25.03.2008

Bomboane de ciocolata

De Paste ofer de fiecare data familiei bomboane de ciocolata. De cativa ani, cadoul meu s-a "inbunatatit" : folosesc forme diferite cu ajutorul tavilor in policarbonat sau in polipropilena si fac singura ambalajul de prezentare cu ajutorul tehnicii de lipire a servetelelor.
Programul e intotdeauna cam acelasi : cu doua zile inainte cumpar cutiile de bomboane, servetelele, ciocolata si celelate ingrediente pe care le pun in ciocolata (alune, nuci, fructe confiate, etc.).
Cu o zi inainte purced la prepararea ambalajelor.Nu stiu daca ati auzit deja de aceasta tehnica. Pe mine m-a entuziasmat de la inceput caci, chiar si eu, care am doua maini stangi, ajung sa fac un lucru placut ! Trebuie doar sa decupezi servetelele si sa le lipesti pe carton, sticla, ceramica, gips, metal, lemn sau orice alt suport cu ajutorul unui lac adeziv. Dupa uscare, lacul devine transparent, lucios si rezistent la apa.
Uitati cum am procedat saptamana trecuta :
Aveti nevoie de o pensula, lac adeziv, servetele si de cutii de carton.

Incepeti sa lipiti servetelele mai intai pe marginile cutiei.

Continuati pana ce acoperiti toata suprafata.

Dati inca o data cu pensula si cu lac adeziv pe toata suprafata. Ambalajul este gata, va mai raman bomboanele !

Bomboane de ciocolata
Puteti sa folositi orice tip de ciocolata...
Conform legilor in vigoare in UE, ciocolata se compune din cacao, zaharoza si unt de cacao (minim 18%).
Cu cat procentul de cacao e mai mare, cu atat ciocolata e mai buna.
Ciocolata extra amara contine 90% cacao.
Ciocolata amara contine cel putin 45% de cacao.
Ciocolata cu lapte se obtine adaugand lapte praf sau lapte concentrat. Contine minim 25% de cacao.
Ciocolata alba se obtine din unt de cacao, zahar, lapte si alte arome. Ea nu contine cacao.

Buun.... exista doua metode de a face bomboane de ciocolata. Puteti sa le faceti in saptamana de post si puteti sa degustati cele facute cu ciocolata amara, facuta cu grasime vegetala !

Metoda simpla
Aveti nevoie de :
- forme diferite pentru bomboane daca nu aveti tavi folositi cutii de plastic de la oua sau forme din silicon)
- ciocolata (alba, neagra cu lapte)
- o cratita
- un castron mai mic decat cratita pentru a forma un sistem bain marie
Prima metoda este foarte simpla.
Turnati apa in cratita si puneti castronul deasupra. Apa nu trebuie sa atinga castronul. Puneti castronul pe foc si adaugati ciocolata. Cand ciocolata s-a topit, varsati-o in forme. Puneti formele in frigider. Scoateti formele dupa 5-6 ore.
Desi este rapida, metoda are totusi mai multe inconveniente : bomboanele nu se pot tine decat la frigider si nu au un aspect lucios. Oricum, ele sunt foarte bune, o perioada indelungata de timp le-am facut dupa aceasta metoda.

Metoda prin temperare
Aceasta tehnica presupune ca topiti ciocolata la o anumita temperatura astfel incat untul de cacao sa se cristalizeze si ciocolata sa straluceasca si sa se pastreze mai bine.
Va trebuie insa un termometru de bucatarie, ca acesta, de exemplu :

Pregatiti celelalte ingrediente si ustensile :





Topiti 2/3 din ciocolata la bain marie pana la temperatura urmatoare :
- 52° pentru ciocolata neagra
- 44° pentru ciocolata cu lapte
- 40° pentru ciocolata alba
Ciocolata nu este foarte fierbinte, o puteti atinge cu mana..
Luati cratita de pe foc si adaugati cea de treia parte. Amestecati cu o lingura de lemn pana cand ciocolata s-a topit complet.

Temperatura a coborat la :
- 29° pentru ciocolata neagra
- 28° pentru ciocolata cu lapte
- 27° pentru ciocolata alba
Adaugati celelalte ingrediente : nuci, alune, fructe confiate, etc.

Reincalziti ciocolata pana la :
- 32° pentru ciocolata neagra
- 30° pentru ciocolata cu lapte
- 29° pentru ciocolata alba
Turnati ciocolata in forme.

Puneti formele la racit timp de o ora.
Scoateti-le din forma. Bonboanele stralucesc !

Puneti-le in ambalaj si oferiti-le cu drag !



Puteti sa imprimati reteta aici : Bomboane de ciocolata.