15.06.2009

Frantuzoaicele nu se ingrasa!

Alina (Gustos.ro) organizeaza din nou un nou concurs interesant - Knorr Salad Dressing.
Daca sunteti interesati (si de ce nu... vara si plaja sunt aproape!!!!), puteti gasi retete aici :

Concurs Knorr Salad Dressing

Eu particip cu o reteta mai veche, un dressing usor de facut, foarte des intalnit in Franta!


Citeam acum cateva zile cartea scrisa de Mireille Guiliano "Frantuzoaicele nu se ingrasa" si nu puteam sa nu ii dau dreptate.
Desi bucataria franceza este bazata pe unt, smantana, mancaruri cu sos sau cornuri pline de calorii, frantuzoaicele sunt, in general, slabe. Magazinele sunt pline de imbracaminte talia 38 - 40, cu greu gasesti un pantalon talia 44!
"Paradoxul" francez e usor de dezvaluit...el se bazeaza pe reguli de nutritie simple si la indemana tuturor. Iata cateva dintre ele :
Francezii mananca 3 mese pe zi.
Francezii nu mananca intre mese. Niciodata! Poti sa ii servesti cu o bomboana, iti multumesc, o accepta, o pun deoparte si o mananca la masa.
Francezii nu mananca desert la fiecare masa. In general mananca un iaurt si un fruct.
Desertul e pentru masa de duminica.
Croissantul este pentru mic - dejunul de sambata. Nu toata saptamana. O jumatate de bagheta unsa cu dulceata, un suc de fructe, o cafea si un iaurt sunt componentele de baza ale unui mic dejun familial.
Francezii mananca de toate dar putin. Prefera calitatea si nu cantitatea. Marci traditionale frantuzesti sunt adevarate institutii aici, se intra cu respect intr-o brutarie Poîlane sau Eric Kaiser, se cumpara un jambon de Bayonne sau se mananca o felie de branza de Chavignol alaturi de un vin de Bordeaux. Cultura italiana "slow food" a gasit un teren propice aici si astazi cu mandrie cumpar mustar sau pere facute in Orleans.
Contrar a ceea ce stim, francezii beau mai mult apa decat vin. 2 l pe zi. Pe fiecare birou veti vedea o sticla cu apa! Vinul este pentru mesele la restaurant sau in familie.
Bazele nutritionale sunt invatate inca de la scoala. O portie de mancare inseamna o bucata de carne mare cat palma, legume si carbohidrati. Intrati intr-o cantina sau intr-un restaurant si veti vedea cum, in fiecare farfurie, veti gasi aceste trei componente. Nu junk food, nu bauturi dulci. Imi aduc aminte ca, cu greu, am reusit sa-mi conving socrii sa imi cumpere Coca Cola. De fapt, cred ca am reusit sa ii conving numai o data! Astazi sucurile mi se par mult prea dulci....iar la masa cer apa.
De fapt francezii "mananca pentru a trai" in cursul saptamanii si "traiesc pentru a manca" in timpul sarbatorilor sau meselor petrecute in familie.

Salata pentru pranzul de vineri

50 g de branza
1 felie de sunca
1 rosie
salata
Luati produsele preferate, de buna calitate si foarte proaspete. Mancand ceea ce va place va veti simti mai bine si veti aprecia cu adevarat salata.
Evident ca puteti sa inlocuiti aceste ingrediente cu altele : oua, ciuperci, somon, masline, ardei gras, ficatei, etc. Ganditi-va la asocierile de culori sau de gust care va tenteaza in mod deosebit.
Sos "vinaigrette" pentru o salata
1 lingurita de mustar
1 lingura de otet
4 linguri de ulei

Puteti sa folositi orice mustar (eu il prefer pe cel mai putin iute), orice fel de ulei sau de otet.
Salata de mai jos este facuta cu ulei de masline si cu crema de otet balsamic. Inlocuiti-le cu ulei de nuci sau de floarea soarelui si cu alte oteturi de vin, de zmeura, etc.

Preparare
Spalati salata si taiati-o sau rupeti-o in bucati mai mici. Uscati-o cu ajutorul unui aparat de uscat salata sau cu ajutorul unui servetel. Salata trebuie sa fie uscata bine.

Pregatiti sosul. Puneti intr-un vas o lingurita de mustar. Adaugati o lingura de otet si amestecati bine.

Adaugati o lingura de ulei si amestecati din nou. Adaugati pe rand tot uleiul si amestecati din nou.

Puneti sosul in castronul in care veti servi salata. Adaugati frunzele de salata si amestecati usor astfel incat fiecare frunza sa fie imbibata de sos.
Lasati salata sa se odihneasca si sa se imbibe de sos timp de 5 minute.
Taiati branza, rosia si sunca in cuburi mici.
Adaugati-le la salata si amestecati-le usor.
Serviti. Pofta buna!