Jolie - jolie

Am gustat-o pentru prima oara acum cativa ani, intr-un restaurant din Orleans. Mi-a ramas gandul la ea. Mult timp. Retinusem cateva ingrediente : verbena si lemongrass. Plante aromatice de care auzisem doar in carti. Salata de fructe era asezata langa o inghetata de zmeura ce se potrivea, de minune, cu sucul lasat de fructele proaspete...
La sfarsitul verii, meniul s-a schimbat, salata a disparut, lasand loc altor delicatese. Am asteptat cu nerabdare anul urmator dar salata jolie - jolie nu a mai aparut.
Intre timp descoperisem verbena, poate si datorita nenumaratelor povesti despre vampiri. Lemongrass-ul il gasisem in magazinele chinezesti, il cumparasem in cantitati destul de mari, il congelasem in asteptarea verii si a retetei minune.
Cateodata cauti disperat un anumit lucru si nu il gasesti. Te opresti, chiar uiti de el si te miri cand iti apare brusc. Asa mi-a aparut si mie salata preferata, citind, din intamplare, o carte cu retete create de William Ledeuil!
Fructe, zahar, verbena si lemongrass! Salata mea! Iat-o!

Salata de fructe

Ingrediente
40 cl de apa
125 g zahar pudra
1 buc (cam de un deget mic) de tulpina de lemongrass
sucul de la o lamaie
1 pumn de foi de verbena lemon
fructe (portocale, piersici, pere, mere, zmeura, etc.)

Preparare
Puneti la fiert toate ingredientele in afara de fructe. Amestecati pana cand zaharul s-a topit.
Lasati sa fiarba timp de 3 minute. Strecurati.
Curatati fructele, taiati-le bucati, puneti-le in suc.
Puneti salata la rece, serviti dupa cateva ore.
E cea mai buna salata de fructe din lume. Sper sa va placa!
Pofta buna!

Comentarii

Gabriela a spus…
Mie una sigur i-mi place,pentru ca i-mi plac fructele tare mult,si salata facuta in acest fel nu are cum sa nu-mi placa!arata foarte bine,o nebunie de culori!yammy.yammy!!!
Momo a spus…
un desert intr-adevar placut,aromat,vesel...lemongrass am mai vazut,dar verbena lemon,nicaieri pe aici!
Irina a spus…
Gabriela, sper sa o faci! E racoritoare si foaaaarte buna!
Irina a spus…
Alison, iti trimit de la mine din gradina!
yafa a spus…
salade de fruits jolie, jolie, jolie...tu plais a mon pere tu plais a ma mere....parca il aud pe Bourvil!, trebuie sa fie foarte buna! Buna idee am sa incerc la viitoarea. O saptamana frumoasa,pupicei
Denisa a spus…
Mi-e rusine sa recunosc, insa nu am auzit de niciuna dintre cele doua plante aromatice. Insa am sa fac temele, am sa caut pe net si am sa incerc sa gasesc :). Salatele de fructe sunt foarte bune si racoritoare mai ales la 50 d egrade ale noastre, nu? :(
roxana a spus…
Lemongrass am vazut si chiar ma intrebam la ce l-as putea folosi. Cred ca voi incerca o salata de fructe, caci suna foarte bine reteta ta, Irina!
Si mie imi place salata de fructe, dar o fac diferit: pun 2-3 feluri de fructe, iaurt rece, apoi putina miere sau sirop de artar si scortisoara. Iese tare buna, cel putin pentru gusturile mele! :-))

p.s. Mi-era dor sa te citesc.
VertAnge a spus…
Nici eu nu gasesc verbina pe nicaieri. O pot inlocui cu ceva? Ma gandeam sa pun menta...dar nu cred ca au legatura una cu alta :)
dana a spus…
am o tufa de lemon verbena in gradina, dar tocmai am decimat-o pentru o inghetata. cred ca am sa incerc salata ta cu pineapple sage in schimb, eventual o frunza de lime, merge ff bine cu lemongrass. si cu inghetata de lemon verbena, abia astept!
Irina a spus…
Yafa, incearca si spune-mi daca ti-a placut!
Irina a spus…
Denisa...50 de grade??? Cum faci sa rezisti??? Imi aduc aminte ca, acum vreo zece ani, am stat o saptamana, la Chisinau, cam la-20°C. Greu, degetele mi se lipeau de metal. Frigul il mai suport dar caldura....
Irina a spus…
Roxana, uite, cu iaurt n-am incercat niciodata... Lemongrass gasesti peste tot acolo unde esti! Sper!
Pentru dor... s-a rezolvat!
Irina a spus…
VertAnge, poti sa o inlocuiesti cu menta. Nu e acelasi gust dar cred ca salata e buna. Eu fac salata de capsuni cu menta.
Daca nu gasesti, iti trimit de aici! Din gradina. Le usuc in sera si ti le trimit, vrei?
Irina a spus…
Inghetata trebuie sa fie grozava. Uite in ce mai pun eu - ceai, panacotta, checuri. Ce este pineapple sage ?
dana a spus…
e salvie care miroase si aduce usor a ananas. se pot face tot felul de bauturi - ceai, cocktails, si in special pentru deserturi, unde salvia n-ar avea nici o sansa. merge bine si cu peste, mai ales in sos de ananas. panacotta n-am mai facut demult, uite o idee buna :)
Denisa a spus…
Pai cum sa rezist? M-am adaptat, greu ce-i drept, insa ideea este ca la gradele astea nu prea vezi tipenie de om afara. De aceea aici se poarta pauza de pranz, de la 1 la 4 cam toata lumea e prin casa :).
Irina a spus…
Dana, nu o stiu. O sa incerc sa o caut aici. Multumesc.
Irina a spus…
Denisa, spune-mi cum faci sa ai putin aer? Deschizi geamurile noaptea? Inchizi totul ziua?
teostan a spus…
Arata foarte bine salata ta!