03.11.2009

Cand vine vorba despre gust.....

...gandul ma duce la Philippe Conticini.

Aaaah, mi-ar placea sa gustati, macar o data, una din prajiturile lui.
Aluatul e dulce si crocant numai cat trebuie.
Cremele nu sunt gretoase, se topesc in gura si te insotesc timp lung.
Condimentele si aromele se intampina, se imprietenesc, se unesc, transformandu-se intr-un gust fantastic de savuros, pe care il pastrezi, neconditionat, in memorie....
Aaaaaah, totul e o chestiune de gust iar gustul prajiturilor lui e, credeti-ma pe cuvant, exploziv.
Acum cateva zile, am intrat, pentru prima oara, in noua lui cofetarie : Pâtisserie des rêves.

Ea se gaseste in cel de-al saptelea arondisment parizian, pe Rue du Bac, o strada linistita, cu magazine mici, de cartier, asa cum gasesti in adevaratul Paris, mai putin cunoscut de turisti…

Prajiturile se odihnesc sub cupole de sticla, bijuterii efemere de zahar, migdale, fructe, frisca, alune sau cocos.

Intru si nu stiu ce sa aleg, simt ca totul e fragil, suculent, as vrea sa cumpar tot magazinul dar...nu se face! As vrea sa stiu sa fac aceleasi prajituri, sunt incantata ca exista oameni ce reusesc sa faca astfel de lucruri, oameni atat de pasionati incat ajung sa transforme untul si faina in minunatii atat de precare, ies pe usa cu cartonul plin de prajituri, ma opresc pe prag sa mai cumpar o briosa, doar asa...pentru drum...si cu bretele pline, un singur deget liber, mai ating o cutie!
Cutia minune, cu tava, ingrediente si tot ceeea ce imi trebuie pentru a gati, acasa, o reteta inventata de el! Mai simplu, mai usor si mai ludic nu se poate! Multumesc!
Si iata-ma in tren, cu cartonul de prajituri pe genunchi dar cu gandul la o prajitura cu alune si cocos cu un gust desavarsit. Gust à la Philippe Conticini!

Prajitura Coco gourmand

Ingrediente pentru o tava haxagonala cu un diametru de 16 cm
Dublati cantitatile pentru o tava normala de tort

45 g de alune macinate fin
45 g de nuca de cocos rasa
75 g de zahar brun
15 g de zahar brun
20 g de zahar pudra
45 g de faina
3,5 g de praf de copt
0,4 g sare
10 g de nuca de cocos
10 g de zahar granulat
1 forma cu diametru de 16 cm
1 albus
3 galbenusuri
75 g unt
3 albusuri

Preparare

Topiti untul.
Varsati intr-un vas alunele, nuca de cocos, cele 75 de g zahar brun si 20 g zahar pudra.

Amestecati bine, adaugati albusul de ou si cele trei galbenusuri.
Adaugati untul.
Amestecati impreuna faina, praful de copt si sarea intr-un al doilea vas. Varsati totul in primul vas si amestecati din nou.
Bateti spuma albusurile si adaugati zaharul.

Adaugati albusurile in primul vas, amestecand usor cu o lingura de jos in sus.
Varsati aluatul intr-o tava tapetatata cu faina si unsa cu unt, cele 10 g de nuca de cocos si zaharul granulat. Puneti tava la 180°C pentru 35 de minute.
Pofta buna!

13 comentarii:

Teo spunea...

De Craciun voi ajunge si eu in Paris, cu siguranta voi trece pe la cofetaria viselor :) Asta mi se pare adorabil la francezi, ca aranjeaza totul cu foarte mult gust, nimic nu e pus la intamplare. Am sa caut si eu niste retete de Philippe Conticini, sa mesteresc ceva cu dichis intr-o zi ;)

Roxana spunea...

Imi place numele cofetariei - "La Pâtisserie des rêves". E foarte sugestiv, si se potriveste de minune cu minunatiile de sub clopotele de sticla. :)
Intotdeauna am fost de parere ca daca vrei sa cunosti cu adevarat un oras, nu o poti face mergand sa vizitezi principalele puncte de atractie pt care vine toata lumea. Nu numai.
Viata simpla de zi cu zi, forfota locuitorilor pe stradutele mici, magazinele de cartier, plimbari lungi pe jos sau cu mijloacele de transport in comun... o brutarie, o cofetarie minunata ca asta... sunt lucrurile care te fac sa te indragostesti (sau nu) de un oras nou.

Irina spunea...

Teo, imi pare bina ca ajungi la Paris! Sunt multe locuri minunate de vizitat dar nu pot sa nu iti spun ca trebuie sa treci prin cartierul Montorgueil, foarte cunoscut de catre toate femeile pasionate de bucatarie! O sa incerc sa iti dau niste adrese de magazine specializate!

Irina spunea...

Roxana, lucrurile simple sau ajutorul dat unei persoane sau unui animal....toate te fac sa te simti bine!

Roxana spunea...

Irina, ai dreptate! Toate astea ne fac sa simtim ca traim, ca nu pierdem pe nimicuri timpul ce ne-a fost dat.
In fond, chiar daca traind in societate sunt importante si situatia economica si politica a tarii, alegerile si altele asemenea... lucrurile mici si simple sunt cele care ne umplu sufletul cu adevarat.
Te imbratisez cu drag.

MariaM spunea...

In spuma de albus adaugam 15 grame de zahar alb? Iese de consistenta unui chec cred, asa-i?
Ai reusit sa o scoti din forma intreaga rasturnand-o? Merci mult.

Irina spunea...

Buna Maria, trebuie sa adaugi 15 g de zahar brun. In tava am pus hartie de copt, asa am reusit sa scot prajitura. Sper ca raspunsul meu nu a venit rpea tarziu!

Salin spunea...

O reteta originala si foarte gustoasa... eu inca sunt la inceput dar as incerca-o:)

Irina spunea...

Bine ai venit, Salin si mult succes in afaceri! Chiar daca esti la inceput, reteta nu e grea. Iti trebuie doar ingredientele (dubleaza cantitatea pentru ca tava mea era mica), un cuptor si mai ales UN CANTAR!

MariaM spunea...

merci mult

Irina spunea...

Cu placere! Faci reteta curand?

ardei-iute spunea...

"La Pâtisserie des rêves" = BUN BUN

Irina spunea...

Asa e!!!