Ceasul suna la 6 dimineata, prea devreme....
Ce zi e astazi ? Luni, saptamana incepe prea brusc...
Incerc sa scot un picior de sub plapuma, prea frig...
Deschid cu greu ochii, ma uit pe geam, primii aburi, prea de tot...
Sun la servici si anunt o imbolnavire subita, prea exagerez...
Incerc sa imi refac loc in pat, deja prea ocupat...
Ma gandesc sa dorm pana la 12, prea mult...
O senzatie de confort si de buna dispozitie ma cuprinde brusc, la pranz voi manca un gratin dauphinois, prea usor, prea gras si prea bun!
Gratin dauphinois
Ingrediente
1 kg de cartofi
1 kg de smantana (eu pun 50 cl de lapte si 50 cl de smantana)
1 catel de usturoi
sare, piper
Preparare
Curatati cartofii de coaja si taiati-i rondele subtiri. Curatati de coaja catelul de usturoi, taiati-l in doua bucati.
Spalati rondelele de cartofi si uscati-le cu un servet.
Frecati o tava cu cateii de usturoi.
Amestecati smantana cu laptele, adaugati sare si piper.
Turnati cartofii, varsati incet peste ei amestecul de lapte si smantana. Cartofii trebuie sa fie acoperiti complet de lichid.
Puneti tava la cuptor la 150°C timp de doua ore.
Pofta buna!
Comentarii
2 ore...apoi ii incerci cu furculita.
Poti sa incerci si o varianta light cu lapte degresat.
Il voi incerca in week-end (daca rezist pana atunci), ca-mi pare foarte potrivit cu starea de leneveala pe care o descrii atat de fain mai sus.
In plus, ar mai incalzi si insenina atmosfera dupa ploaia de afara, ce nu se mai opreste de ieri dimineata.
La noi e FRIG.
Ma bucuram zilele trecute ca au inflorit iar brandusele in padure, dar iarna si-a facut, iata, deja simtita prezenta... prea devreme.
Prima data cred ca fost focul prea tare.
Acum, a doua oara, am dat focul la minim, ba chiar am tinut si usa cuptorului deschisa putin sa nu se incinga prea tare! Pur si simplu se imbranzeste tot....si atunci am niste cartofi fierti cu bucatele de ....branza..oribil...nu stiu ce sa ii mai fac...
Curata cartofii, ii tai in rondele si ii pui la fiert in lapte. Lasa-i sa fiarba bine.
Ii scoti din lapte, ii pui in tava, adaugi smantana si ii lasi putin la cuptor.
Sper sa iti iasa!