Nu stiu de ce am raspuns afirmativ atunci cand m-au intrebat daca vreau sa fiu si profesoara. Poate ca am simtit ca nu vreau sa pierd legatura cu scoala care mi-a fost casa luni intregi. Poate pentru ca am simtit ca e important, pentru mine, schimbul de experienta, dialogul intre ceea ce am fost si ceea ce sunt. Ceea ce simt acum. Iar acest acum se schimba in fiecare an.
Si studentii se schimba. Opiniile lor. Felul lor de a fi, de a se exprima, de a se teme de viitor, de a se indoi de propria vointa, de a pasi incet, tremurat, nesigur spre o alta viata.
Sistemul francez da posibilitate celor care lucreaza de a deveni si invatatori pentru ceilalti. Asa se face ca, de cateva ori pe an, imbrac haina de profesoara, cu onoare, cu umilinta si cu dorinta de a impartasi si de a acompania. Schimbul de idei, de situatii, de trairi e intotdeauna altul. Dupa opt ore de curs, ies obosita, cu speranta ca am reusit sa impartasesc ceva din cunostiintele mele, din experienta traita, din esecurile sau satisfactiile de zi cu zi.
Si, de fiecare data, abia astept o alta intalnire, abia astept sa vad din nou ochi curiosi si emotii la prima intrebare. Abia astept sa impartasesc, sa dau si sa primesc. Bonjour professeur. Bonjour.
Aluat de soufflé
Reteta de Benoit Molin
Ingrediente5 oua
150 g de cascaval
35 g de faina
25 g de unt
25 cl de lapte
sare, piper
Unt topit si faina pentru forma de copt
Preparare
Ungeti forma cu unt topit cu ajutorul unei pensule. Incepeti cu fundul formei, ungeti usor de jos in sus. Ungeti si marginile formei.
Adaugati putina faina, intoarceti forma pe toate partile pana cand faina a tapetat complet forma.
Puneti forma la frigider.
Topiti untul intr-o cratita pusa pe foc mic. Adaugati faina. Amestecati cu o lingura de lemn timp de cateva minute.
Adaugati laptele rece, incetul cu incetul, amestecand de fiecare data foarte bine.
Lasati crema sa se ingroase, asteptati sa inceapa sa fiarba si luati cratita de pe foc.
Varsati aluatul intr-un vas, adaugati cascavalul ras si amestecati bine.
Adaugati sare si piper. Lasati aluatul sa se raceasca putin.
Preincalziti cuptorul la 190°C. Separati galbenusurile de albusuri.
Adaugati galbenusurile la aluat si amestecati bine.
Bateti albusurile spuma. Incorporati albusurile (in trei etape) in aluat. Amestecati usor, de jos in sus si din centru spre exterior, miscand vasul in sensul orar.
Varsati aluatul in forma scoasa de la frigider.
Puneti forma la cuptor timp de 35-40 de minute.
Serviti imediat cu salata verde.
Pofta buna!
Comentarii
Spune-mi te rog ,cum se serveste cand e gata.
Se poate felia ca o rulada,sau
se pune cu lingura pe farfurie.
Ma incita ideea si cred ca am sa
incerc sa fac si eu.Stiu ca e destul de sensibil....
Am sa o incerc si pe a ta. O saptamana frumoasa in continuare
Daca tu poti avea stiinta de asta, scrie-mi te rog pentru a nu reincerca eu inutil o noua varianta de abonare data viitoare.
Multumesc mult.
folosesti si lumini, sau numai blitzul aparatului?
Folosesc lumina naturala. Fac fotografii la pranz sau dupa amiaza cand soarele imi bate bine in geam. Am o fereastra in fata si una in plafon. Nu stiu daca sunt destul de clara ... vrei sa iti fac o poza?
ai rabdare , nu gluma...
eu halesc tot imediat ce-i gata :))
Denisa