjel, dafin, oregano, etc.).
Aveti nevoie de o tava de muffins, cea din silicon e usor de folosit, flanul va iesi repede si fara probleme.

Flan de dovlecei
Ingrediente
1 dovlecel  (250 g)
7 cl smantana
3 cl lapte
1/4 lingurita de cimbru ras
1/2 lingurita sare
2 oua mari
1 lingura de cascaval ras
1 lingura de maizena
20 g unt

Preparare
Spalati dovlecelul, radeti-l pe o razatoare. Stoarceti-l bine intre palme.
Puneti la incalzit smantana si laptele impreuna .  Cand incep sa fiarba, trageti oala de pe foc, adaugati cimbrul, lasati-l 5 minute apoi strecurati. Adaugati untul si amestecati pana cand s-a topit.
Amestecati toate ingredientele. Varsati in tava de muffins.
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Scoateti tava de aragaz, puneti apa cam de un deget, asezati tava de muffins. Dati la cuptor cam 20 de minute.
Flanul nu trebuie sa se coloreze, e gata cand aluatul nu mai tremura.
Serviti cald. Se poate reincalzi.
Pofta buna!

Amestecati toate ingredientele.

13 comentarii:

Ina spunea...

Minunata fotografie! O saptamana frumoasa!

Happy spunea...

Aaaaaa! Deci de luni amandoua incepem sa slabim! :-) Succes, Irina!

Irina spunea...

Ina, multumesc. Multa sanatate!

Irina spunea...

Happy, nu stiu daca o sa slabesc...Cert e ca ma simt mai bine! Pe curand!

Raluca Octavia spunea...

Si noi, suntem pe aceeasi lungime de unda, numai ca am facut o ciorba cu...afumatura! Fiecare cu ale lui - unii cu ciorba, altii cu flan-ul. Dar,cu totii la regim!
O saptaman frumoasa!

maria mihalache spunea...

Minunat arata.

Iulia spunea...

Delicios!

VertAnge spunea...

Nu stiu de ce aveam impresia ca trebuie sa fie tare greu sa faci un flan. Dar din explicatiile tale pare chiar simplu. Multumesc frumos pentru reteta!

Irina spunea...

Tare as manca o ciorba cu afumatura! Buna idee!

Irina spunea...

Multumesc, Medi. Bine ai venit!

Irina spunea...

Cu placere, VertAnge!

MB spunea...

Din pacate, sunt destule studii medicale care au evidentiat faptul ca zaharul (nu numai cel alb/brun, dar si cel din fructe, sau din amidonuri) scad drastic activitatea antimicrobiana a celulelor albe din sange - unul din ele chiar a cuantificat aceasta activitate si a descoperit ca daca dupa o perioada de ajunare de 12 ore o celula reusea sa distruga in medie 14 bacterii, dupa un milk shake, sau o felie de cheesecake abia mai reusea sa faca fata la o bacterie. :-( Din fericire isi reveneau, dar dupa mai mult de 5 ore.

Noroc ca se pot face bunatati care sa nu ne lase "soldateii" fara suflu :-)
Scuze pt off-topic. :o)

Irina spunea...

MB, nu iti cere scuze, poti sa revii cand vrei cu comentarii atat de interesante!