18.12.2007

Briosa (reteta Juliei Child)


Din cate am citit pe Internet, Julia Child a inceput sa gateasca la varsta de 37 de ani, dupa ce a urmat cursuri de bucatarie la Paris.
Era foarte cunoscuta in Statele Unite mai ales pentru cartile "Art of french cooking" sau "Baking with Julia" dar si pentru programele TV pe care le-a realizat. A murit in 2004.
Julia Child refuza orice reteta "light" si punea unt in orice fel de mancare. Lauda bucataria franceza sau bucataria si viata in general.
Cateva din frazele ei celebre :
- "viata este cea mai frumoasa sarbatoare"
- "in Franta, bucataria este o arta serioasa si un sport national"
- " nu putem sa spunem ca avem o cultura gastronomica fara sa avem cunostiinte despre vin".

Puteti sa gasiti imagini cu emisiuni facute de Julia Child aici :http://www.pbs.org/juliachild/video.html. Sau in blogul http://blogs.salon.com/0001399/ scris de Julie Powells.
In 2002, nestiind in ce directie a vietii sa o apuce, aceasta s-a hotarat sa se lanseze intr-un proiect (ce a durat un an) si anume acela de a face cate o reteta pe zi din cartea "The Art of French cooking vol. 1".
Proiectul si comentariile sale s-au transformat intr-o carte de succes Julie & Julia : my year of cooking dangerously.

Pentru sfarsit, va spun ca Meryl Streep si Stanley Tucci au fost alesi pentru a juca in filmul Julie&Julia ce se va turna in 2008 si care va avea ca subiect viata Juliei Child.

De ce va spun toate acestea ?

Pentru ca duminica am facut o briosa dupa reteta Juliei Child.
Briosa are un gust extraordinar si merita cu adevarat sa o incercati!Aluatul se poate face in robotul de bucatarie sau cu masina de paine. Nu va sfatuiesc sa il faceti manual caci reteta este lunga si obositoare.

Pentru a realiza briosa aveti nevoie de 2 zile !

A. Buretele :
Ingrediente
85 ml de lapte caldut
20 g drojdie proaspata
1 ou
360 g faina

Amestecati intr-un castron laptele, drojdia si oul.
Puneti acest amestec in masina de paine si adaugati 180 g faina. Dati drumul la masina folosind optiunea "aluat". Lasati masina sa amestece buretele timp de 4 sau 5 minute. Adaugati 180 g de faina peste aluat si lasati la dospit direct in masina timp de 40 minute.Dupa 40 de minute, buretele este gata. Aluatul a crescut si a depasit stratul de faina.

B. Aluatul de briosa

Ingrediente :
- buretele
- 70 g de zahar (puteti sa adaugati inca 30 de g daca va place briosa mai dulce)
- 4 oua batute
- 200 g faina
- 170 g unt la temperatura camerei

Varsati zaharul, ouale si faina peste burete. Puneti masina sa amestece timp de 25 minute. Trebuie sa obtineti un aluat ca acesta :
Adaugarea untului este etapa cea mai importanta. Untul trebuie sa fie moale dar nu lichid.Adaugati cate o bucatica de unt, lasati masina sa amestece si sa incorporeze in aluat tot untul si abia apoi adaugati o alta bucatica de unt. Aluatul devine astfel :
Dupa ce ati incorporat tot untul, scoateti aluatul din masina si puneti-l intr-un castron pe care in prealabil l-ati uns cu unt sau ulei. Acoperiti aluatul cu o folie de plastic.
Acum aveti doua posibilitati :

- sa il lasati sa creasca la temperatura camerei pana ce volumul sau dubleaza
- sa il lasati o noapte in partea cea mai de jos a frigiderului (6 ore minim). Eu am ales aceasta varianta.

Iata cum arata dupa o noapte la frigider :
Puteti sa dati orice forma aluatului. Eu am ales varianta cea mai simpla :
Lasati sa creasca aluatul pentru a doua oara pana volumul sau dubleaza din nou.
Eu l-am pus la cuptor, la 100°C cam vreo 45 de minute. Uitati-va din cand in cand la aluat.
Ungeti aluatul cu un amestec format dintr-un ou si o lingura de apa. Incalziti cuptorul la 180°C.
Lasati briosa la copt timp de 50 minute (depinde si de forma pe care ati dat-o aluatului).
Daca vedeti ca briosa se coloreaza prea repede, acoperiti-o cu o folie de aluminiu.
Si iata ce a iesit ! Va mai pun inca o fotografie... miezul este bun si fin....un deliciu !