29.05.2011

Dulce de zori

O dimineata blanda de sambata intr-un mic sat din centrul Frantei. Trocul incepe. Ca la fiecare sfarsit de saptamana. Intre prieteni si vecini, cunostiinte vechi. O lada de capsuni contra uneia de ceapa si ridichi. Cateva oua, doua salate si patrunjel verde trec dintr-o mana in alta. Cu un zambet larg deschis. Oamenii dau si primesc cu placere. Ma gandesc cu drag la pranzul de duminica, stiu ca fructele si legumele primite sunt bune la gust. Si sanatoase. Ador acest ritual si il astept cu mare placere in fiecare an. Mai adaug in menu si cativa cartofi noi. Multumesc frumos. Primii cartofi, ii simt deja prajiti in putin ulei si sarati cu sare grunjoasa....de mare. De la Sables.
Briosele le-am dat, au cautare; de fapt, vecinii ma cunosc prin briose si cozonaci. Din cand in cand, cand recolta socrilor mei e abundenta, fac si dulceturi sau siropuri. Tot pentru a da cu drag. Iar anul acesta, capsunile sunt multe. Cirese mai putin.
Abia astept saptamana viitoare....alte capsuni. Fructele de vara abia acum incep! Oare cum sa le mai fac? Tarta, crumble, compot?


Sirop de capsuni culese in zori de ziua

Ingrediente:
1 kg de capsuni
500 g zahar (in functie de capsuni)
Sucul de la o lamaie mica
2 cratite, una mai mare decat cealalata pentru a face un bain marie.

Preparare:
Fac acest sirop de cativa ani buni. Marturisesc ca scad greutatea de zahar pusa in sirop pe masura ce inaintez in anotimp iar capsunile devin mai dulci. Incep cu 500 g si ma opresc la 400g.
Spalati bine dar usor capsunile. Rupeti-le coditele si frunzele. Varsati-le in cratita cea mica.
Varsati zaharul si sucul de lamaie peste capsuni. Amestecati usor.
Acoperiti complet cratita cu un film alimentar de plastic. Inveliti bine, de jur imprejur si de sus in jos astfel incat capsunile sa fie inchise ermetic.
Varsati apa in cratita mare. Puneti cratita mica peste cratita mare, aveti grija ca apa sa nu atinga cratita mica. Puneti totul pe foc timp de 2 ore. Verificati din cand in cand ca mai aveti apa in bain marie.
Daca pe la jumatatea timpului filmul incepe sa se umfle, e semn bun.
Strecurati totul fara sa presati, puneti sucul din nou la fiert intr-o cratita. Stingeti focul cand sucul incepe sa fiarba. Asteptati sa se raceasca si varsati-l intr-o sticla cu dop.
Tineti-l la frigider. Puteti sa il pastrati 1-2 luni. Serviti cu apa minerala.
Folositi capsunile intr-o tarta, chec sau alta prajitura.