Desteptarea!

Vi s-a intamplat sa visati toata saptamana la un week end calm, linistit, organizat intre pat, masa, carti si televizor?
Si sa vedeti ca totul se naruieste sambata, la ora 7 dimineata???? Ca un castel de nisip in amurg? Ca un fluture la sfarsitul zilei? Ca o briosa care nu creste. Ca..., ok, ati inteles...
Ce poate sa existe in mintea unor prieteni care cred ca ne fac bine, batand la usa la o ora asa de matinala? Pe pretext ca vine furtuna!
Care furtuna? Aici????  Copii, voi va speriati si cand ninsoarea s-a asternut mai putin de 0,00001 milimetru? De felul vostru, va faceti probleme! Asta e, fiecare popopor cu sensibilitatile lui! Eu...relativizez...
Lasand populatia sa vorbeasca in sufragerie, am aruncat o privire scurta de genul "hai" pisicului care incerca sa-si faca simtita prezenta efectuand miscari asimetrice scoase parca din ultimul dans al lui Tarkan (...) si m-am hotarat sa ma intorc in patul cald, primitor, undeva intre telecomanda si ultimul Tom Rob Smith.
Ok, credeti ca povestea s-a incheiat aici?
Mda, ati ghicit (era si greu)! Domne, au francezii astia un spirit organizatoric ce ma uimeste! In cateva ore ghivecele de flori au disparut, usile au fost fixate, masinile au disparut de sub copaci, al meu a fixat si obloanele (ca el e mai francez decat toti), avem apa, paine, totul ce trebuie pentru o saptamana, o luna, un an de acum incolo! Bine ca e pivnita mare!
Va intrebati ce fac acum? Stau si ma uit la poarta de la intrare, fixata bine in cuie, asteptand furtuna! Cum adica a si trecut? Olivier, TU ai simtit ceva?

Paine musli ce iti da forta si senzatie de bine chiar in zile "negre"!

Reteta de aici, autor Petra Holzapfel:

Ingrediente
130 g apa
150 g lapte
100 g mix de cereale (seminte, etc.)
15 g miere
50 g alune (eu nu am pus)
75 g caise uscate
25 g fistic nesarat
25 g merisoare (sau stafide)
50 g apa
15 g drojdie proaspata
375 g faina
10 g sare
1 ou pentru uns(eu nu am pus)
alune macinate (de presarat pe suprafata painii, eu nu am pus)

Preparare
1. Amestecati cerealele cu laptele, mierea si cu cele 130 g de apa. Lasati cerealele sa se umfle timp de 30 de minute.
2. Taiati bucati caisele, merisoarele, fisticul si alunele. Amestecati-le.
3. Dizolvati drojdia in 50g apa, adaugati cerealele. Amestecati. Adaugati faina si amestecati din nou (puteti sa faceti aluatul cu ajutorul unui robot dotat cu carlig pentru aluat). Amestecati incet 2-3 minute, apoi adaugati sarea.  Amestecati din nou pana cand aluatul se desprinde de vas.
4. Scoateti aluatul din robot si intindeti-l sub forma dreptunghiulara. Presarati amestecul de fructe, fistic si alune. Rulai aluatul si apoi incepeti sa il framantati din nou pana cand fructele au intrat bine in aluat.
Dati-i o forma rotunda , puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un servet si lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam o ora).
5. Scoateti aluatul din vas, framantati-l din nou cateva secunde, dati-i forma dorita, ungeti-l cu ou si presarati cereale sau alune macinate. Intindeti o foaie de copt pe grila cuptorului, asezati aluatul pe ea.

6. Lasati-l din nou la crescut timp de 30 de minute. Preincalziti cuptorul la 220°C.
Grila trebuie sa fie pusa la nivelul mediu al cuptorului.
Stropiti peretii cuptorului cu apa pentru ca painea sa aiba o coaja crocanta.
Puneti grila la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest timp, scoateti hartia de copt si mai lasati painea inca 5-10 minute. Acoperiti-o cu o folie de aluminiu daca alunele incep sa se arda.
7. Scoateti painea, lasati-o sa se raceasca pe un gratar.
Pofta buna!


