Robert e gradinar cu state vechi. Radacinile, frunzele verzi, fructele zemoase sunt pasiunea lui. Le ingrijeste ca pe niste copii, cu dragoste, statornicie si disciplina. La el, toate legumele au alt gust. Alta culoare. Prind viata.
Socrul meu, Robert, ma plimba prin gradina ca printr-un muzeu. Si-l inteleg. De la el am invatat sa pretuiesc soarele, munca la camp, rabdarea si timpul in toate. De la el am invatat sa musc dintr-o rosie proaspat culeasa sau sa descopar morcovi sub pamant.
Pe el l-am invatat sa puna si ardei, si vinete, si rosii mici sau de Crimeea. Pentru ca asta mancam acasa, departe, in Romania. Si a facut-o. Pentru mine si acum pentru toata lumea. Cu drag. Cu rabdare si timp. Si disciplina. R&I Team, caci suntem o echipa, tine sa pastreze gustul naturii si peste toamna, sau iarna.
Ca o aducere aminte de soare, de maini pline de pamant, de discutii serioase despre sere, panouri solare, temperatura apei sau o noua gradina. Il plimb per Robert prin pivnita ca printr-un muzeu. Si ii explic ce inseamna zacusca, caponata sau peperonata. Gusta, cateodata mirat. Si ii place, stie ca le-am facut cu drag si placere. Placerea de a face, de a darui, de a impartasi. Placerea de a fi impreuna.
2 kg de vinete
1,5 kg ardei
0,5 kg ceapa
300 ml ulei
200 g rosii
3 lingurite de sare (sau dupa gust)
Preparare
Coaceti ardeii si vinetele. Curatati de coaja si taiati-le destul de gros cu robotul sau cu cutitul.
Curatati ceapa si taiati-o cuburi mici.
Curatati rosiile de pielita, taiati-le bucati. Caliti ceapa in ulei.
Adaugati toate legumele. Fierbeti. Cand toate legumele au fiert mixati cu robotul plonjor.
Fierbeti din nou pana cand uleiul iese la suprafata. Sterilizati o jumatate de ora.
Caponata
Reteta de Silvia Santucci
Ingrediente
2 vinete
2 ardei
1 ceapa
1 catel usturoi
15 masline verzi
400 g rosii
45 ml otet de vin
1 lingurita de zahar
Sare
Frunze de telina
Preparare
Spalati vinetetle, taiati-le in bucati, puneti-le intr-un vas cu apa rece, presarati o lingurita de sare. Tineti-le o ora sub apa. Strecurati-le bine.
Curatati usturoiul, caliti-l in 4-5 linguri ulei, adaugati vinetele timp de 10 minute.
Scoateti vinetele si lasati-le sa se scurga de ulei. Spalati ardeii, taiati-i bucati. Curatati ceapa, taiati-o bucati. Caliti-o in 4 linguri de ulei, adaugati ardeii si tineti-i 10 minute. Scoateti ardeii si ceapa. Varsati rosiile in aceeasi tigaie si puneti-le pe foc 10 minute.
Adaugati vinetele, ardeii, maslinele, otetul, zaharul si sare dupa gust. Tineti-le 10 minute, varsati totul in borcane. Sterilizati o jumatate de ora.
Puteti sa o mancati rece sau mai putin rece. Serviti ca aperitiv sau alaturi de friptura, peste, orez sau salata de paste.
2 kg ardei
1 ceapa
500 g rosii
1 catel usturoi
5 linguri ulei
Preparare
Coaceti ardeii. Curatatii de pielita si de samburi si taiati-i fasii.
Curatati rosiile de pielita.
Caliti usturoiul si ceapa taiate bucati in ulei, adaugati ardeii, adaugati dupa 15 minute si rosiile. Sarati. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de o ora si jumatate.
Varsati in borcane si sterilizati o jumatate de ora.
Puteti sa o mancati rece sau mai putin rece. Serviti ca aperitiv sau alaturi de friptura, peste, orez sau salata de paste. Pofta buna!
Socrul meu, Robert, ma plimba prin gradina ca printr-un muzeu. Si-l inteleg. De la el am invatat sa pretuiesc soarele, munca la camp, rabdarea si timpul in toate. De la el am invatat sa musc dintr-o rosie proaspat culeasa sau sa descopar morcovi sub pamant.
Pe el l-am invatat sa puna si ardei, si vinete, si rosii mici sau de Crimeea. Pentru ca asta mancam acasa, departe, in Romania. Si a facut-o. Pentru mine si acum pentru toata lumea. Cu drag. Cu rabdare si timp. Si disciplina. R&I Team, caci suntem o echipa, tine sa pastreze gustul naturii si peste toamna, sau iarna.
Ca o aducere aminte de soare, de maini pline de pamant, de discutii serioase despre sere, panouri solare, temperatura apei sau o noua gradina. Il plimb per Robert prin pivnita ca printr-un muzeu. Si ii explic ce inseamna zacusca, caponata sau peperonata. Gusta, cateodata mirat. Si ii place, stie ca le-am facut cu drag si placere. Placerea de a face, de a darui, de a impartasi. Placerea de a fi impreuna.
