23.09.2012

Paine cu nuci, de pranz


Paine cu nuci

250 g faina de grau alba, tip 65
125 g faina de secara, tip 130
125 g faina de grau neagra tip 110
10 g  sare
125 g miez de nuci
335 ml apa
1 lingura ulei de nuci
1 lingurita de zahar
2 lingurite de drojdie uscata

Varsati apa si faina in cuva masinii. Demarati masina pe programul pizza (sau pe cel care incepe sa framante aluatul imediat) timp de 5 minute. Opriti masina si lasati aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute.
Adaugati uleiul, zaharul, sarea, drojdia si porniti din nou masina, lasati-o sa framante aluatul timp de 10 minute. Opriti masina. Scoateti cuva, acoperiti-o cu o folie de plastic si puneti-o la frigider timp de o noapte.
A doua zi intindeti aluatul presarati miezul de nuca, dati apoi forma dorita aluatului. Puneti-l intr-o tava. Lasati-l la crescut pana isi dubleaza volumul.
Preincalziti cuptorul la 200°C, puneti tava la cuptor timp de 30 de minute.
Pofta buna!

P.S. Multa lume ma intreaba ce fel de faina folosesc la paine. Nu sunt specialista...gasiti multe bloguri cu mult mai bune informatii decat cele pe care le stiu eu.
Pot insa sa va spun cum procedez cand aleg un pachet de faina. Asadar, cumpar :
  • Faina de grau alba (tip 000, 450, 480, 550) pentru prajituri
  • Faina de grau alba (tip 650) pentru paine alba
Imi place mult sa combin tipurile de faina si sa folosesc faina integrala sau de secara la retetele de paine. Pentru aceste retete cumpar :
  • Faina de grau semialba (tip 780 =>900) pentru paine  
  • Faina de grau neagra (tip 1100=>1250)
  • Faina de secara (tip 1300)
  • Faina integrala sau graham
Acest mod de a clasifica tipurile de faina e specific Europei (cu un 0 in plus sau in minus). In Statele Unite clasificarea se face in functie de continutul proteic.

P.P.S ... Incerc sa nu mananc painea seara.