Vi s-a intamplat sa visati toata saptamana la un week end calm, linistit, organizat intre pat, masa, carti si televizor?
Si sa vedeti ca totul se naruieste sambata, la ora 7 dimineata???? Ca un castel de nisip in amurg? Ca un fluture la sfarsitul zilei? Ca o briosa care nu creste. Ca..., ok, ati inteles...
Ce poate sa existe in mintea unor prieteni care cred ca ne fac bine, batand la usa la o ora asa de matinala? Pe pretext ca vine furtuna!
Care furtuna? Aici???? Copii, voi va speriati si cand ninsoarea s-a asternut mai putin de 0,00001 milimetru? De felul vostru, va faceti probleme! Asta e, fiecare popopor cu sensibilitatile lui! Eu...relativizez...
Lasand populatia sa vorbeasca in sufragerie, am aruncat o privire scurta de genul "hai" pisicului care incerca sa-si faca simtita prezenta efectuand miscari asimetrice scoase parca din ultimul dans al lui Tarkan (...) si m-am hotarat sa ma intorc in patul cald, primitor, undeva intre telecomanda si ultimul Tom Rob Smith.
Ok, credeti ca povestea s-a incheiat aici?
Mda, ati ghicit (era si greu)! Domne, au francezii astia un spirit organizatoric ce ma uimeste! In cateva ore ghivecele de flori au disparut, usile au fost fixate, masinile au disparut de sub copaci, al meu a fixat si obloanele (ca el e mai francez decat toti), avem apa, paine, totul ce trebuie pentru o saptamana, o luna, un an de acum incolo! Bine ca e pivnita mare!
Va intrebati ce fac acum? Stau si ma uit la poarta de la intrare, fixata bine in cuie, asteptand furtuna! Cum adica a si trecut? Olivier, TU ai simtit ceva?
Paine musli ce iti da forta si senzatie de bine chiar in zile "negre"!
Reteta de aici, autor Petra Holzapfel:
Ingrediente
130 g apa
150 g lapte
100 g mix de cereale (seminte, etc.)
15 g miere
50 g alune (eu nu am pus)
75 g caise uscate
25 g fistic nesarat
25 g merisoare (sau stafide)
50 g apa
15 g drojdie proaspata
375 g faina
10 g sare
1 ou pentru uns(eu nu am pus)
alune macinate (de presarat pe suprafata painii, eu nu am pus)
Preparare
1. Amestecati cerealele cu laptele, mierea si cu cele 130 g de apa. Lasati cerealele sa se umfle timp de 30 de minute.
2. Taiati bucati caisele, merisoarele, fisticul si alunele. Amestecati-le.
3. Dizolvati drojdia in 50g apa, adaugati cerealele. Amestecati. Adaugati faina si amestecati din nou (puteti sa faceti aluatul cu ajutorul unui robot dotat cu carlig pentru aluat). Amestecati incet 2-3 minute, apoi adaugati sarea. Amestecati din nou pana cand aluatul se desprinde de vas.
4. Scoateti aluatul din robot si intindeti-l sub forma dreptunghiulara. Presarati amestecul de fructe, fistic si alune. Rulai aluatul si apoi incepeti sa il framantati din nou pana cand fructele au intrat bine in aluat.
Dati-i o forma rotunda , puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un servet si lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam o ora).
5. Scoateti aluatul din vas, framantati-l din nou cateva secunde, dati-i forma dorita, ungeti-l cu ou si presarati cereale sau alune macinate. Intindeti o foaie de copt pe grila cuptorului, asezati aluatul pe ea.
6. Lasati-l din nou la crescut timp de 30 de minute. Preincalziti cuptorul la 220°C.
Grila trebuie sa fie pusa la nivelul mediu al cuptorului.
Stropiti peretii cuptorului cu apa pentru ca painea sa aiba o coaja crocanta.
Puneti grila la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest timp, scoateti hartia de copt si mai lasati painea inca 5-10 minute. Acoperiti-o cu o folie de aluminiu daca alunele incep sa se arda.
7. Scoateti painea, lasati-o sa se raceasca pe un gratar.
Pofta buna!
Bonus : un film la care m-am uitat de mai multe ori, de fiecare data ma pufneste rasul! Omul are idei...
Si sa vedeti ca totul se naruieste sambata, la ora 7 dimineata???? Ca un castel de nisip in amurg? Ca un fluture la sfarsitul zilei? Ca o briosa care nu creste. Ca..., ok, ati inteles...
Ce poate sa existe in mintea unor prieteni care cred ca ne fac bine, batand la usa la o ora asa de matinala? Pe pretext ca vine furtuna!
Care furtuna? Aici???? Copii, voi va speriati si cand ninsoarea s-a asternut mai putin de 0,00001 milimetru? De felul vostru, va faceti probleme! Asta e, fiecare popopor cu sensibilitatile lui! Eu...relativizez...
Lasand populatia sa vorbeasca in sufragerie, am aruncat o privire scurta de genul "hai" pisicului care incerca sa-si faca simtita prezenta efectuand miscari asimetrice scoase parca din ultimul dans al lui Tarkan (...) si m-am hotarat sa ma intorc in patul cald, primitor, undeva intre telecomanda si ultimul Tom Rob Smith.
Ok, credeti ca povestea s-a incheiat aici?
Mda, ati ghicit (era si greu)! Domne, au francezii astia un spirit organizatoric ce ma uimeste! In cateva ore ghivecele de flori au disparut, usile au fost fixate, masinile au disparut de sub copaci, al meu a fixat si obloanele (ca el e mai francez decat toti), avem apa, paine, totul ce trebuie pentru o saptamana, o luna, un an de acum incolo! Bine ca e pivnita mare!
