19.06.2010

Soufflé

Nu stiu de ce am raspuns afirmativ atunci cand m-au intrebat daca vreau sa fiu si profesoara. Poate ca am simtit ca nu vreau sa pierd legatura cu scoala care mi-a fost casa luni intregi. Poate pentru ca am simtit ca e important, pentru mine, schimbul de experienta, dialogul intre ceea ce am fost si ceea ce sunt. Ceea ce simt acum. Iar acest acum se schimba in fiecare an.
Si studentii se schimba. Opiniile lor. Felul lor de a fi, de a se exprima, de a se teme de viitor, de a se indoi de propria vointa, de a pasi incet, tremurat, nesigur spre o alta viata.
Sistemul francez da posibilitate celor care lucreaza de a deveni si invatatori pentru ceilalti. Asa se face ca, de cateva ori pe an, imbrac haina de profesoara, cu onoare, cu umilinta si cu dorinta de a impartasi si de a acompania. Schimbul de idei, de situatii, de trairi e intotdeauna altul. Dupa opt ore de curs, ies obosita, cu speranta ca am reusit sa impartasesc ceva din cunostiintele mele, din experienta traita, din esecurile sau satisfactiile de zi cu zi.
Si, de fiecare data, abia astept o alta intalnire, abia astept sa vad din nou ochi curiosi si emotii la prima intrebare. Abia astept sa impartasesc, sa dau si sa primesc. Bonjour professeur. Bonjour.

Aluat de soufflé
Reteta de Benoit Molin
Ingrediente
5 oua
150 g de cascaval
35 g de faina
25 g de unt
25 cl de lapte
sare, piper
Unt topit si faina pentru forma de copt

Preparare
Ungeti forma cu unt topit cu ajutorul unei pensule. Incepeti cu fundul formei, ungeti usor de jos in sus. Ungeti si marginile formei.
Adaugati putina faina, intoarceti forma pe toate partile pana cand faina a tapetat complet forma.
Puneti forma la frigider.
Topiti untul intr-o cratita pusa pe foc mic. Adaugati faina. Amestecati cu o lingura de lemn timp de cateva minute.
Adaugati laptele rece, incetul cu incetul, amestecand de fiecare data foarte bine.
Lasati crema sa se ingroase, asteptati sa inceapa sa fiarba si luati cratita de pe foc.
Varsati aluatul intr-un vas, adaugati cascavalul ras si amestecati bine.
Adaugati sare si piper. Lasati aluatul sa se raceasca putin.
Preincalziti cuptorul la 190°C. Separati galbenusurile de albusuri.
Adaugati galbenusurile la aluat si amestecati bine.
Bateti albusurile spuma. Incorporati albusurile (in trei etape) in aluat. Amestecati usor, de jos in sus si din centru spre exterior, miscand vasul in sensul orar.
Varsati aluatul in forma scoasa de la frigider.
Puneti forma la cuptor timp de 35-40 de minute.
Serviti imediat cu salata verde.
Pofta buna!

22 de comentarii:

alison spunea...

foarte frumos si explicit,d-na profesoara!o lectie la care mi-a placut sa asist ,macar virtual!

Lia spunea...

Nu am facut niciodata soufle.
Spune-mi te rog ,cum se serveste cand e gata.
Se poate felia ca o rulada,sau
se pune cu lingura pe farfurie.
Ma incita ideea si cred ca am sa
incerc sa fac si eu.Stiu ca e destul de sensibil....

Irina spunea...

Cu placere, Alison.

Irina spunea...

Lia, se serveste direct din vas, cu lingura. E sensibil dar reteta asta mi-a iesit de fiecare data. Vasul e destul de mic, pentru 4 persoane, cred ca e diametrul 16.

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Excelent arata sincera sa fiu ma tenteaza tare sa il fac si eu desi am emotii de fiecare data cand fac un soufflé :)

Irina spunea...

Silvia, sa nu ai emotii. Cu siguranta ca o sa il reusesti! Iti tin pumnii!

lauralaurentiu spunea...

Draga Irina, aceasta postare ti-a adus un binemeritat loc in topul meu saptamanal, mai multe detalii aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/06/crema-blogosferei-culinare-romanesti-4.html. Nu e mare lucru, dar vreau sa stii ca aprecierea mea vine din suflet.

yafa spunea...

Sufleul a iesit tare frumos, de multe ori m-am intrebat de ce se tot plang ca nu iese, ca e sensibil, dar imi dau seama ca ori suntem norocoase, ori reteta pe care o avem e excelenta!
Am sa o incerc si pe a ta. O saptamana frumoasa in continuare

Irina spunea...

Laura, bine ai venit. Multumesc frumos pentru mesaj, stiu ca vine din suflet!

Irina spunea...

Yafa, multumesc. Abia astept sa faci reteta ta, cu siguranta ca o s-o incerc!

MariaM spunea...

Irina, am incercat sa ma "abonez la blog"ul tau .Nu sunt sigura insa ca mi-a reusit pntru ca nu vad nicaieri vreo confirmare.
Daca tu poti avea stiinta de asta, scrie-mi te rog pentru a nu reincerca eu inutil o noua varianta de abonare data viitoare.
Multumesc mult.

wine spunea...

frumoase poze. ce aparat/lentile ai?

Irina spunea...

Maria, ai reusit! Multumesc mult.

Irina spunea...

Wine, bine ai venit. Multumesc pentru mesaj. Am un Canon EOS 450D 18-55.

Wine and Knives spunea...

bine te-am gasit :)

folosesti si lumini, sau numai blitzul aparatului?

Irina spunea...

Nu folosesc blitzul. Niciodata.
Folosesc lumina naturala. Fac fotografii la pranz sau dupa amiaza cand soarele imi bate bine in geam. Am o fereastra in fata si una in plafon. Nu stiu daca sunt destul de clara ... vrei sa iti fac o poza?

Wine and Knives spunea...

si ai timp sa astepti lumina sa cada bine?

ai rabdare , nu gluma...

eu halesc tot imediat ce-i gata :))

Irina spunea...

Eu am rabdare.... ca am tot gustat inainte. Dar Olivier nu prea are... Mai exista si varianta : mancam inainte, fotografiez dupa aceea. Mai ales ultimele retete, aluaturi, etc.

calatorprinlume spunea...

Irina, postasem un comentariu inainte, dar cred ca nu s-a salvat. Si iti spuneam ca arata extraordinar souffle-ul, pe care am s aincerc cu siguranta s ail fac...sper sa imi s reuseasca :). Deocamdata ma multumesc cu pivitul pozei :).

Denisa

Irina spunea...

Denisa, sper sa iti reuseasca. Te simti bine?

calatorprinlume spunea...

Si eu sper, insa asa cum zici tu in urmatoarea postare, astept zile mai racoroase pt a-l incerca. Ma simt bine, mersi. :)

Elena Toma spunea...

Foarte bine explicat, reteta retinuta pentru a fi executata. Ma bucur ca te-am descoperit si o sa mai haladui pe aici sa mai descopar bunatati.