13.10.2009

Zidul Berlinului

Cateodata mi se pare ca zidul inca mai exista. Nu il vad dar il simt. E aici, prezent, in spatele meu. Il simt in raporturile cu cei din jurul meu, la servici, acasa, pe strada.
Sunt multe diferente intre mine si cei de aici. Gandim si ne exprimam altfel, privim in directii cateodata opuse, avem un trecut ce ne apasa sau ne indruma diferit.
Aici am invatat ce inseamna respectul de sine, respectul fata de altii, munca serioasa, linistea, participarea la un concurs numai din dorinta de a participa, vointa de a avansa tot timpul.
Aici am uitat ce inseamna prietenia adevarata sau imaginatia fara limite financiare si restrictii sociale.
Noi, cei din est, ne recunoastem usor. Aerul, privirea, mersul ne difera. Ne ghicim, ne privim de departe dar facem front comun cand suntem multi. Zidul Berlinului se inalta incet. Am avut o prietena bulgara, discut din cand in cand cu un sarb, proprietar de magazin de mobila, ma atrag mancarurile unguresti. Inteleg fara probleme felul lor de a reactiona sau de a se manifesta, sunt de-ai mei.
Dar nu pot sa nu ma intreb unde imi e bariera intre gandirea rationala (sau atractia normala pentru oamenii si lucrurile bune, indiferent de origine) si dragostea oarba de pamantul natal (sau dorinta de a apartine unei parti de Europa departata, neinteleasa aici si atat de diferenta)? Unde e zidul meu? Oare o sa pot sa il daram vreodata?
E greu sa le impaci pe toate, viata, timpul te ajuta si te obliga sa uiti si sa mergi mai departe. Dar ce greu ii e unui strain printre straini!

Prajitura Gerbeaud pentru elvetieni, Zserbo pentru unguri sau Greta Garbo pentru romani

....Aaaaah, imaginatia unora....

Praijtura a fost creata de catre Emil Gerbeaud, vestit cofetar elvetian ce a trait inceputul secolului 20. Café Gerbeaud exista inca la Budapesta, pe strada Vörösmarty, numarul 7....

Ingrediente
450 gr. faina
2 oua
200 g margarina
1 pachet praf de copt
250 g nuci macinate
150 g zahar
1 borcan de dulceata de caise sau portocale

Preparare
Macinati nucile si amestecatile cu zaharul. Varsati amestecul intr-o tava mare pe care o puneti la cuptor la 100°C timp de un sfert de ora.

Puneti la topit margarina intr-o cratita pe foc mic, aveti grija sa nu fiarba.
Amestecati ouale, faina, margarina si praful de copt destul de putin, pana obtineti un aluat ca cel din imagine.

Taiati aluatul in 4 bucati egale.

Presarati putina faina si intindeti prima foaie de aluat. Infasurati usor foaia pe tel si asezati-o usor in tava.



Ungeti foaia cu gem, presarati nuca.

Tava mea e mica, dimensiunile ei sunt de doua ori mai mici decat tava standard a cuptorului.
Continuati cu celelalte trei parti. Nu puneti nimic peste ultima foaie.
Puneti prajitura la cuptor la 170°C timp de 40 de minute.Asteptati sa se raceasca, presarati zahar pudra si taiati in bucati mici.
Pofta buna!