Va intrebati ce fac acum? Stau si ma uit la poarta de la intrare, fixata bine in cuie, asteptand furtuna! Cum adica a si trecut? Olivier, TU ai simtit ceva?
Paine musli ce iti da forta si senzatie de bine chiar in zile "negre"!
Reteta de aici, autor Petra Holzapfel:
Ingrediente
130 g apa
150 g lapte
100 g mix de cereale (seminte, etc.)
15 g miere
50 g alune (eu nu am pus)
75 g caise uscate
25 g fistic nesarat
25 g merisoare (sau stafide)
50 g apa
15 g drojdie proaspata
375 g faina
10 g sare
1 ou pentru uns(eu nu am pus)
alune macinate (de presarat pe suprafata painii, eu nu am pus)
Preparare
1. Amestecati cerealele cu laptele, mierea si cu cele 130 g de apa. Lasati cerealele sa se umfle timp de 30 de minute.
2. Taiati bucati caisele, merisoarele, fisticul si alunele. Amestecati-le.
3. Dizolvati drojdia in 50g apa, adaugati cerealele. Amestecati. Adaugati faina si amestecati din nou (puteti sa faceti aluatul cu ajutorul unui robot dotat cu carlig pentru aluat). Amestecati incet 2-3 minute, apoi adaugati sarea. Amestecati din nou pana cand aluatul se desprinde de vas.
4. Scoateti aluatul din robot si intindeti-l sub forma dreptunghiulara. Presarati amestecul de fructe, fistic si alune. Rulai aluatul si apoi incepeti sa il framantati din nou pana cand fructele au intrat bine in aluat.
Dati-i o forma rotunda , puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un servet si lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam o ora).
5. Scoateti aluatul din vas, framantati-l din nou cateva secunde, dati-i forma dorita, ungeti-l cu ou si presarati cereale sau alune macinate. Intindeti o foaie de copt pe grila cuptorului, asezati aluatul pe ea.
6. Lasati-l din nou la crescut timp de 30 de minute. Preincalziti cuptorul la 220°C.
Grila trebuie sa fie pusa la nivelul mediu al cuptorului.
Stropiti peretii cuptorului cu apa pentru ca painea sa aiba o coaja crocanta.
Puneti grila la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest timp, scoateti hartia de copt si mai lasati painea inca 5-10 minute. Acoperiti-o cu o folie de aluminiu daca alunele incep sa se arda.
7. Scoateti painea, lasati-o sa se raceasca pe un gratar.
Pofta buna!
Bonus : un film la care m-am uitat de mai multe ori, de fiecare data ma pufneste rasul! Omul are idei...
Comentarii
Noi aici ne pregatim de un pic de zgaltaiala, cica pentru maine seara.
Sa nu razi, adica, iti dau voie, si pe mine m-a cuprins spiritul organizatoric. Am eliberat vitrina, am dat vazele jos, CD-urile, trebuie sa mai vad pana maine! Ahhh, sa nu uit de acvariul cu pesti! DEci, Irina draga, prietenii tai sunt normali, nici nu stii ce GDC-uri ai lasat dincolo de Carpati!
Vezi, de asta ador eu Franta! Bisous! (dupa ce voi tasta "declo".Hi,hi!
Destul de apropiata ca idee de terinele cu branzeturi si cu smochine, fistic, curmale, etc.
P.S. DE ce nu ai pus alunele? Acum trebuie sa tastez "domingu"!
Bisous! GDC
Ma tii minte controlul de la doctor cu ciocanelul? La mine poate sa vina cu un ciocan adevarat, nu misc!
Pe blog mai relativizez, glumesc! Furtuna a fost puternica, esafodajul pus pe castelul din fata geamului a cazut! Vantul e puternic aici, chiar impresionant desi suntem la 400 de km de ocean si, in plus, in centrul orasului vechi, cu case de 1-2 etaje.
Cand a cazut esafodajul (la 5 m de noi) eu am crezut ca s-au miscat tomberoanele...nici nu m-am miscat!
Ai grija de pesti, mai ales de cel rosu!
P.S. Nu am pus alune pentru ca...le-am uitat!
P.P.S. Buen domingu!
Peste rosu nu ami am, chair de e feng shui !
In final, tot la paine ma intorc!
Eu ma bucur sa aud ca nu ai reflexe, asa cum spui, si-ti doresc sa nu ajungi niciodata in situatia de a ti le ascuti!!
E foarte placut si reconfortant sa poti trai linistit asemenea evenimente,fara sa simti ca-ti sare inima din piept la primul zgomot mai puternic.
PS Nu sunt specialist in domeniu, dar mi se pare ca faci fotografii tot mai frumoase, pe zi ce trece! Bravo!!
Ce mai face Filou? Pe cand o reteta Sherlock Holmes, Watson?
As dori mult sa aflu cum se face bagheta franceza, am mancat acum cativa ani in Franta si mi-a placut mult!
Doriana Stanescu
Felicitari pentru reteta :)
Nu stiu daca fac fotografii frumoase, nu ma pricep deloc si nici nu am nici cele mai simple notiuni. Dar acum numai pozez decat duminica la pranz, e mai multa lumina. Conteaza mult.
Pefer sa il las pe Watson departe de acest caz pentru ca adooooora painea si nu ne-ar mai lasa nici macar o firimitura.
Am uitat complet de blog! a fost pornit de iubitul meu in incercarea de a ma convinge sa pornesc un blog culinar, nu a reusit.
Ador sa fac paine si aluaturi cu drojdie in general, sa le vad cum cresc si se rumenesc la copt.
Ps. Painea din poza era painea din NY Times facuta de mine.