Acum 2 ani am fost la primul meu curs de bucatarie. Lenôtre. Stiu, nu l-am ales pe cel mai simplu. Nici pe cel mai ieftin. Dar nu am regretat niciun minut. Ar trebui sa gasesc poze, sunt puse la loc ascuns, de taina.Ar trebui sa pot sa va scriu despre atmosfera din bucatarie, despre mainile dibace, albe de faina, despre senzatia de bine in timp ce ascultam povesti despre aluaturi, briose, croissants sau pains au chocolat.
Mmmm, si acum simt mirosul de aluat si de ciocolata calda! M-as intoarce si nu as mai pleca....
Briosele se fac din aluat dospit. Cu drojdie. Nu praf de copt. Cele cu praf de copt pot fi muffins, fairy cakes, checuri, cupcakes, etc. Briosele au nevoie de caldura, de usi inchise, de dragoste, de gesturi usoare, precise, simple....Briosele se traiesc. Imi aduc aminte de cozonaci, de sarbatori, de acasa si de bine.
Reteta de mai jos seamana mult cu briosa pe care o gasiti in patiseriile franceze. E cu mult unt, ceea ce o face pufoasa si proaspata mult timp. Se mananca cu placere dimineata, cand racoarea nu s-a disipit, de preferinta cu o dulceata. Proaspata. De visine...extaz!
500 g faina
25 g drojdie proaspata
100g zahar tos
10 g sare
5 oua mici
75 g lapte
175 g unt taiat cuburi
1 ou pentru uns
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Preparare
Aluatul de briosa facut manual trebuie framantat timp lung, cam 30 de minute. Puteti folosi masina de paine, eu folosesc robotul KA.
Diluati drojdia in lapte. Varsati in bolul robotului faina data prin sita, sarea si zaharul. Amestecati cateva secunde. Varsati ouale, drojdia si laptele. Amestecati la viteza 1 timp de 3 minute, apoi la viteza 3 timp de 10 minute, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului.
Adaugati untul putin cate putin, asteptati ca prima cantitate sa se integreze in aluat, apoi adaugati inca cateva bucati, s.a.m.d.
Dezlipiti din cand in cand aluatul de pe peretii vasului folosindu-va de o lingura de lemn.
Continuati sa amestecati inca 10 minute pana cand aluatul devine neted, suplu si lucios. El trebuie sa se intinde bine fara sa se rupa. La sfarsitul framantarii, aluatul trebuie sa fie inca rece, nu cald.
Puneti aluatul intr-un vas adanc, acoperiti-l cu o folie de plastic. Lasati-l la crescut timp de o ora.
Desprindeti aluatul din vas, lasati-l sa cada inapoi. Procedati astfel de cateva ori pana cand aluatul s-a desprins bine de pe vas. Puneti din nou aluatul in vas, acoperiti-l cu o folie de plastic. Lasati-l la crescut la frigider timp de cel puin 6 ore (eu il tin toata noaptea).
Dimineata, presarati putina faina pe masa de lucru, scoateti aluatul si incepeti sa formati briosele. Pentru briosa din imagine, am folosit 8 bucati de 75 de grame.
Taiati aluatul in bucati, lasati-le inca un sfert de ora pe masa de lucru.
Fasonati briosa, puneti-o in forma dorita.
Acoperiti din nou cu un prosop curat si lasati la crescut timp de o ora si jumatate.
Preincalziti cuptorul la 180°C. Ungeti briosa cu un ou amestecat cu putina sare.
Puneti briosa la cuptor timp de 30 de minute. Acoperiti cu o folie de aluminiu dupa 10 minute de coacere.
Puteti sa congelati aluatul dupa prima crestere sau dupa fasonare. De asemenea, puteti sa congelati briosele dupa coacere.
Pofta buna!
Mmmm, si acum simt mirosul de aluat si de ciocolata calda! M-as intoarce si nu as mai pleca....
Briosele se fac din aluat dospit. Cu drojdie. Nu praf de copt. Cele cu praf de copt pot fi muffins, fairy cakes, checuri, cupcakes, etc. Briosele au nevoie de caldura, de usi inchise, de dragoste, de gesturi usoare, precise, simple....Briosele se traiesc. Imi aduc aminte de cozonaci, de sarbatori, de acasa si de bine.
