Garnituri pentru friptura, episodul 2

Pentru cei care incep sa citeasca acest mesaj intrebandu-se unde se gaseste episodul 1, iata - l aici : Garnituri de friptura .
Marturisesc ca, una dintre intrebarile esentiale pe care mi le puneam in fiecare sambata dimineata, cand mergeam la cumparaturi, era aceasta : ce garnitura servesc duminica la pranz ? Ani de zile raspunsul a fost identic : cartofi.
Cartofi prajiti, piure, la cuptor, soté, taranesti, fierti, gratinati, cu marar, cu ceapa, cu rozmarin, cruzi... nu, glumesc!
De catva timp insa nu mai imi pun aceasta intrebare. Plec la piata, cumpar legume de sezon si, odata ajunsa acasa, deschid cartile de bucatarie sau ma uit pe internet si aleg retetele care ma atrag.
Pofta buna !


1. Rosii la cuptor

20 rosii micute si coapte
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de cimbru
2 lingurita de zahar
2 lingurita de otet balsamic

Preincalziti cuptorul la 160°C. Puneti rosiile spalate intr-o tava, adaugati uleiul, presarati cimbrul, zaharul si otetul balsamic. Lasati rosiile la cuptor pentru 30-40 de minute.

2. Usturoi la cuptor

2 capatane de usturoi
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de cimbru sau 2 tije de cimbru verde
1 lingurita rasa de sare

Preincalziti cuptorul la 160°C. Taiati capatana pe largime, cam un sfert din ea (vezi foto). Presarati cu sare si cimbru, turnati uleiul de masline peste capatana.
Puneti usturoiul la cuptor pentru 30-40 de minute.

3. Cartofi cu sos de iaurt, usturoi si castraveti

2 cartofi mari fierti
1 iaurt
1 catel de usturoi
1 castravete mic
sare

Amestecati iaurtul cu usturoiul si castravetele taiati bucati mici. Adaugati sarea dupa gust.
Taiati cartofii in doua bucati si adaugati sosul de iaurt.

4. Vinete la cuptor cu busuioc

2 vinete
6 linguri de ulei de masline
1 catel de usturoi
6 foi de busuioc

Taiati vinetele pe lungime. Faceti cateva taieturi cu cutitul pe suprafata alba a vinetelor. Presarati usturoi pisat, sare si adaugati ulei de masline. Puneti vinetele la cuptor la 200°C timp de 30 de minute.
Scoateti vinetele si presarati busuioc taiat cu ajutorul foarfecei.

Pofta buna !

Comentarii

Mona a spus…
irina, ce garnituri minunate ai facut !!...si aunt atat de apetisante incat iti vine sa le mananci numai asa, simple...

..eu mai fac si dovlecei la grill.
dovleceii taiati pe lungime sau rondele, presarati cu sare, apoi tamponati cu sevetele absorbante sau scursii f bine, pusi apoi pe grill..presarati cu putin busuioc si usturoi sau fara..mai sunt multe garnituri dar asta mi-a venit acum in minte..din fasole verde, brocoli, conopida sau alte legume..

pupici :)
Irina a spus…
Mona, exact, si eu fac dovlecei la cuptor!!! Una dintre retetele preferate ale lui Olivier. Tai foarte fin dovleceii (cu instrumentul de curatat coaja la cartofi), ii ung cu ulei de masline, ii pun la grill la cuptor cam vreo 3-4 minute. Ii scot pe o farfurie, adaug sare, usturoi si putin cimbru. Sunt excelenti!