12.08.2011

R&I Team

Robert e gradinar cu state vechi. Radacinile, frunzele verzi, fructele zemoase sunt pasiunea lui. Le ingrijeste ca pe niste copii, cu dragoste, statornicie si disciplina. La el, toate legumele au alt gust. Alta culoare. Prind viata.
Socrul meu, Robert, ma plimba prin gradina ca printr-un muzeu. Si-l inteleg. De la el am invatat sa pretuiesc soarele, munca la camp, rabdarea si timpul in toate. De la el am invatat sa musc dintr-o rosie proaspat culeasa sau sa descopar morcovi sub pamant.
Pe el l-am invatat sa puna si ardei, si vinete, si rosii mici sau de Crimeea. Pentru ca asta mancam acasa, departe, in Romania. Si a facut-o. Pentru mine si acum pentru toata lumea. Cu drag. Cu rabdare si timp. Si disciplina. R&I Team, caci suntem o echipa, tine sa pastreze gustul naturii si peste toamna, sau iarna.
Ca o aducere aminte de soare, de maini pline de pamant, de discutii serioase despre sere, panouri solare, temperatura apei sau o noua gradina. Il plimb per Robert prin pivnita ca printr-un muzeu. Si ii explic ce inseamna zacusca, caponata sau peperonata. Gusta, cateodata mirat. Si ii place, stie ca le-am facut cu drag si placere. Placerea de a face, de a darui, de a impartasi. Placerea de a fi impreuna.
Zacusca
Ingrediente
2 kg de vinete
1,5 kg ardei
0,5 kg ceapa
300 ml ulei
200 g rosii
3 lingurite de sare (sau dupa gust)

Preparare
Coaceti ardeii si vinetele. Curatati de coaja si taiati-le destul de gros cu robotul sau cu cutitul.
Curatati ceapa si taiati-o cuburi mici.
Curatati rosiile de pielita, taiati-le bucati. Caliti ceapa in ulei.
Adaugati toate legumele. Fierbeti. Cand toate legumele au fiert mixati cu robotul plonjor.
Fierbeti din nou pana cand uleiul iese la suprafata. Sterilizati o jumatate de ora.

Caponata
Reteta de Silvia Santucci
Ingrediente
2 vinete
2 ardei
1 ceapa
1 catel usturoi
15 masline verzi
400 g rosii
45 ml otet de vin
1 lingurita de zahar
Sare
Frunze de telina
Preparare
Spalati vinetetle, taiati-le in bucati, puneti-le intr-un vas cu apa rece, presarati o lingurita de sare. Tineti-le o ora sub apa. Strecurati-le bine.
Curatati usturoiul, caliti-l in 4-5 linguri ulei, adaugati vinetele timp de 10 minute.
Scoateti vinetele si lasati-le sa se scurga de ulei. Spalati ardeii, taiati-i bucati. Curatati ceapa, taiati-o bucati. Caliti-o in 4 linguri de ulei, adaugati ardeii si tineti-i 10 minute. Scoateti ardeii si ceapa. Varsati rosiile in aceeasi tigaie si puneti-le pe foc 10 minute.
Adaugati vinetele, ardeii, maslinele, otetul, zaharul si sare dupa gust. Tineti-le 10 minute, varsati totul in borcane. Sterilizati o jumatate de ora.
Puteti sa o mancati rece sau mai putin rece. Serviti ca aperitiv sau alaturi de friptura, peste, orez sau salata de paste.
Peperonata
Ingrediente
2 kg ardei
1 ceapa
500 g rosii
1 catel usturoi
5 linguri ulei

Preparare
Coaceti ardeii. Curatatii de pielita si de samburi si taiati-i fasii.
Curatati rosiile de pielita.
Caliti usturoiul si ceapa taiate bucati in ulei, adaugati ardeii, adaugati dupa 15 minute si rosiile. Sarati. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de o ora si jumatate.
Varsati in borcane si sterilizati o jumatate de ora.
Puteti sa o mancati rece sau mai putin rece. Serviti ca aperitiv sau alaturi de friptura, peste, orez sau salata de paste. Pofta buna!