26.10.2008

Rösti cu somon

Cand ni se intampla sa ramanem numai noi doi sambata seara, cina o realizez intotdeauna cu Olivier.
Bucataria noastra e mica si greu pot lucra doi oameni in acelasi timp. Nu mai spun de Filou care asista la toate retetele mele, ocupand jumatate din suprafata libera a solului. Asa a facut de cand l-am luat si, chiar daca, in febra actiunii, l-am calcat sau lovit de nu stiu cate ori, a ramas stoic si pe pozitie pana astazi. Deh, motan... Acum, in mod automat imi ridic picioarele mai sus, chiar daca e sau nu e la locul lui...Ceea ce m-a surprins intotdeauna este ca el nu mananca decat mancarea lui sau putin iaurt, foarte rar o bucatica de paine. Peste, carne, etc. n-a gustat niciodata si nici nu l-a interesat. Cat despre ceea ce gatesc eu, odata pusa mancarea in farfurie si fotografia facuta, pleaca linistit in sufragerie asteptand sa ne asezam la masa. Un adevarat ritual!
Reteta de mai jos se poate face in doi iar noi am realizat-o ieri seara, ascultand muzica in surdina si privind dragastos la motanul care torcea linistit.

RÖSTI CU SOMON


Ingrediente
6 rosii cirese
6 batonase de lemn
50 g de zahar
10 g de susan
1 lingura de apa
100 g de somon (sau de sunca taiata foarte subtire)
2 oua
4 linguri rase de faina
2 fire de ceapa
3 linguri de cascaval ras sau parmezan
400 g de cartofi (2 cartofi mari)
sare si piper
2 linguri de ulei de masline
25 g de unt
putina smantana pentru sos

Preparare
Puneti zaharul si apa intr-o tigaie si puneti-le la foc mic. In cateva minute zaharul s-a topit si aveti caramelul facut.
Adaugati susanul fara sa amestecati. Infigeti batonasele de lemn in rosii. Puneti rosiile in caramelul de susan. Lasati-le in caramel cateva secunde.

Scoateti rosiile si pastrati-le intr-un pahar.
Rosia in caramel e unul din aperitivele mele preferate. Mi se pare ca gustul dulce acrisor al rosiei se imbina foarte bine cu caramelul de susan. Le servesc ca atare infipte in telina sau in alte legume. Au intotdeauna mult succes.

Curatati cartofii de coaja si radeti-i pe razatoare.

Puneti-i intr-un prosop curat si strangeti bine pentru a scoate zeama din ei.

Amestecati ouale cu faina, ceapa taiata bucati mici, parmezanul, sarea si piperul.
Adaugati cartofii si amestecati din nou.

Puneti uleiul si untul intr-o tigaie si incalziti-le la foc mic-mijlociu.
Cu ajutorul a 2 linguri, luati cate putin din aluat si asezati-l in tigaia incinsa.
Incercati sa formati figuri rotunde, aplatizati-le apoi cu lingura.
Din acest aluat va ies cam 10 bucati.

Intoarceti-le pe ambele parti pentru ca aluatul sa se friga bine.
Scoateti bucatile pe un servetel si stergeti-le de grasime.

Pastrati-le la cald.
Pe un rösti puneti o bucata de somon, adaugati un alt rösti si o alta bucata de somon. Terminati cu un rösti si adaugati o rosie.
Serviti cu putina smantana.
Pofta buna!