Bonus : un film la care m-am uitat de mai multe ori, de fiecare data ma pufneste rasul! Omul are idei...

Comentarii

ama a spus…
vai arata minunat! nici nu ma gandeam la varianta asta si sigur incerc si eu :)
Gospodina de Criza a spus…
Si cum ati suportat furtuna? Bine ca nu esti meteosensibila!
Noi aici ne pregatim de un pic de zgaltaiala, cica pentru maine seara.
Sa nu razi, adica, iti dau voie, si pe mine m-a cuprins spiritul organizatoric. Am eliberat vitrina, am dat vazele jos, CD-urile, trebuie sa mai vad pana maine! Ahhh, sa nu uit de acvariul cu pesti! DEci, Irina draga, prietenii tai sunt normali, nici nu stii ce GDC-uri ai lasat dincolo de Carpati!
Vezi, de asta ador eu Franta! Bisous! (dupa ce voi tasta "declo".Hi,hi!
Gospodina de Criza a spus…
Am uitat sa-ti laud paincica. La capitolul asta inca nu sunt organizata, recunosc!
Destul de apropiata ca idee de terinele cu branzeturi si cu smochine, fistic, curmale, etc.
P.S. DE ce nu ai pus alunele? Acum trebuie sa tastez "domingu"!
Bisous! GDC
Irina a spus…
Ama, imi pare bine sa te vad. Tot ezit sa iti scriu pe site-ul tau de carti dar cred ca, pana la urma, imi voi face curaj!
Irina a spus…
GDC, eu nu am reflexe! Asa m-am nascut! Poate sa treaca tramvaiul pe langa mine, nu misc!
Ma tii minte controlul de la doctor cu ciocanelul? La mine poate sa vina cu un ciocan adevarat, nu misc!
Pe blog mai relativizez, glumesc! Furtuna a fost puternica, esafodajul pus pe castelul din fata geamului a cazut! Vantul e puternic aici, chiar impresionant desi suntem la 400 de km de ocean si, in plus, in centrul orasului vechi, cu case de 1-2 etaje.
Cand a cazut esafodajul (la 5 m de noi) eu am crezut ca s-au miscat tomberoanele...nici nu m-am miscat!
Ai grija de pesti, mai ales de cel rosu!
P.S. Nu am pus alune pentru ca...le-am uitat!
P.P.S. Buen domingu!
cupcake a spus…
arata foarte bine asa painica mi-ar palce sa gasesc pe masa cand ma trezesc:))
Doina a spus…
Multumesc din inima pentru reteta, Irina :) O duminica frumoasa si asa cum ti-o doresti, daca tot a trecut ce-a fost mai greu :) Totusi, ce frumoasa trebuie sa fi fost furtuna, daca ai fi putut s-o privesti de undeva in siguranta. E si asta un punct de vedere, nu? Natura are momentele ei cind ne arata cit sintem de mici si neajutorati de fapt si cum toate stradaniile noastre de a o lua in stapinire sint de fapt tolerate, asa cum mama trece cu vederea, pina la un punct, obrazniciile copiilor.
ellis a spus…
Painica asta este o adevarata prajitura! Arata imbietor...fff buna langa o cescuta de cafea cu lapte.
sabina a spus…
Haha, bestial filmuletul. Sper totusi sa nu ajung vreodata sa apelez la astfel de tertipuri..
Gospodina de Criza a spus…
PAi, ati avut ceva activitate meteorologica pe acolo!!!
Peste rosu nu ami am, chair de e feng shui !
In final, tot la paine ma intorc!
Irina a spus…
Antzu, imi pare bine ca ti-a placut!
Irina a spus…
Doina, imi pare bine ca ti-am facut o placere! Sincer, furtuna asta nu a fost frumoasa dar noi avem un apartament la ocean cu ferestre mari de tot. Stam la ultimul etaj al celui mai inalt bloc. Acolo vezi furtuni extraordinare!
Irina a spus…
Ellis, poate poti sa o faci pentru Alessia?
Irina a spus…
Sabina, sper sa nu am nevoie nici eu! Desi, cand vad cum o lungesc in fiecare dimineata....ma gandesc ca poate as avea nevoie!
Irina a spus…
GDC, chiar ca am avut! Acum s-a linistit, din pacate s-a dus la altii!
yafa a spus…
Coucou...cineva e pe aici? Cum si nu v-a luat furtuna cu tot?, vai draga mea, am vazut cam peste tot felul de alerte, la noi a fost calm, dar elvetianul e greu de scos din calmul lui, oricat de organizat ar fi fost cred ca nu se scula el la 7 pentru o amarata de furtuna ;). Painica ta arata minunat, furtuna sau ba tare as fura o feliuta si m-as recocolosi in patul caldut. O saptamana minunata si un martisor delicat!
roxana a spus…
Cu asa paine si eu m-as pregati de cateva zile de asediu din partea unei furtuni! :) Cu o singura conditie: ca dupa ce trece, toata lumea sa fie bine...
Eu ma bucur sa aud ca nu ai reflexe, asa cum spui, si-ti doresc sa nu ajungi niciodata in situatia de a ti le ascuti!!
E foarte placut si reconfortant sa poti trai linistit asemenea evenimente,fara sa simti ca-ti sare inima din piept la primul zgomot mai puternic.