Reteta de mai jos seamana mult cu briosa pe care o gasiti in patiseriile franceze. E cu mult unt, ceea ce o face pufoasa si proaspata mult timp. Se mananca cu placere dimineata, cand racoarea nu s-a disipit, de preferinta cu o dulceata. Proaspata. De visine...extaz!
Briosa
Ingrediente500 g faina
25 g drojdie proaspata
100g zahar tos
10 g sare
5 oua mici
75 g lapte
175 g unt taiat cuburi
1 ou pentru uns
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Preparare
Aluatul de briosa facut manual trebuie framantat timp lung, cam 30 de minute. Puteti folosi masina de paine, eu folosesc robotul KA.
Diluati drojdia in lapte. Varsati in bolul robotului faina data prin sita, sarea si zaharul. Amestecati cateva secunde. Varsati ouale, drojdia si laptele. Amestecati la viteza 1 timp de 3 minute, apoi la viteza 3 timp de 10 minute, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului.
Adaugati untul putin cate putin, asteptati ca prima cantitate sa se integreze in aluat, apoi adaugati inca cateva bucati, s.a.m.d.
Dezlipiti din cand in cand aluatul de pe peretii vasului folosindu-va de o lingura de lemn.
Continuati sa amestecati inca 10 minute pana cand aluatul devine neted, suplu si lucios. El trebuie sa se intinde bine fara sa se rupa. La sfarsitul framantarii, aluatul trebuie sa fie inca rece, nu cald.
Puneti aluatul intr-un vas adanc, acoperiti-l cu o folie de plastic. Lasati-l la crescut timp de o ora.
Desprindeti aluatul din vas, lasati-l sa cada inapoi. Procedati astfel de cateva ori pana cand aluatul s-a desprins bine de pe vas. Puneti din nou aluatul in vas, acoperiti-l cu o folie de plastic. Lasati-l la crescut la frigider timp de cel puin 6 ore (eu il tin toata noaptea).
Dimineata, presarati putina faina pe masa de lucru, scoateti aluatul si incepeti sa formati briosele. Pentru briosa din imagine, am folosit 8 bucati de 75 de grame.
Taiati aluatul in bucati, lasati-le inca un sfert de ora pe masa de lucru.
Fasonati briosa, puneti-o in forma dorita.
Acoperiti din nou cu un prosop curat si lasati la crescut timp de o ora si jumatate.
Preincalziti cuptorul la 180°C. Ungeti briosa cu un ou amestecat cu putina sare.
Puneti briosa la cuptor timp de 30 de minute. Acoperiti cu o folie de aluminiu dupa 10 minute de coacere.
Puteti sa congelati aluatul dupa prima crestere sau dupa fasonare. De asemenea, puteti sa congelati briosele dupa coacere.
Pofta buna!
Comentarii
bisous!
Tocmai am trimis prima mea comanda!
In acelasi timp iti multumesc ca imprtasesti cu noi retete si tehnici .
Pozele tale sunt adevarate bijuterii.Statuete de Tanagra printre sculpturi masive.
Multumesc pentru mesaj. Poza ta de la ratatouille mi-a ramas in minte. Mai ales paharul! Poate ca e caldura de vina dar, dupa ce am vazut paharul tau, mi s-a facut atat de sete incat mi-am varsat si eu un pahar cu limonada de casa. Rece, racoritor, buuun!
Trebuie sa fac o marturisire.
In paharul acela era jumatate palinca din mere Golden si jumatate suc de grape :)
Era al "omului",eu am baut o bere.
Si la noi e foarte cald.
Spor la framantat pita.
Felicitari pentru tot ce faci ,in bucatariea ta!Ma bucur ca imparti cu noi ce inveti la cursurile de bucatarit !Dar cursuri de fotografie nu ai facut? Tare bine arata pozele facute de tine!
In legatura cu rulada ,ce ai vazut-o la noi pe blog,multumesc pentru pont,eu mai stiam si cu suc de frunze de spanac,dar sincer ,mi-a fost mai comod un strop de colorant alimentar.
Te imbratisez!
http://kittytweedy-romanian.blogspot.com/2010/09/briosesau-cupcakes.html
Ohh, iti multumesc ca existi.
Ma bucur ca ti-am gasit blogul:)