Gradini pe acoperis

Una dintre surprizele placute pe care le-am avut de cand am inceput sa scriu acest blog a fost corespondenta asidua cu cateva dintre "cititoare". Cititoarele au devenit, cu timpul, prietene si ma bucur intotdeauna de a avea vesti din Romania sau din alte tari. Discutiile se leaga usor, subiectele despre bucatarie, viata de zi cu zi si aspiratiile fiecareia fiind tratate cu sinceritate, veselie sau cuvinte amare.
Acum cateva zile, Antonela imi povestea despre aerul trist si rece al Bucurestiului. Avea nevoie de verde, de proaspat, de curat. Gandurile m-au dus la noua moda, sper de durata, a marilor metropole, vorbesc despre gradinile de pe acoperis. Din vorba in vorba, Antonela s-a hotarat sa incerce, mai intai cu cateva ghivece pe balcon si apoi cu o sera pe acoperisul blocului in care locuieste.
Gradinile pe acoperis sunt din ce in ce mai dese, mai intai in Japonia apoi in Europa si pe contnentul american. Nu putine sunt restaurantele care gatesc la etajul unu ce au crescut la etajul doi. Presedintii americani mananca de mai multa vreme legume din gradina construita pe unul dintre acoperisele Casei Albe.
De ce nu si la noi? Pereti vegetali sau acoperise pline cu flori colorate si rasaduri, iata ce mi-ar placea sa vad intrand in Bucuresti!
Daca vreti sa vedeti cateva exemple, cautati Green roof pe Internet.
Iata cateva exemple :
http://www.greenroofs.org/
http://www.kwad9.ca/article/18072009-un-toit-vegetal
http://www.goodegreennyc.com/
Intre timp eu ma duc sa rup o mana de ierburi aromatice din gradina!
Paine cu amestec de unt, usturoi si ierburi aromatice
Reteta pentru masina de paine

Ingrediente
Aluat
125 ml lapte
20 g unt
1/2 lingurita de sare
20 g zahar
1/2 cub de drojdie proaspaa (21g)
200 g faina

Unt
75 g unt sarat
2 catei usturoi
1 pumn de ierburi aromatice (cimbru, rozmarin, patrunjel, etc.)

Preparare
Scoateti untul din frigider si lasati-l sa se incalzeasca pe o farfurie.
Curatati cateii de usturoi si spalati plantele. Taiati totul fin.
Puneti ingredientele de aluat in masina de paine in ordinea recomandata de producator, selectati programul aluat (1H30).
Amestecati untul cu usturoiul si cu ierburile taiate si dati-i forma unui dreptunghi aplatizat. Puneti untul la congelator.

Scoateti aluatul si framantati-l cateva minute.
Taiati aluatul in cinci bucati egale si formati chifle putin mai lunguiete.

Faceti-le o incizie pe lungime si lasati-le sa creasca la loc cald timp de 30 de minute.
Scoateti untul din congelator, taiati-l in cinci dreptunghiuri egale.
Puneti untul pe incizia chiflei.


Puneti chiflele la cuptor la 180°C timp de 30 de minute.
Pofta buna!

Comentarii

Ina Todoran a spus…
De ce nu si la noi? Hmmmm... Pt ca nu ne pasa? Pt ca prea muuultaaaaaa plouare? Pt ca ... e Romania? Ufffm, cu mare mare greutate spun aceste lucurui si imi pare atat de rau de modul in care ne traim viata, fara a ne bucura de micile valori care de fapt ne impulsioneaza sa fim fericiti. Cred ca nu este lucru mai frumos pe aceasta lume decat sa ai gradinuta ta, pe care sa o ingrijesti si de ale carei roade sa te bucuri cu cei dragi.
F ffrumoase ti-au iesit painicile! Numai bine Irina draga!
Anonim a spus…
Am cateva ghivece, am pus busuioc, patrunjel, am avut rosii si ardei iuti. Si multe flori! Continui si la anul!
Antonela
Doina a spus…
Draga Irina, urmaresc cu foarte multa placere blogul tau, desi nu am scris nici un comentariu pina acum; astazi, intimplator, am gasit un blog care cred ca o sa-ti placa - pur si simplu, m-am gindit spontan la tine rasfoind prin arhivele de acolo. Iata-l: http://ourchocolateshavings.blogspot.com/
Sper ca am avut dreptate :)
calatorprinlume a spus…
Buna Irina!

Si eu urmaresc de mult blogul tau (nu mai stiu daca am postat vreun comentariu pana acum :) ). Foarte frumoase painicile tale, si daca au usturoi, trebuie sa fie ...mmmmmm, foarte foarte bune.
Si un coltisor de rai, este adevarat, te inaripeaza.

