05.05.2011

Aducere aminte

In acea casa mi-am petrecut ultima seara dinainte de casatorie. In acea casa curata, plina de povesti. In acea casa parca fermecata, cu iedera si miros de chec si turta dulce. Si cu ea. Mai ales ea. Turnand apa fierbinte peste frunzele verzi. Intr-o ceasca simpla, alba, pe care o pastrez, astazi, cu sfintenie.
Ca si celelalte lucruri de la ea care ma inconjoara acum. Cand nu mai este. Oare ce e mai important in viata? Oare ce e, cu adevarat, important?
Era o seara calma, imi vedeam viata schimbandu-se clipa de clipa. Simteam, in preajma, racoarea noptii sau cea a necunoscutului, ma infriguram. Si nu mi-a dat sfaturi, si nu mi-a explicat. Doar am vorbit. Vrute si nevrute. Povesti, secrete. Am uitat de ceas. Si de timp. Am baut ceai si am mancat un chec cu aroma de turta dulce. Si iar am vorbit. Doua generatii diferite. Oare?
Nu am dormit mult in seara aceea. Dar putinul din noapte petrecut cu ochii inchisi a fost calm, dulce si linistit. Stiu ca am avut parte de un moment unic. De fericire. Il mai simt inca.
Casa a ramas. E goala, acum. Aud ca a fost cumparata. De o fata. Si un caine mare, bland cand te cunoaste.
Ea nu mai e. E doar in sufletul meu.

Chec fiert (boiled cake)
Reteta de Trish Deseine

Ingrediente
225 ml de apa
110 g de unt
200 g de zahar brun
300 g stafide (sau 150 g stafide si 150 g merisoare uscate)
2 lingurite de "quatre-épices" (condiment francez pentru turta dulce facut din nucsoara, scortisoara, ghimbir si cuisoare macinate, inlocuiti-l cu 1/2 lingurita din fiecare condiment)
230 gr de faina
1 plic de praf de copt
1 ou batut

Preparare
E un chec ce se face extrem de rapid si usor. Se numeste chec fiert pentru ca aproape toate ingredientele se fierb inainte de a se coace.
Deci, puneti intr-o cratita apa, untul, zaharul, stafidele si condimentele. Puneti-o pe foc si tineti-o timp de 15 minute la foc mic dupa ce amestecul a inceput sa fiarba.
Lasati cratita la racit.
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Amestecati faina cu praful de copt si oul batut. Adaugati celelalte ingrediente si amestecati din nou.
Varsati intr-o tava de chec unsa cu unt. Puneti tava la cuptor timp de o ora si zece minute. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu dupa o jumatate de ora de coacere.
Lasati sa se raceasca apoi inveliti-l bine.
Pofta buna!
Si bine v-am regasit.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Bine te-am regasit si eu. Checul pare usor de facut, sper sa il incerc si eu.
Monica

Craita spunea...

fiecare reteta de-a ta are o poveste si e una frumoasa si plina de talc,mereu revin cu drag pe aici pentru o lectura placuta sau o reteta inedita:)

Bucate apetisante spunea...

''Imi face cu ochiul'' checul tau.
Bine ai revenit!

liana spunea...

Bine ai revenit! :)
Ti-am simtit lipsa!

Anki spunea...

Si mie mi-a fost dor de tine :)

Primul gand al meu a fost ca vorbesti despre bunica ta. Apoi mi-am zis ca poate e vorba de mama ta... cine stie..
Oricum ar fi, iti doresc ca peste ani, candva, sa scrie si copiii sau nepotii tai asa cuvinte duioase despre tine :)

Antzu' spunea...

bine te-am gasit:*..cu siguranta am sa incerc acest chec...prea ma tenteaza..te pup

alison spunea...

bine te-am regasit!un chec poate exprima atit de bine o stare...de multe ori mult mai bine ca o prajitura sofisticata!:)

doina spunea...

Bine ai revenit :) Frumoasa poveste si cu mult suflet; amintirile pe care le lasam sint cele mai importante urme ale noastre. Checul pare delicios - crezi ca s-ar putea face si in forme de muffins?

Delicioasa spunea...

Am citit postul tau si mi s-au umplut ochii de lacrimi. Am sunat-o pe mama. Am simtit nevoia sa o aud, sa o chem. Cata sensibilitate reusesti sa transmiti...

Lia M spunea...

Te-am asteptat cu drag .......
Checul asta chiar a meritat asteptarea . Ca de obicei:finut si elegant.

maria mihalache spunea...

Da, ma duc sa o sun pe mama.
Esti nemaipomenita.
O seara placuta!

Irina spunea...

Multumesc, Monica, sper sa iti placa.

Irina spunea...

Multumesc, Craita.

Irina spunea...

Bine te-am gasit si pe tine!

Irina spunea...

Liana, multumesc mult.

Irina spunea...

Nu, Anki, nu imi era ruda. Dar foarte apropiata de mine, de ceea ce sunt, de ceea ce am devenit de cand o cunosc.

Irina spunea...

Imi pare bine, Antzu, sper sa iti placa.

Irina spunea...

Ai dreptate, Alison, bine te-am regasit.

Irina spunea...

Doina, bine te-am regasit. Nu cred ca reteta se poate face in forma de muffins. Coaja e destul de groasa, ar ramane miez prea putin.

Irina spunea...

Nu am vrut sa te intristez, imi pare rau. Am vrut doar sa explic pe scurt de ce nu am mai scris.

Irina spunea...

Lia M., multumesc mult.

Irina spunea...

Medi, daca mesajul tau ti-a transmis nevoia de a o suna pe mama ta, atunci sunt fericita.

Alina---Explora Cuisine spunea...

Deci m-au trecut fiori citind ce ai scris, iar cand sa comentez, am vrut sa intreb unde ai citit textul respectiv, apoi am vazut ca de fapt tu l-ai scris! Wow! ai un talent frumos!