Charlotte

Imi plac originea si trecutul acestui desert. Creat in Anglia, readus la moda de catre francezi, plimbat in toata Europa, schimbandu-si numele si pastrandu-l definitiv datorita Rusiei. Atatea tari, atatea mentalitati, atata istorie si un singur desert. Asa cum imi place, putand sa il schimb la infinit, in loc de piscoturi folosind briose, paine sau chec. Cu spuma de ciocolata sau capsuni, cu aroma de portocale sau banane, cu fructe zemoase, servit cu frisca sau inghetata. Simplu si, totusi, de fiecare data, atat de bun...Nu m-a deceptionat niciodata, nici azi, servit dupa un risotto extraordinar de bun, cu creveti si broccoli.
Charlotte cu ciocolata
Ingrediente
30 piscoturi
200 ml suc de portocale
150 g ciocolata neagra
caja rasa de la o portocala
50 g unt
2 galbenusuri
25 g zahar
3 albusuri

Preparare
Rupeti ciocolata in bucati mici, puneti-o la topit la foc mic, impreuna cu untul. Inchideti focul imediat ce ciocolata s-a topit. Nu trebuie sa fierbeti amestecul. Adaugati coaja rasa de portocala si galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare galbenus.
Bateti spuma albusurile, varsati zaharul imediat ce albusurile incep sa se transforme in spuma.
Incorporati o treime din spuma in ciocolata. Amestecati usor.
Varsati amestecul de ciocolata peste albusurile spuma si amestecati usor, de jos in sus, incorporand cat mai mult aer.
Inmuiati piscoturile, unul cate unul, in sucul de portocale. Puneti o folie de plastic intr-un vas adanc sau intr-o forma de sarlota. Asezati piscoturile pe peretii vasului. Adaugati jumatate din spuma de ciocolata. Acoperiti spuma cu 2-3 piscoturi. Adaugati spuma din nou pana la marginea formei.
Puneti sarlota la frigider timp de 3-4 ore.
Pofta buna!

Comentarii

Ina Todoran a spus…
Fotografiile tale sunt din ce in ce mai expresive. Iar charlotta arata minunat! Bisoux!
Irina a spus…
Multumesc mult, Ina!
Anki a spus…
Waw, sunt in extaz! Ina are dreptate, ai niste fotografii minunate, mi_ar placea sa postezi mai multe :)
Momo a spus…
subscriu la comentariile anterioare!
un desert de vis,intr-adevar!
Bunica a spus…
Arata perfect, Irina!
Irina a spus…
Bine ai venit, Anki! Multumesc mult pentru mesaj!
Irina a spus…
Alison, intr-adevar desertul e foarte bun. Multumesc!
Irina a spus…
Multumesc, bunico!
Lia a spus…
Intradevar,foarte versatila Charlotta.
De fiecare data poate avea alt gust.

A ta e impecabila .
roxana a spus…
Cand am deschis pagina, am vazut fotografia si m-am trezit spunand cu voce tare "wow, ce frumos arata!". Apoi am citit textul si-am descoperit ca habar nu aveam de originile si vechimea acestui desert. M-ai facut sa-mi doresc sa aflu mai multe.
Stii, Irina, eu cred ca tu ai un dar. Cred ca in ceea ce priveste bucataria, oricine poate scrie despre un anume fel de mancare sau desert, insa foarte putini pot transmite cititorului pasiunea si bucuria ce au stat in spatele pregatirii lor. Acea stare de celebrare a vietii insesi!
Pana acum, n-am mai intalnit-o decat la Radu Anton Roman...
Irina a spus…
Exact, Lia. Si ca gust, si ca forma. De asta imi place mult! Imaginatia mea poate sa o ia razna fara probleme!!!
Irina a spus…
Roxana, sa-ti spun ca tot nu sunt multumita de fotografie? Ii gasesc muuuulte defecte!
Apoi, tare mi-ar fi placut sa vorbesc despre Careme si despre viata lui, intre Franta si Rusia. Ce viata!
Craita a spus…
un desert perfect
Irina a spus…
Multumesc, Craita!
roxana a spus…
Vezi? Asta e cusurul tau: esti perfectionista! ;-)
Mie fotografia mi se pare impecabila - ca unghi, fond cu toate nuantele lui de maro,claritate etc.
Iar progresele pe care le faci in sensul asta, se vad de la o postare la alta. Eu una te admir cu atat mai mult cu cat stiu ca esti autodidacta!

Carême? Marturisesc, nu auzisem pana acum de el... asa ca am cautat pe Wikipedia si, intr-adevar, "ce viata!" Poate ca faci o incercare si scrii ceva. Sunt sigura ca textul va fi deosebit!

PS numai sa nu te ambitionezi sa-i pui alaturi un exemplu de "pièces montées"!!! ;-)
Bucate Apetisante a spus…
Foarte de acord cu ce a spus Roxana atat in primul post cat si in al doilea.
De fiecare data cand intru la tine aici mi se face pofta ba de una ,ba de alta :))
Ely a spus…
OMG! Arata senzational!
Anonim a spus…
Buna, Irina. Am si eu o intrebare. Ciocolata topita +galbenusurile trebuie sa fie la temp. camerei sau pot fi usor caldute in momentul in care sunt amestecate cu albusurile batute? Cand ai timp, te rog frumos, posteaza si alte retete Charlotte in diverse combinatii incercate de tine.
Multumesc mult, Ana
MariaM a spus…
Ce faina e postarea cu iaurtul in scribd.:)) Abia acum am vazut-o desi e din 2009 . Sunt inchise cred comentariile de aceea scriu aici insa este foarte buna ideea , o sa incerc si eu, si prezentarea este excelenta. Foarte mult mi-a placut imbinarea culorilor cu textul.
Anonim a spus…
Vai ce bine arata.
Andreea a spus…
minunat blog.pacat ca l-am descoperit numai azi :) insa niciodata nu e prea tarziu.fotografiile de asemenea sunt superbe iar ceea ce se gaseste in ele cum altfel decat delicios :). O seara frumoasa,

Andreea
Gabriela a spus…
Fotografiile tale sunt din ce in ce mai expresive, iar retetele alese de tine sunt foarte delicioase. Revin cu placere mereu pe blogul tau.
Unknown a spus…
Tare frumoasa!
Irina a spus…
Roxana, mare dreptate ai! Dar sunt sigura ca mai am multe de invatat!
Irina a spus…
Multumesc mult, si eu vin sa vad multe bucate apetisante!
Irina a spus…
Ely, multumesc mult!
Irina a spus…
Ana, imi pare rau pentru raspunsul tardiv, am fost plecata din tara.
Ciocolata topita poate sa fie usor calduta, nu foarte fierbinte, nu trebuie ca galbenusul sa se fiarba ci numai sa se amestece cu ciocolata.
Am sa incerc sa mai postez si alte retete.
Cu prietenie, Irina
Irina a spus…
Multumesc mult, Maria.
Irina a spus…
Haplea, multumesc!
Irina a spus…
Bine ai venit, Andreea! Niciodata nu e prea tarziu! Multumesc pentru mesaj.
Irina a spus…
Gabriela, multumesc frumos!
Irina a spus…
Iulia, imi pare bine ca iti place!
Unknown a spus…
Minunat arata, inghit in sec uitandu-ma la monitor!