12.07.2011

Stiti unde ma gasiti....

....Caramel...
...Plec. Si iau cu mine doar borcanul de caramel lichid. Cel din unt sarat.
Il pun in checuri, prajituri, iaurturi, il torn peste clatitele perfecte....
Iar noaptea, cand marea imi tine companie, il torn peste inghetata de vanilie. Ssssst, e un secret....nimeni nu stie....

Ingrediente

20 cl frisca lichida
100 g unt sarat sau 100 g unt si 1/2 lingurita sare
150 g zahar pudra

Preparare

Turnati zaharul intr-o cratita. Puneti cratita la foc mijlociu. Lasati zaharul sa se topeasca. Nu amestecati. Incetul cu incetul zaharul se va topi (3-5 minute).
Intre timp incalziti frisca fara sa o fierbeti.
Luati zaharul topit de pe foc, ajutati incetul cu incetul frisca. Aveti grija sa nu va frigeti cand amestecati, lichidul se umfla. Turnati incetul cu incetul si amestecati in continuu.
Adaugati untul (si sarea, daca e necesar). Amestecati pana cand s-a topit.
Puneti din nou cratita pe foc si mai amestecati inca 2-3 minute.
Varsati in borcane si lasati la racit. Nu il puneti la frigider. Se pastreaza 3-4 saptamani, mai mult...nu stiu. Nu am reusit.
Pofta buna!

25 de comentarii:

gaby_d spunea...

Vreau si eeeu!!!
Arata asa de apetisant. Am mai facut si eu topping pentru diverse, stiu ca nu tine :)))

Irina spunea...

Gabriela, nu e greu de facut, in 20 de minute l-ai preparat.

liana spunea...

Si mie imi place mult caramelul; n-am incercat cu unt, dar cred ca e foarte bun, abia astept un pretext sa-l incerc!

Irina spunea...

Liana, cu unt caramelul e mai cremos. Eu cred ca e mai bun.

Antonina spunea...

Il ador!! vreau si eu.. ca nu am nici o picatura in casa! pupici

Irina spunea...

Ti-as trimite dar esti departe!!!

Lia spunea...

Daca-i caramel,hop si eu .:)
Tocmai am mancat inghetata cu nuci.
Mama ce bine mergea cu caramel.
Maine il fac,pentru ca am tot ce-mi trebuie si mai este si inghetata.
Irina,concediu placut !

Irina spunea...

Inghetata cu nuci.....Mi-ai facut pofta!!! Sper sa iti placa si caramelul! Tine-ma la curent. Multumesc pentru urare!

Bucate apetisante spunea...

Si eu ma inscriu pe lista celor carora le place caramelul.
Delicios pe inghetata.
Concediu placut si din partea mea, o sa ne lipseasca retetele tale!

Irina spunea...

Tzzz, tzzzz, tzzzz. Asta nu inseamna ca nu o sa mai postez.... Tot asa, cam o data pe saptamana....

sarah spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
sarah spunea...

foarte simplu se face.ador caramlul.daca stiam ca se face asa usor nu mai cumparam din comert din acela cu litere mari A,B.E-uri la lista de ingrediente.multam pentru reteta
***hait am papat un cuvant intreg cu gandul la caramel in primul comentariu.ziceam concediu cat mai placut!

maya spunea...

Suna bine,si cu siguranta este ceva pentru papila mea caramelizata :)

Irina spunea...

Asa e Sarah, ma bucur ca iti place!

Irina spunea...

Maya!!! Bun, imi pare bine ca iti place!

Miha spunea...

Ohhh... neaparat o sa fac si eu.
3 saptamanai zici? Hmmm...nu cred. :)))

Irina spunea...

Bine, Miha. Sper sa iti placa! 3 saptamani e mult, asa e!

catkitchen spunea...

delicios trebuie sa fie ... simplu si delicios !!!!

Marian spunea...

Oh, ce bine arata! Mi-ai facut pofta!
Foarte frumos blogul tau, il urmez de mult timp!
Salutari din Belgia,
Marian

Happy spunea...

Vreau sa plec cu tine! :)

Bucate apetisante spunea...

Atunci Irina astept cu interes urmatoarea reteta. :)

Irina spunea...

Asa e, e simplu si delicios, sper sa iti placa.

Irina spunea...

Marian, bine ai venit. Mi-a placut blogul tau, abia astept sa citesc retete belgiene (spre rusinea mea... cand ma gandesc la Belgia, nu imi aduc aminte decat de moules marinières si gauffres)!

Irina spunea...

Happy, stiu. Si te inteleg...

Marian spunea...

Multumesc Irina! Abia am inceput cu blogul meu asa ca mai sunt la inceput si mai am multe de invatat... si blogul tau ma inspira foarte mult! Daca vezi o reteta la mine care vrei sa ai tradusa, sa-mi spui si ti-o traduc cu drag! :-)