19.10.2009

Comfort food



Ceasul suna la 6 dimineata, prea devreme....
Ce zi e astazi ? Luni, saptamana incepe prea brusc...
Incerc sa scot un picior de sub plapuma, prea frig...
Deschid cu greu ochii, ma uit pe geam, primii aburi, prea de tot...
Sun la servici si anunt o imbolnavire subita, prea exagerez...
Incerc sa imi refac loc in pat, deja prea ocupat...

Ma gandesc sa dorm pana la 12, prea mult...
O senzatie de confort si de buna dispozitie ma cuprinde brusc, la pranz voi manca un gratin dauphinois, prea usor, prea gras si prea bun!

Gratin dauphinois

Ingrediente
1 kg de cartofi
1 kg de smantana (eu pun 50 cl de lapte si 50 cl de smantana)
1 catel de usturoi
sare, piper

Preparare
Curatati cartofii de coaja si taiati-i rondele subtiri. Curatati de coaja catelul de usturoi, taiati-l in doua bucati.
Spalati rondelele de cartofi si uscati-le cu un servet.
Frecati o tava cu cateii de usturoi.
Amestecati smantana cu laptele, adaugati sare si piper.
Turnati cartofii, varsati incet peste ei amestecul de lapte si smantana. Cartofii trebuie sa fie acoperiti complet de lichid.
Puneti tava la cuptor la 150°C timp de doua ore.
Pofta buna!


20 de comentarii:

mihaelacostache spunea...

si daca am cuptor clasic cu gaz cat il tin?eu nu pot sa setez o anumita temperatura .ar trebui sa il tin la foc mediu?sau cum?

Irina spunea...

Foc mic, cu cat tii mai mult cu atat cartofii sunt mai fondanti.
2 ore...apoi ii incerci cu furculita.

mihaelacostache spunea...

multumesc mult pt raspunsul rapid si pt comentariu.o sa incerc si eu reteta saptamana aceasta.Sper sa nu apara de 2 ori mesajul meu ca mi-a dat o eroare inainte.

ellis spunea...

gustos , gustos, de retinut reteta, pentru ca acum nu se impaca cu dieta::) multumim.

Irina spunea...

Mihaela, totul e OK. Pe curand.

Irina spunea...

Ellis, inteleg foarte bine.
Poti sa incerci si o varianta light cu lapte degresat.

Roxana spunea...

Arata bine, bine, prea bine!.. Si cred ca-i delicios-delicios, prea delicios!... :-)
Il voi incerca in week-end (daca rezist pana atunci), ca-mi pare foarte potrivit cu starea de leneveala pe care o descrii atat de fain mai sus.
In plus, ar mai incalzi si insenina atmosfera dupa ploaia de afara, ce nu se mai opreste de ieri dimineata.

Irina spunea...

Roxana, te prea inteleg....
La noi e FRIG.

Ina spunea...

Te lenevesti, hm? ;) Mereu imi face placere sa iti citesc insemnarile. Place si de data asta ce vad!

Irina spunea...

Ina, asta a fost ieri. Mi-a placut si mi-a trecut....prea repede! Astept vacanta....de maine incepem sa punem gresia.... Imi pare bine ca te mai vad pe aici. Ce-ti mai fac pisicile, te descurci?

Roxana spunea...

Irina, si la noi e frig, prea frig... Insa ploaia asta parca a mai dezmortit putin temperaturile, dupa doua ninsori deja pe anul asta! :(
Ma bucuram zilele trecute ca au inflorit iar brandusele in padure, dar iarna si-a facut, iata, deja simtita prezenta... prea devreme.

Irina spunea...

2 ninsori!!!! N-am mai vazut o adevarata ninsoare de cativa ani buni! La noi a revenit caldura, cine stie pentru cat timp? 15°C!

Ina spunea...

Pfff, inca mai aveti? Of, urasc mutarile! Vai, pisicutele au crescut asa tare si sunt atat de nazdravane de numa! Trebuie sa le mai fac niscaiva poze si sa le postez. :)

A. E. Miron spunea...

Imi place mult cum scrii, Irina. Vorba Inei, e o placere sa te citesc!

Irina spunea...

Ina, ma intrebi daca mai avem de lucru???? Cum sa raspund...mdaaa, inca putin... Terminam prin 2012 daca suntem inca sanatosi si mai putem sa urcam scarile!

Irina spunea...

Multumesc pentru mesaj, pe curand!

Teo spunea...

Pisoiul a continuat sa leneveasca asa nonsalant chiar si dupa ce a a fost gata mancarea? :) Ma indoiesc...

Irina spunea...

A continuat...nu prea il intereseaza cartofii! Painea, carnea, pestele si, cateodata, prajiturile, da!

Cristina spunea...

Am incercat de 2 ori sa fac reteta asta pentru ca sunt inebunita dupa cartofi la cuptor si de 2 ori am esuat lamentabil...

Prima data cred ca fost focul prea tare.

Acum, a doua oara, am dat focul la minim, ba chiar am tinut si usa cuptorului deschisa putin sa nu se incinga prea tare! Pur si simplu se imbranzeste tot....si atunci am niste cartofi fierti cu bucatele de ....branza..oribil...nu stiu ce sa ii mai fac...

Irina spunea...

Cristina, incearca sa faci altfel. Poate e de vina smantana?
Curata cartofii, ii tai in rondele si ii pui la fiert in lapte. Lasa-i sa fiarba bine.
Ii scoti din lapte, ii pui in tava, adaugi smantana si ii lasi putin la cuptor.
Sper sa iti iasa!