05.12.2007

Sarmale sparte, reteta lui Maya

Sarmalele sparte reprezinta solutia ideala pentru cei care nu gasesc varza murata intreaga ci doar taiata felii.
Reteta este excelenta, sarmalele se pot congela....asa ca puteti sa gatiti de acum si sa le mancati de sarbatori.
Ingrediente :
800 g carne macinata(porc+vita)
100 g orez
varza murata tocata (500 - 600 g)
1 ou
2 morcovi
1 ceapa
2 catei de usturoi
1/4 dintr-un ardei rosu
patrunjel,sare, piper,ulei de floarea soarelui
3-4 linguri de bulion
1 bucata de slanina afumata
Curatati si tocati legumele.Incingeti o tigaie cu putin ulei pe foc si adaugati ceapa pana devine translucida, apoi morcovii,ardeiul si usturoiul si lasati cateva minute pe foc pana se rumenesc.
Adaugati orezul si amestecati totul cam vreo 3 minute.Puneti verdeata tocata si amestecati din nou. Lasati totul sa se raceasca bine.
Adaugati un ou si amestecul de legume peste carnea tocata. Puneti sare si piper dupa gust.
Puneti intr-o oala jumatate din cantitatea de varza .Adaugati cateva bucatele de slanina afumata.
Formati chiftele din carne si puneti-le pe stratul de varza. Acoperiti cu restul de varza, turnati bulion si apa cat cuprinde (pana acoperiti ultimul strat de varza).
Lasati pe foc mijlociu cam 1 ora si jumatate.
Sincer, este un deliciu.
Noi nu am mai avut rabdare si le-am servit cu o mamaliguta amestecata cu rosii uscate.
Faceti mamaliga ca de obicei, puneti rosii uscate. Rasturnati mamaliga intr-o tava, intindeti-o frumos si asteptati sa se raceasca.
Taiati cu forme de biscuiti. Se pot servi direct sau fripte intr-o tigaie cu putin unt.
Pofta buna.