15.06.2008

Iaurt si actimel "de casa"


Mi-am cumparat prima iaurtiera acum 5-6 ani sperand ca voi reusi sa regasesc gustul iaurtului bulgar. Cremos, nu foarte acid, proaspat si racoritor.
Nu stiu cat de aproape sunt de tinta dar iaurtiera imi da posibilitatea sa fac iaurturi cu diferite arome, dulci sau sarate in functie de inspiratia de duminica dimineata. Traim intr-o epoca in care suntem din ce in ce mai atenti la ceea ce contine un anumit produs. Iaurtul facut in casa e mult mai sanatos, puteti sa variati ingredientele si stiti ce ati pus in el.

A doua iaurtiera a fost o "ocazie".... cumparata cu 5 euro de la cineva care nu o folosise niciodata. Gandul meu era sa o duc la mare sau sa recuperez borcanele de la ea. Ideea de a face un iaurt de baut de genul "Actimel" mi-a venit uitandu-ma din intamplare pe eticheta originala si citind ingredientele urmatoare : lapte degresat, iaurt, arome. OK, daca astea sunt singurele ingrediente folosite, atunci si eu pot sa fac acelasi lucru!

Procesul de fabricare este simplu.
Folositi lapte pasteurizat(integral sau degresat), un iaurt si lapte praf.
In cazul in care nu aveti masina de facut iaurt, fierbeti bine laptele (lasati-l pe foc mic timp de 10 minute dupa primul clocot) .
Lasati laptele sa se raceasca pana devine cald si adaugati un iaurt natural fara arome (o cutie de de 150 g). In cazul in care vreti ca iaurtul sa fie mai consistent si sa se mentina bine, adaugati si 3-4 linguri de lapte praf. Amestecati bine si turnati in borcane de sticla. Acoperiti borcanele cu capace si inveliti-le intr- patura. Puneti iaurturile la cald, langa calorifer sau undeva unde sa le bata soarele. Nu le miscati timp de 8 ore.Tineti iaurtul la frigider.
Principiul de functionare al iaurtierei este simplu, amestecul de lapte si iaurt sunt mentinute la o temperatura constanta un anumit timp.

Iaurt de baut (actimel de casa)

1. Ingrediente : 900 g de lapte degresat, 1 iaurt, 2 linguri de zahar vanilat

2+3. Preparare : amestecati toate ingredientele.

4. Turnati amestecul in borcane si puneti in functiune iaurtiera pentru 8 ore.

Iaurt cu dulceata

Ingrediente : 900 g de lapte integral, 1 iaurt, 3 linguri de lapte praf, dulceata (eu am folosit dulceata de capsuni si de portocale).
1. Preparare ; puneti 2 linguri de dulceata in borcane.
2. Amestecati toate celelate ingrediente.
3. Varsati amestecul peste dulceata.
4. Puneti in functiune iaurtiera pentru 8 ore.

Pofta buna !