PS Nu sunt specialist in domeniu, dar mi se pare ca faci fotografii tot mai frumoase, pe zi ce trece! Bravo!!
Irina a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim a spus…
Irina, blogul tau e minunat. Imi place cum scrii, imi plac retetele, fotografiile, pisicul, tot!
Ce mai face Filou? Pe cand o reteta Sherlock Holmes, Watson?
As dori mult sa aflu cum se face bagheta franceza, am mancat acum cativa ani in Franta si mi-a placut mult!
Doriana Stanescu
Georgeta a spus…
Imi place forma painii si felul cum se vad fructele uscate.
Felicitari pentru reteta :)
Irina a spus…
Yafa, aici sunt! Multumesc pentru martisor!
Irina a spus…
Roxana, asa e nu tresar decat daca vad hotul in fata mea! Dar aproape de nas....
Nu stiu daca fac fotografii frumoase, nu ma pricep deloc si nici nu am nici cele mai simple notiuni. Dar acum numai pozez decat duminica la pranz, e mai multa lumina. Conteaza mult.
Irina a spus…
Doriana, acum 1 an am scris o carte de retete frantuzesti. Editura cu care am semnat ar trebuie sa o publice. Cand? Din pacate cand se termina criza! Am sa incerc totusi sa iti scriu o reteta si sa iti explic cum fac eu desi, cea mai buna reteta, e cea de la brutar.
Pefer sa il las pe Watson departe de acest caz pentru ca adooooora painea si nu ne-ar mai lasa nici macar o firimitura.
Irina a spus…
Georgeta, bine ai venit. Sa inteleg dupa fotografia de pe blog ca iti place sa faci paine?
Teo a spus…
Uneori imi plac duminicile cu vreme ploioasa si vant, pentru ca ai motiv sa lenevesti pana la pranz ;) Cred ca voi incerca si eu intr-o zi retetele de paine, nu stiu de ce mi-e teama de esec :) Te tin la curent!
Georgeta a spus…
Bine te-am gasit :).
Am uitat complet de blog! a fost pornit de iubitul meu in incercarea de a ma convinge sa pornesc un blog culinar, nu a reusit.
Ador sa fac paine si aluaturi cu drojdie in general, sa le vad cum cresc si se rumenesc la copt.

Ps. Painea din poza era painea din NY Times facuta de mine.