Zacusca
Ingrediente 2 kg de vinete
1,5 kg ardei
0,5 kg ceapa
300 ml ulei
200 g rosii
3 lingurite de sare (sau dupa gust)
Preparare
Coaceti ardeii si vinetele. Curatati de coaja si taiati-le destul de gros cu robotul sau cu cutitul.
Curatati ceapa si taiati-o cuburi mici.
Curatati rosiile de pielita, taiati-le bucati. Caliti ceapa in ulei.
Adaugati toate legumele. Fierbeti. Cand toate legumele au fiert mixati cu robotul plonjor.
Fierbeti din nou pana cand uleiul iese la suprafata. Sterilizati o jumatate de ora.
Caponata
Ingrediente
2 vinete
2 ardei
1 ceapa
1 catel usturoi
15 masline verzi
400 g rosii
45 ml otet de vin
1 lingurita de zahar
Sare
Frunze de telina
Preparare
Spalati vinetetle, taiati-le in bucati, puneti-le intr-un vas cu apa rece, presarati o lingurita de sare. Tineti-le o ora sub apa. Strecurati-le bine.
Curatati usturoiul, caliti-l in 4-5 linguri ulei, adaugati vinetele timp de 10 minute.
Scoateti vinetele si lasati-le sa se scurga de ulei. Spalati ardeii, taiati-i bucati. Curatati ceapa, taiati-o bucati. Caliti-o in 4 linguri de ulei, adaugati ardeii si tineti-i 10 minute. Scoateti ardeii si ceapa. Varsati rosiile in aceeasi tigaie si puneti-le pe foc 10 minute.
Adaugati vinetele, ardeii, maslinele, otetul, zaharul si sare dupa gust. Tineti-le 10 minute, varsati totul in borcane. Sterilizati o jumatate de ora.
Puteti sa o mancati rece sau mai putin rece. Serviti ca aperitiv sau alaturi de friptura, peste, orez sau salata de paste.
Peperonata
Ingrediente 2 kg ardei
1 ceapa
500 g rosii
1 catel usturoi
5 linguri ulei
Preparare
Coaceti ardeii. Curatatii de pielita si de samburi si taiati-i fasii.
Curatati rosiile de pielita.
Caliti usturoiul si ceapa taiate bucati in ulei, adaugati ardeii, adaugati dupa 15 minute si rosiile. Sarati. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de o ora si jumatate.
Varsati in borcane si sterilizati o jumatate de ora.
Puteti sa o mancati rece sau mai putin rece. Serviti ca aperitiv sau alaturi de friptura, peste, orez sau salata de paste. Pofta buna!
Comentarii
Parca e de revista.
Ador zacusca, peperonata, iar de caponata recunosc cu putina jena ca abia acum am aflat de ea.
Eu doar ce am gatat azi cu vinetele pt. iarna,urmeaza si la mine zacusca :)
Felicitari pentru inca o poveste frumoasa!
Sunt administratorul siteului www.retete-sanatoase.ro.
Va contactez sa va intreb daca doriti un schimb de link (noi va punem adresa siteului dumneavoastra la noi iar dumneavoastra ne puneti adresa noastra).
Daca doriti asteptam sa ne contactati la adresa de email office@retete-sanatoase.ro.
O seara placuta.
O zi frumoasa si linistita iti doresc.
O toamna placuta!
Vreau si eu sa incerc reteta ta de zacusca. Imi spui, te rog, ce cantitate iese, (sa stiu sa ma aprovizionez cu borcane)?
Multumesc :)
*A, ai omis ceapa în reţetă. Bănuiesc că se căleşte împreună cu usturoiul, nu?
Am incercat-o, evident, si e super, dar reteta pe care am facut-o cere si capere, iar telina sub forma de betisor - frunzele poate sunt prea aromate (?). Ingredientele se pun toate la fiert, acoperite, la foc iute (vinata daca e amaruie se taie cuburi si se lasa la scurs intr-o strecuratoare cu sare pentru o ora, cu o greutate deasupra). Iar spre sfirsit se adauga otetul. Desigur, mai putin complicata :-D si cere mai putin ulei.
Imposibil de ignorat gurmandul politist & echipa. : o)
Felicitari pentru blogul cosmopolit!
p.s m-am indragostit si de zacusca si de caponata si de peperonata ta:)
Oricum, ce pot sa iti spun despre sterilizare : se face prin imersia completa a borcanelor inchise in apa.
Pui apa intr-o oala mare, asezi pe fund cateva ziare sau carpe, adaugi borcanele, pui apa pe aragaz si dai drumul la foc. Borcanele trebuie sa ramana sub apa pe toata durata sterilizarii.
Poti sa sterilizezi toate conservele dar cele care trebuie neaparat sterilizate sunt cele "acide". Legumele, carnea, fructele in otet, sosurile, etc.
De ce trebuie sa sterilizezi ?
1/ ca sa elimini toate micro-organismele vii si enzimele din alimente si din aer.
2/ ca sa te asiguri ca borcanele sunt inchise ermetic si sa scoti aerul din conserva.
Dupa cum spuneam mai sus, reteta avea si capere. Noua nu ne plac, deci nu am pus. Sigur ca poti sa adaugi si e bine ca ai spus-o.
Multumesc pentru mesaj.