30.01.2011

Briosa de duminica dupa amiaza

Imi place sa gatesc duminica dupa amiaza, cand totul e linistit, cand toata lumea doarme. Astept cu nerabdare ora 4 sau 5, pregatesc de fiecare data checuri sau briose. Special pentru duminica dupa amiaza. Duminici de iarna. In asteptarea unei seri placute, cu filme de calitate sau muzica buna. Pretuiesc din ce in cemai mai mult aceste momente, caci ele devin tot mai rare si mai scurte.

Briosa
Reteta pentru 2 briose impletite
Reteta pentru masina de paine

Ingrediente
480 g faina
15 g drojdie uscata
110 g zahar
2 oua si 2 galbenusuri
18 cl lapte
75 g unt
1 lingurita rasa de sare
coaja rasa de la 2 portocale
1 galbenus  pentru uns
zahar sau susan

Preparare
Puneti toate ingredientele in masina de paine. Folositi programul aluat (2 ore si 20 de minute pentru masina mea).
Scoateti aluatul. Impartiti-l in 6 bucati egale. Formati 2 trese.
Acoperiti cu o folie de plastic si puneti-le la frigider cateva ore (1 noapte).
Scoateti aluatul din frigider, ungeti cu ou si presarati cu zahar mare sau cu susan. Lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam 2 ore in cuptorul inchis).
Incalziti cuptorul la 160°C, puneti cate o briosa la cuptor timp de 20 de minute.
Pofta buna!

24 de comentarii:

Ina spunea...

E asa de frumoasa si expresiva briosa si poza ta incat mai ca simti gustul si mirosul ei cald, de unt si zahar. F frumos.

Irina spunea...

Ina, mai ai timp sa te mai uiti pe bloguri? Ma gandesc des la tine, mai ai doar cateva zile. Multa sanatate!

Bucate apetisante spunea...

Mi-ai facut o pofta monstru :))
O sa o fac si eu,mai cateva zile si pot sa ma apuc din nou de bucatarit.Briosa ta tocmai a intrat pe lista mea cu reteta ce trebuiesc neaparat incercate.

Irina spunea...

Imi pare bine ca ti-a placut si abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!

Ina spunea...

Pai acum stau si astept... mai lucrez prin casa dar nu mult. Zile mai sunt, da. Astept cu nerabdare! Te pup si mersi pt gandurile tale!

Irina spunea...

Nu stiu cum poti sa rezisti. Mie mi-ar fi greu. Ai grija de tine, iti tin pumnii!

Roxana spunea...

Nu este prima data cand imi faci pofta cu briosele tale, Irina, insa e prima data cand m-am hotarat sa incerc sa fac si eu una(cred ca poza e de vina)!
Cu mana insa, chiar daca nu-s tocmai priceputa intr-ale framantatului...
Sper ca te simti mai bine si iti doresc cat mai multe asemenea seri de duminica!!!

ps in sfarsit, a venit si internetul! :-)

alison spunea...

mmm,ce frumos miroase la tine si ce imbietoare e imaginea!oare mie mi-ar iesi asa ceva?!

Haplea spunea...

Ah cat de bine arata.....

Irina spunea...

Roxana, bine l-ai gasit (de internet vorbesc)! Eu inca il caut prin Paris.
N-am incercat niciodata sa fac briosa cu mana. Cred ca nu mi-ar reusi. Asa ca nu pot sa te sfatuiesc in vreun fel. Poate sa imparti ingredientele in 2? Sa-ti fie mai usor? Eu chiar ca nu as incerca. Acum, nu ca te indemn sa iti cumperi vreo alta masina... Dar poate ca...

Irina spunea...

Alison, la cate faci, cu siguranta ca o sa iti iasa!

Irina spunea...

Imi pare bine ca iti place!

Roxana spunea...

Irina, ma bate gandul de ceva vreme sa-mi cumpar o masina de paine, mai ales dupa ce am vazut ca nu sunt tocmai scumpe. Iar aici gasesc periodic oferte speciale, deci nu ar fi o cheltuiala foarte mare.
Pana atunci insa, pofta era prea mare si as fi incercat sa framant aluatul cu mana.
Dar daca tu spui ca nu te-ai incumeta... poate ca e mai bine sa ma abtin, caci am totala incredere in experienta ta! Mai astept, asadar...
O imbratisare calda!

VertAnge spunea...

Am mancat o briosa tare buna cand am fost in Vendee, dar nu m-am incumetat pana acum sa o fac singura.

mihaela spunea...

M-ar tenta sa incerc si eu reteta aceasta in weekend, ca tot am ramas in pana de idei, sper sa-mi iasa bine si sa fie toata lumea multumita.

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

Bucate apetisante spunea...

Mi-am propus pe marti,miercuri sa incerc reteta ta,dar uitandu-ma bine acum la ingredientele necesare si citind mai cu atentie reteta am observat ca ai scris ca reteta e pt. masina de facut paine si eu nu am asa ceva... :(((

Irina spunea...

Roxana, daca vrei sa iti iei o masina de paine, ia-ti una Panasonic. Scrie-mi cand ti-ai luat-o ca sa iti pot trimite mai multe retete. Dupa cantar, dupa forme, dupa carti... ce mai conteaza!

Irina spunea...

Briosa din Vendée este cu rom sau aroma de flori de portocale, are mult unt si e foarte gustoasa. O sa o scriu altadata.

Irina spunea...

Mihaela, sper sa o incerci, se face usor si repede.

Irina spunea...

Cum a fost la examene? Dupa efort, meriti o recompensa, nu?

Raluca spunea...

Hmm..cat de complicat o fi fara masina de paine? :)

Irina spunea...

Raluca, stiu si eu? Ar trebuie sa framanti aluatul mult timp, cam o jumatate de ora. Intr-un ritm constant si sustinut. Evident ca poti sa incerci.

Bucate apetisante spunea...

Am trecut cu bine dar peste doua luni si un pic o iau de la capat. :( Sunt in ultimul an si e mai greu si cu serviciul si cu scoala ,dar trece :)
Pana atunci,ma bucur de timp liber in care bucataresc si citesc ce mai bucataresti si tu. :)