12.09.2011

Placinta cu mere

Fiecare roman are o amintire legata de o placinta cu mere.
Reteta mamei, scrisa pe o foaie cu patratele, ingalbenita de vreme, patata cu grasime si zahar. Sau a bunicilor, cu mere dulci si crocante, rosii si mari, cele mai bune mere mancate vreodata.
Fiecare dintre noi are o amintire legata de o placinta cu mere. Placinta mancata pe nerasuflate intr-o seara de toamna tarzie, dupa ore de alergat pe terenul de joaca. Cea impartita cu prietenii la cofetaria din colt sau in pauza de masa.
Placinta pe care o mananc cu mama printre rasete si povesti, gustul pe care n-o sa-l uit niciodata.
Placinta primita intr-o zi de duminica linistita, intr-un sat ardelenesc, atat de drag mie.
Placinta de azi, daruita celor dragi, in speranta ca isi vor aminti de gustul ei bun, de aluatul fraged si de aroma de scortisoara..

 
Ingrediente
(reteta pentru o tava de 20x30cm, cam de doua ori mai mica decat o tava de cuptor normala)
375 g faina
200 g unt rece
100 ml apa carbogazoasa rece
1 lingura otet (balsamic)
2 plicuri zahar vanilat
75 g zahar
1,2 kg mere curatate de coaja si de cotor (cam 1 kg dupa decojire)
150 -200 g zahar (dupa gust)
1/2 lingurita scortisoara
zahar pudra


Preparare
Amestecati faina cu zaharul si zaharul vanilat. Taiati untul cubulete. Folosindu-va de varful degetelor amestecati repede untul cu faina si zaharul pana obtineti un aluat cu o consistenta granuloasa si aspect nisipos.
Amestecati apa cu otetul. Adaugati apa la faina si amestecati foarte repede pana obtineti un aluat. Dati-i o forma rotunda, impartiti-l in doua parti egale.
Folosindu-va de un tel, intindeti fiecare jumatate de aluat intre doua foi de copt pana ajugeti sa ii dati dimensiunile tavii in care vreti sa coaceti placinta. Puneti cele doua jumatati de aluat invelite in foile de cuptor la frigider timp de 2-3 ore.
Daca nu aveti foi de copt, folositi metoda obisnuita, puneti aluatul la frigider, dupa 2-3 ore intindeti-l cu telul, folosindu-va de cat mai putina faina. Eu presar cu strecuratoarea, astfel pun foarte putina faina.
Curatati merele de coaja si de samburi, dati-le pe razatoare, amestecati-le cu zahar si scortisoara. Caliti-le pe foc mijlociu cam 15 min. Lasati-le apoi la scurs inclinand putin tigaia in care le-ati calit.
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Scoateti o jumatate de aluat, desprindeti o foaie de copt, asezati aluatul in tava. Varsati merele calite, egalizati. Scoateti cea de a doua jumatate de aluat, desprindeti-o de foile de copt, intindeti-o peste mere.
Puneti tava la cuptor timp de 40 de minute.
Presarati zahar pudra peste placinta rece. Serviti.
Pofta buna!


(en français)

375 g de farine
200 g de beurre froid
100 ml d'eau minérale
1 cuillère à soupe de vinaigre (balsamique)
2 sachets de sucre vanillé
75 g de sucre

1,2 kg de pommes
150-200 g de sucre (selon goût)
½ cuillère à café de cannelle
Sucre glace

Mélangez la farine, le sucre et le sucre vanillé dans un plat.
Ajoutez le beurre coupé en dès puis incorporez-le à la farine en pétrissant rapidement et légèrement du bout des doigts. On doit obtenir une sorte de semoule grossière.

Ajoutez l’eau et le vinaigre et mélangez très peu pour permettre à la pâte de se lier. Faites une boule, divisez la en deux. Etalez la pâte sur deux papiers cuisson. Mettez les deux papiers au frigidaire pendant 2-3 heures.
Epluchez les pommes, râpez les, ajoutez le sucre et la cannelle.
Faites fondre les pommes à feu moyen pendant environ 15 minutes. Versez dans une passoire et laissez dégorger pendant quelques bonnes minutes.
Préchauffez le four à 180°C.
Etalez la première pate dans votre moule, attention c’est fragile.
Ajoutez les pommes râpées, ensuite la deuxième pate.
Faites cuire pendant 40 minutes.
Laissez refroidir, saupoudrez de sucre glace et servez.

Bon appétit !