24.05.2010

Quatre quarts

Dificil de pronuntat...4 parti, 4 parti egale ce constituie un echilibru. Echilibru perfect. Prima mea reusita, reteta atat de simpla ce mi-a adus atata bucurie de fiecare data. Il fac pentru toata lumea, lui Olivier ii place cel cu lamaie, lui Anne cel cu portocale, in serile de iarna il prefer pe cel de vanilie, vara pe cel cu fragi sau cu ciocolata alba. De saptamani intregi visez la cel cu nuca de cocos al Roxanei. Ma intreb de ani intregi de ce bucataria face parte din viata mea, de ce pot sa stau ore intregi in fata cuptorului fara sa obosesc, de ce simt intotdeauna o emotie atat de mare cand o prajitura place celor din jur. Astazi, am taiat cateva felii din checul cu lamaie si mac si le-am dat copiilor ce se jucau in fata casei. In fata zambetelor largi am hotarat sa nu mai imi pun intrebari, ochii lor mi-au fost de ajuns.

Aluat de quatre quarts

Ingrediente
4 oua (un ou mare cantareste 60 de g)
240 g de faina
240 g unt
240 g zahar
1 praf de copt

Puteti adauga coaja rasa de la 2 lamai si 2 linguri de mac sau coaja rasa de la o portocala, puteti amesteca o lingura de cacao cu jumatate de aluat, puteti adauga bucati de ciocolata, mere, pere, banane, etc.
Puteti inlocui untul cu 120 ml de ulei de masline si 120 ml de piure de migdale, puteti scadea cantitatea de zahar adaugand putina miere (90 g zahar = 30 g miere), deschideti camara, alegeti ce aveti la indemana si porniti la drum!

Preparare
Amestecati zaharul si ouale timp de 3-4 minute. Topiti untul, adaugati-l la primul amestec.
Varsati praful de copt peste faina si amestecati usor.
Radeti coaja de la cele doua lamai.
Varsati faina, macul si coaja de lamaie peste aluat. Amestecati bine din nou.
Varsati totul intr-o tava de chec. Puneti checul la copt la 170°C timp de 45 de minute.
Pofta buna!