Numai bine,

Denisa
roxana a spus…
Desi ma batea gandul de multa vreme (si tot de multa vreme visez si la un mic petic de gradina in care sa cresc fel si fel de minunatii), anul asta am pus si eu in ghivece plante aromatice. Si de fiecare data cand merg sa iau din ele sa pun in mancare, am un sentiment de mandrie si de bucurie.
Cred ca painicile astea faine ale tale Irina, au fost cu atat mai bune, cu cat ai folosit ierburi din gradina ta! :)

In ce priveste Bucurestiul, ar fi frumos ca macar sa vedem mai des flori in ferestre si pe balcoane...
Irina a spus…
ina, n-as spune chiar asa...poate ca sunt multi romania care au griji mari, nu le arde de flori sau de gradini. Incetul cu incetul sper sa se schimbe lucrurile si la noi, eu tot mai cred!
Irina a spus…
Antonela, tinem legatura si sper ca gradina ta sa devina si gradina blocului.
Irina a spus…
Doina, in primul rand bine ai venit si imi pare bine ca inca ma mai citesti. Scriu rar, mi-ar placea sa scriu mai des dar, intre servici si viata, imi raman putine clipe. Acum, cu privire la blog, ai avut perfecta dreptate!!! Sa iti spun ca unul din cadourile pe care le pregatesc pentru prieteni de Craciun este ciocolata cu migdale sau alune? Si ca saptamana viitoare vroiam sa fac cookies Milan?
Ok, acum ce sa cred? Ca poate exista cineva in lume care are EXACT acelasi gust ca si mine dar mai mult talent la facut fotografii? Mi-ar placea sa ii scriu dar nu vreau sa o deranjez, cine stie ce o sa creada! Oricum, multumesc pentru adresa, o sa continui sa citesc blogul!
Irina a spus…
Denisa, imi pare bine ca imi scrii mai ales ca citesc blogul tau de mult. Imi place cum scrii, ma impresioneaza toate mesajele, poate si pentru ca locuiesc in Franta. Pe curand.
Irina a spus…
Roxana, mai ai timp sa te uiti pe Internet ? Ai inceput sa le pui muzica celor mici?
roxana a spus…
Din cand in cand, mai intru. Sa scriu e mai greu. Nu prea gasesc nici timp si nici inspiratie. :)) Dar citesc lucruri tare frumoase pe unde mi-e drag sa merg in vizita!
Micutii, ce sa zic? Muzica merge, sper ca le si place ceea ce asculta. Au crescut mult si sunt extraordinari. Sunt tot cu ochii la ei, asa mi-s de dragi! Se harjonesc deja, fac galagie multa cand le e foame , incep sa le creasca dintisorii, le-am pus si nume... Imi umplu ziua si-mi fac viata mai frumoasa si mai "aventuroasa".

Tu ai mai terminat din treburi? Ati terminat de pus gresia?
Irina a spus…
Am uitat sa iti spun, fotografia de pe partia de ski mi se pare de poveste.
Ce nume le-ai dat celor mici? II recunosti? Abia astept sa mai pui poze cu ei.
Gresia am terminat-o. Fac ultimele cartoane la sfarsit de saptamana si pe 19 aducem mobila. Nu stiu cum de s-au adunat atatea lucruri, mi-e si groaza cand vad atatea cartoane... Parca mi se indoaie spatele numai cand le numar. Si cate carti de bucatarie....
Doina a spus…
Draga Irina, pozele tale sint foarte frumoase, si sper sa ne pui si poze din casa cea noua, cind ai sa termini de aranjat - stiu ca dureaza, citeodata pare ca nu se mai termina, dar o casa e pe viata, mai ales daca o iubesti. Ma bucur ca intuitia mea nu a dat ges si ca ti-a placut blogul acela. Cred ca ar trebui sa-i scrii, in fond ce deranj ar fi ca cineva sa admire ceea ce faci?
roxana a spus…
Off, te cred! Mai ai deci... Insa nu prea mult, nu? Daca in 19 aduceti mobila, cred ca ar trebui sa fie pe terminate.
Sper ca nu trebuie un transport special pt cartile de bucatarie!! :)
Cei mici sunt deja inconfundabili. Am postat acum poze noi cu ei si povestea numelui fiecaruia. Cred ca te vei amuza. Te astept, cand ai timp!

Ma bucur ca ti-a placut fotografia cu partia. Este si una din marile mele preferate.
Irina a spus…
Doina, ai vazut merele in caramel? Mi-a ramas gandul la ele. Cu privire la poze, stiu si eu ce sa spun? Sunt mai clare dar parca tot le lipseste ceva.... Mai incerc!
Casa o sa fie gata peste cativa ani, asa sper. Stam bine in ea, am fi putut sa locuim fara sa facem nimic insa culorile nu ne placeau. Aproape ca am terminat parterul, asteptam mobila din apartament pe 19. Am sa incerc sa pun o poza cu bucataria dar sa nu ma certi daca nu iti place. Bucataria apartinea fostului proprietar. Era rosie. Am spart jumatate din peretele intre bucatarie si salon pentru a da mai multa lumina si pentru a vedea gradina cand gatesc. Apoi, am vrut sa cumparam mobila veche de la un magazin care se numeste Interior's (interiors.fr). Colectia se numeste "brocante". Problema e ca devizul ajungea undeva la 5.000€, mult peste bugetul pe care il alocasem bucatariei. Asa ca m-am hotarat sa o vopsesc pe cea rosie pana strangem bani pentru cea de la Interior's. Cum era pentru prima data cand vopseam ceva....rezultatul e multumitor...se putea mai bine!
Oana a spus…
Painicile tale imi aduc aminte de excursiile la Paris... ma bucur foarte mult ca am descoperit blogul tau, imi face mare placere sa revin!

Abia astept sa fac si eu aceasta reteta delicioasa!
Irina a spus…
Buna Oana, multumesc pentru mesaj!