18.12.2010

Ciocolata sub lupa

Ma consider un om pretentios in materie de orice. Aleg si selectez cu grija pana gasesc ce-mi place. Nu-mi plac dulcegariile, in schimb imi plac duciurile. Nu merg la mall oricum si oricand, in schimb nu refuz o invitatie interesanta, fie ea si la distanta mare de casa.
Cum ar suna o vizita la Fabrica de Ciocolata Primola? Destul de atractiv astfel incat sa-mi doresc sa fiu acolo. In primul rand vrei sa vezi cu ochii tai de unde vine si cine o produce. Pe mine ma intereseaza sa stiu ce mananc si nici nu stau pe ganduri. Ajungi acolo si nu vezi zane, vacute si spiridusi. Un singur personaj pare a fi desprins din poveste, in rest totul este real, tehnologic, robotizat. Si faci primii pasi.. Zaresti masa de ciocolata solida, nerafinata. “Ciocolatescu”, personajul de basm ratacit in lumea noua, se foloseste de stiinta lui de secole si vine si iti explica fiecare proces in parte cu cuvinte alese. Tresari cand iti dai seama ca pentru o perioada ti-ai fixat privirea la milioanele de tablete frumos mirositoare.

Totul este la locul lui si fiecare stie ce are de facut. Oamenii sunt prieteni cu robotii si robotii cu oamenii. Iar unii sunt prieteni cu produsul final sau ajung sa fie in momentul in care ajung la degustare. Gasesti ciocolata Primola in stare lichida, in stare solida, in combinatie cu fructe proaspete sau cu alune. Daca mai devreme erai prieten, acum esti fan daca inainte nu stiai nimic, acum stii provenienta fiecarei particule.

Curiozitatea mi-a fost satisfacuta, la fel si papilele gustative. Asa da !
Gasiti mai multe informatii AICI.


Cadouri gurmande
Ciocolata pentru cei dragi

...Cadouri facute in casa, pentru cei dragi. Incep Sarbatorile si ma pregatesc sa daruiesc celor dragi.
Azi, ciocolata, in poleiala, cu snur rosu sau auriu.
Ciocolata amestecata cu migdale, seminte, stafide sau fructe confiate. Procedeul e intotdeauna acelasi, temperati ciocolata si o amestecati cu ingredientele preferate. O varsati in forme si o puneti la frigider doua, trei ore. O inveliti frumos si o oferiti din toata inima.
Gasiti metoda temperarii AICI.
Iata retetele pe care le fac cel mai des :

Ciocolata neagra cu migdale caramelizate si un strop de sare

100 g migdale
2,5 5 cl apa
100 g zahar
5 g unt
1/2 lingurita sare
100 g ciocolata neagra

Incalziti o tigaie pe foc. Adaugati migdalele si lasati-me pe foc timp de 1 minut pana cand s-au colorat putin.
Varsati-le pe o farfurie.
Varsati apa si zaharul in tigaia racita, puneti tigaia pe foc si fierbeti pana la 118°C.
Luati de pe foc, varsati siropul peste migdale si amestecati bine pana cand migdalele se acopera de siropul transformat intr-un fel de nisip alb.
Repuneti tigaia pe foc mijlociu si amestecati pana cand zaharul reincepe sa se inmoaie. Lasati pe foc pana cand migdalele incep sa se caramelizeze si sa scoata un zgomot puternic.
Luati de pe foc, adaugati unt si sare, amestecati bine. Lasati migdalele la racit.
Reteta provine dintr-o carte Lenotre si o fac destul de des, folosind migdalele ca atare sau invelindu-le in ciocolata.
Temperati ciocolata, adaugati migdalele taiate bucati mici, varsati ciocolata temperata in forme, puneti formele la racit.

Ciocolata cu merisoare si seminte de susan si floarea soarelui

20 g merisoare uscate (le puteti inlocui cu stafide)
10 g seminte de susan
10 g seminte de floarea soarelui
100 g ciocolata cu lapte

Marturisesc ca aceasta reteta e preferata mea si e o reproducere a unei ciocolati frantuzesti (Côte d'Or)mancate demult.
Varsati semintele intr-o tigaie, puneti tigaia pe foc si lasati pana cand semintele s-au copt, cam 3-5 minute.
Temperati ciocolata, adaugati semintele si merisoarele, varsati in forme si puneti-le la frigider.
Serviti.

De fapt, e usor sa reproduceti acasa o reteta de ciocolata care v-a placut.
Uitati cum fac eu. Ma uit la ingredientele unei ciocolati care imi place. Cu stafide, alune, fructe confiate, etc. Apoi ma uit pe dosul ambalajului, la ingrediente. Veti gasi cu siguranta procentele de ingrediente adaugate : 10 g de seminte, 10 g de alune, etc.
Cumparati ciocolata alba, cu lapte sau neagra, temperati ciocolata si adaugati ingredientele voastre preferate. Procentele sunt cam de fiecare data aceleasi, 10 - 20 g la 100 g de ciocolata.
Dati frau imaginatiei!
Daca nu aveti forme de tablete de ciocolata, nu e nicio problema. Dublati cantitatile si folositi o tava de chec acoperita cu folie de aluminiu.
Distractie placuta!